Linkuri accesibilitate

La alegerile din 24 februarie cetățenii vor primi patru buletine de vot


O secție de vot din Comrat. Noiembrie 2014
O secție de vot din Comrat. Noiembrie 2014

Campania electorală începe pentru fiecare candidat odată cu înregistrarea acestuia, informează IPN cu referire la o decizie a Comisiei Electorale Centrale. De asemenea, CEC a anunțat prin vocea președintei Alina Rusu că perioada de desemnare și înregistrare a participanților la referendum, a competitorilor, începe la data de 26 decembrie 2018 – în aceeași perioadă ca și în cazul desemnării oficiale și înregistrării concurenților electorali pentru scrutinul parlamentar.

La referendumul din 24 februarie alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61. De asemenea, aceștia vor răspunde la întrebarea: „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”. Vor exista două opțiuni de alegere – pentru și contra.

În total pe 24 februarie, alegătorii vor vota pe patru buletine de vot: două pentru fiecare întrebare de la referendum și două pentru alegerile parlamentare, unul cu candidații din circumscripția națională și unul cu candidații din circumscripția uninominală.

Pentru organizarea și desfășurarea referendumului consultativ din 24 februarie 2019 vor fi alocați peste 10 milioane de lei, iar bugetul pentru organizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie este estimat la 110 milioane de lei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG