Linkuri accesibilitate

Guvernarea nu trebuie să adopte legi care ar încuraja spălarea de bani şi corupția (TI/Ziarul de Gardă)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Revista presei matinale

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu în care acesta notează că sub imperiul emoției stârnite de manifestațiile de la București și din întreaga Românie, opoziția fragmentată de dreapta de la Chișinău a încercat să se urce pe val și să profite cumva de pe urma transferului de imagine care venea de pe ecranele televiziunilor mondiale.

Autorul scrie că cea mai discutabilă însă este revenirea PPDA în stradă, alături de reprezentanții Partidului Nostru și ai celor din Partidul Socialiștilor. Or, o asemenea mișcare e una suicidară pentru partidul condus de Andrei Năstase, crede Iulian Chifu. În opinia sa, PPDA probează că are încă probleme complicate de comunicare, dar mai ales de substanță a opțiunilor și orientărilor politice. În materie de acțiuni, pare încremenit în unica preocupare a câștigării puterii, nu contează alături de cine, nu contează cu ce scop, numai să plece guvernarea și majoritatea actuală. Dă-te la o parte, ca să m-așez eu pe scaun, e singura orientare a PPDA, este de părere Iulian Chifu.

Portalul Noi.md îl citează pe analistul politic Igor Boțan, care susține că reluarea asistenței financiare de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova nu înseamnă că încrederea în Guvernul de la Chișinău a fost recuperată.

Potrivit jurnaliștilor, analistul a remarcat că imaginea guvernării de la Chișinău este afectată și din considerentul că principalul promotor al intereselor Partidului Democrat la Bruxelles este Partidul Social Democrat din România, care, la rândul său, se confruntă acum cu grave probleme de credibilitate. Referindu-se la obiectivele trasate de partidele opoziției de dreapta, Igor Boțan a precizat că retorica despre scrutinul anticipat, despre referendumul privind întoarcerea miliardului, la care au recurs aceste formațiuni, fac parte dintr-o strategie politică ce are drept scop mobilizarea susţinătorilor.

Ziarul de Gardă scrie că Transparency International (TI) solicită legiuitorilor să retragă proiectele de legi înaintate recent Parlamentului care vor scuti de răspundere demnitarii, oamenii de afaceri şi funcționarii corupți la declararea activelor şi proprietăţilor, chiar dacă acestea au fost obținute ilicit.

Jose Ugaz, preşedintele Transparency International citat în articol, declară că „guvernarea nu trebuie să adopte legi care ar încuraja spălarea de bani şi corupția. Acest fapt va favoriza corupţii şi va compromite combaterea corupţiei în R. Moldova. Acesta va fi un semnal că cei corupţi îşi cumpără impunitatea şi va lipsi cetăţenii de mijloacele de stat atât de necesare pentru îmbunătăţirea serviciilor publice”.

În context, Lilia Carasciuc, directoarea Transparency International Moldova notează că „guvernarea ia decizii care privează bugetul public şi cetăţenii R. Moldova de resurse financiare necesare. Guvernanţii trebuie să aplice legislaţia din 2013 care permite colectarea impozitelor pe venit şi proprietatea nedeclarată, dar să nu adopte legi care le-ar permite celor care s-au îmbogăţit ilegal să-şi legalizeze averile obţinute fraudulos”, conchide Lilia Carasciuc.

Jurnaliștii de la portalul Report.md scriu că fără o alternativă energetică din vest, Moldova rămâne vulnerabilă în fața Rusiei.

În articol este menționat faptul că autoritățile susțin că au pregătit cadrul legislativ necesar pentru punerea în aplicare a „Pachetului Energetic III” al UE, un document care încurajează competiția și investițiile în infrastructură. Însă, potrivit autorilor, experții naționali susțin că mai sunt încă multe de făcut și atenționează asupra unui posibil eșec din cauza intereselor de grup, precum și a fricii de a nu irita Rusia. Fostul director al ANRE citat în material, Victor Parlicov susține că legea va fi implementată în zadar dacă nu vor fi premise pentru crearea unor alternative. Pentru moment, aceste alternative sunt interconectarea cu rețelele electrice și de gaz ale României, crede expertul. În plus, nu există un regulator independent și profesionist al pieței, susține Sergiu Tofilat, expert în energetică, citat de jurnaliștii de la Report.md

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG