Linkuri accesibilitate

Un premier temporar: Sevil Shhaideh


Sevil Shhaideh
Sevil Shhaideh

Pentru prima dată, guvernul României ar putea fi condus de o femeie.

Propunerea liderului PSD pentru funcția de premier este cel puțin extravagantă, pentru un partid care în timpul campaniei electorale i-a demonizat pe străini și care este cunoscut în general pentru conservatorismul său ortodoxist și naționalist.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct

Pentru neinițiați, nominalizarea lui Sevil Shhaideh, fostă ministră a Dezvoltării și colaboratoare veche a președintelui PSD, Liviu Dragnea, ar putea părea un semn de avangardism, de deschidere și de transformare a partidului într-o formațiune autentică de stânga, după modelul celor europene. Viitoarea șefă a guvernului de la București este de trei ori minoritară: femeie, tătăroaică, de religie musulmană. Nu este, însă, niciun semnal de abandonare a conservatorismului, ci doar o modalitate de a plasa funcția de prim-ministru în mâinile unei persoane de mare încredere, care la o adică va renunța la această onoare fără probleme.

Liviu Dragnea, după discuțiile de la Cotroceni, 21 decembrie 2016
Liviu Dragnea, după discuțiile de la Cotroceni, 21 decembrie 2016

Liviu Dragnea a explicat încă de la început că avea „dreptul legitim” să ocupe scaunul de prim-ministru, dar că a ținut cont de două lucruri atunci când a făcut un pas în spate: de afirmațiile președintelui Klaus Iohannis, care a spus de mai multe ori că nu va numit în fruntea guvernului pe cineva care are o condamnare penală și de Legea 90/2001 privind organizarea si funcționarea Guvernului României și a ministerelor, potrivit căreia nu poate ocupa un loc în viitorul executiv. Dragnea consideră că este vorba despre „o lege profund neconstituțională” și de „o condamnare nedreaptă”, care l-au împiedicat „deocamdată” să devină premier.

Din această declarație făcută astăzi după ce a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis, rezultă că liderul PSD îi oferă doar temporar locul lui Shhaideh, că și-a luat doar un răgaz, dar că va reveni după ce majoritatea pe care o controlează va schimba legea care-i blochează ascensiunea. Împreună cu ALDE, formațiunea fostului premier Călin Popescu Tăriceanu și cu Uniunea Democratică a Maghiarilor din România, cu care a semnat astăzi un protocol de colaborare, PSD are o majoritate de 60%.

Sevil Shhaideh la Bruxelles, 23 iunie 2015
Sevil Shhaideh la Bruxelles, 23 iunie 2015

Liderul social-democraților a mai spus că face o singură propunere pentru funcția de premier, avertizându-l pe șeful statului că nu va veni cu o a doua. Nu există motive ca Sevil Shhaideh să fie respinsă, dar felul în care a pus problema Liviu Dragnea lasă să se înțeleagă că președintele Klaus Iohannis nu are nici un rol în stabilirea primului ministru de-aici încolo. Dragnea a vorbit despre câteva criterii pe care le-a avut în vedere când a ales-o pe Shhaideh: în primul rând, Sevil Shhaideh este un om în care are „încredere totală”, după cum s-a exprimat liderul PSD, apoi „are demnitate”, „capacitate de muncă și de înțelegere” și care va urma „în detaliu” programul de guvernare făcut de social-democrați.

Sevil Shhaideh are, la 52 de ani, experiență în atragerea fondurilor europene, a lucrat în administrația publică locală în ultimii zece ani, a condus ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice și a stat în spatele lui Liviu Dragnea în perioada când el era vicepremier.

XS
SM
MD
LG