Linkuri accesibilitate

Cine repară reputația parlamentului


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00
Link direct

Noul parlament al României, rezultat din alegerile de la 11 decembrie, s-a reunit astăzi în prima lui ședință la București – de fapt în două ședințe, separate, ale celor două camere, ambele dominate copios, în noua compoziție, de social-democrați.

Mandatul liderului PSD, Liviu Dragnea a fost validat de comisia de specialitate, în prima zi de lucru a noului Parlament. Liberalii s-au opus validării, invocând Regulamentul Camerei Deputaților care precizează că mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în această primăvară pentru fraudarea referendumului din 2012.

Reprezentanții PNL nu l-au mai amenințat însă pe Dragnea cu o reclamație la Curtea Constituțională, pe motiv că doar această instanță poate interpreta regulamentul. Fiind vorba, însă, despre un regulament special făcut pentru uz intern, Curtea Constituțională s-ar putea să nu se pronunțe și să declare eventuala cerere a PNL drept inadmisibilă, cum s-a mai întâmplat în trecut și cu alte spețe care țineau de organizarea internă a deputaților și senatorilor.

În deschiderea primei ședințe a Senatului, a vorbit decanul de vârstă al camerei superioare, neurochirurgul de 83 de ani Leon Dănăilă adus de liberali în politică special pentru alegerile din acest an. „O democrație autentică nu este posibilă fără un Parlament puternic și respectat” a spus proaspătul senator, adăugând că „Parlamentul trebuie să-și recapete reputația și autoritatea de care cetățenii au atâta nevoie”.

Reputația parlamentului e greu de reparat, câtă vreme Legislativul este cunoscut ca locul de refugiu al politicienilor corupți sau ca spațiul unde parlamentarii își măresc propriile venituri și își asigură pensiile. Pe linia discursului seniorului liberal, Liviu Dragnea a dat asigurări astăzi că partidul său nu va mai accepta ca Parlamentul să-și voteze privilegii și chiar că va analiza posibilitatea abrogării pensiilor speciale pentru aleși, care tocmai au fost bătute în cuie, cu largul sprijin al PSD.

Pe de altă parte, o serie de primari, consilieri locali și județeni au candidat la alegerile parlamentare și au intrat în legislativ cu scopul de a se proteja de dosarele penale deschise de Direcția Națională Anticorupție. Cea mai cunoscută de pe această listă, este Lia Olguța Vasilescu, primar al Craiovei în al doilea mandat. Fiindcă cele două funcții sunt incompatibile, ea și ceilalți social-democrați aflați în aceeași situație vor trebui să se decidă pentru una dintre ele. Liviu Dragnea le-a cerut tuturor acestora să rămână în parlament, fiindcă pe semene așa a fost înțelegerea.

Reputația parlamentului e greu de recuperat, dacă ținem cont că o serie de senatori și deputați din vechiul legislativ au candidat pentru a-și prelungi imunitatea, între ei fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, acuzat de procurori de subminarea economiei naționale, fiindcă a fost de acord ca statul să-i dea magnatului Ioan Niculae gaze sub prețul pieţei și fostul ministru de Externe Titus Corlățean, anchetat pentru neregulile care au avut loc în diaspora la alegerile prezidențiale de acum doi ani.

Nici prezența lui Traian Băsescu în Senat, surprins azi de camerele jurnaliștilor chiar când îi trimitea fostei sale protejate Elena Udrea o poză cu el în sala de plen, nu ajută prea mult acestei idei de recuperare a reputației Parlamentului. El a fost, în fond, unul dintre cei care, alături de parlamentarii înşişi, a ajutat, poate, cel mai mult la demolarea imaginii acestei instituții, altminteri atât de vitale în orice democrație.

XS
SM
MD
LG