Linkuri accesibilitate

Ce au pierdut deja alegerile americane (I)


Alegerile americane sînt mereu prima problemă a lumii. Nimeni nu e indiferent pentru că știe, chiar fără să fie interesat de politică sau politicieni, că acolo, în America, alegerile nu vor da doar un președinte ci și viitoarea înfățișare a lumii. Așa stau lucrurile de mult timp. Poate că interesul universal pentru alegerile din America a început pe la 1920-30. De atunci încoace, lupta între cele două mari partide americane și numele noului președinte american se așează între elementele care definesc situația de bază a oricărui guvern național. Fie că vorbim de România, de Moldova, Olanda sau state puțin cunoscute din Pacific, clarificarea adusă de alegerile din America e esențială. Așa a fost și așa va fi. Numai că pînă și această obișnuință cunoaște momente calme și momente de ruptură. Toate alegerile americane sînt importante și de fiecare dată comentatorii anunță că alegerile care vin sînt mai importante decît tot ce a fost. Și asta a devenit o obișnuință.

Și totuși, în 2016 e altfel. Cu adevărat fără comparație și nemaivăzut. Alegerile care vor face din Hillary Clinton sau din Donald Trump, exact peste o săptămînă, președintele Statelor Unite sînt complet atipice. Și, chiar, ne-americane. De data asta nu mai e vorba de ciocnirea a două idei contrare în limitele unei confruntări limitate de reguli și respect reciproc. Nu mai e vorba de un duel care produce un cîștigător, dar și promisiunea unei corecții ulterioare, în măsura în care noua Administrație nu va satisface.

Nu. De data asta, totul e în joc. Totul e esențial și ireversibil. Cine cîștigă face din America un alt fel de țară, în care nu mai e loc pentru vocea adversarului. Începînd de la viața personală și oficială a candidaților și continuînd cu soluțiile economice, fiscale și de politică externă, cu sistemul de îngrijire a sănătății, cu programa școlară și normele de conduită individuală totul atîrnă de rezultatul alegerilor și de numele celui ce va fi declarat miercuri în zori cîștigător. Nu ne-am mai aflat într-o asemenea situație. A existat mereu în America un fond de valori și norme de neatins. Un miez stabil și fără legătură cu numele viitorului președinte. Lucrurile s-au schimbat. Pentru prima oară, candidații nu mai sînt două variante politice. Pentru prima oară, candidații sînt două soluții existențiale care se exclud reciproc.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG