Linkuri accesibilitate

Puțină curățenie printre vameșii de la Sculeni și Leușeni


La punctul de trecere Sculeni...
La punctul de trecere Sculeni...

Vameșii reținuți treceau cu vederea neregulile în schimbul mitei care ajungea până la 600 de euro.

Centrul Național Anticorupție a anunțat marți un nou val de rețineri, de această dată la punctele vamale Leușeni și Sculeni. 30 de persoane au fost reținute, dintre care 14 vameși, trei polițiști de frontieră, șase administratori de companii și șapte șoferi. Motivul reținerilor, spun procurorii anticorupție, sunt suspiciunile de falsificare a unor documente, abuz în serviciu și acte de corupție. Acțiunea, pare să facă parte dintr-un plan de „combatere a transportului internațional ilicit de pasageri”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

Acțiunile de la punctele vamale Sculeni și Leușeni s-au făcut în cadrul unui dosar penal intentat la începutul anului 2016, spun procurorii anticorupție. Din declarațiile șefului Direcției urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, ar rezulta că anchetatorii au constatat o serie de cazuri în care transportatorii internaționali de pasageri foloseau, în mod fraudulos, carnetele interbus în loc de o autorizație obligatorie, eliberată de ANTA pentru rute regulate, pentru care un agent economic ar fi trebuit să plătească câteva mii de euro.

Bogdan Zumbreanu (CNA)
Bogdan Zumbreanu (CNA)

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, vameșii reținuți sunt bănuiți că, chiar dacă constatau aceste nereguli, le treceau cu vederea în schimbul unor mite care ajungeau până la 600 de euro:

„Au fost constate ilegalități ce se refereau la falsificarea datelor din carnetele interbus, utilizarea unui singur carnet interbus de către mai multe autocare, dar și prezentarea autorităților de peste hotare a altor carnete interbus decât cele prezentate la ieșirea de pe teritoriul Republicii Moldova. Vameșii, depistând aceste încălcări, trebuiau să întocmească un proces verbal și să amendeze șoferul cu 1400 de lei, iar persoanele juridice cu 9000 de lei. În cadrul investigațiilor, au fost depistate mai multe acte de corupție pentru a nu documenta încălcările legate de folosirea carnetului interbus.”

Anterior, Ministerul Transporturilor a anunțat un plan amplu de acțiuni a cărui scop ar fi „combaterea transportului internațional ilicit de pasageri”.

În luna septembrie, 28 de angajaţi ai punctelor vamale Tudora şi Palanca, la fel au fost reținute într-un dosar de corupție. Oamenii legii spuneau că vameșii colectau bani de la transportatorii internaționali de produse și călători pentru a-i absolviv de anumite controale vamale.

Deocamdată, toți cei 28 de inculpați se află sub arest preventiv, iar dacă vina le va fi dovedită, riscă până la 10 ani de închisoare.

O lună mai târziu, așa-numiții micii transportatori, cu microbuze cu un număr mai mic de nouă locuri și care transportă colete și pasageri în străinătate, au protestat în fața guvernului. Ei s-au plâns atunci că în ultima perioadă sunt tot mai frecvent amendați, iar polițiștii de patrulare le rețin plăcuțele de înmatriculare. Autoritățile au explicat însă că activitatea micilor transportatori este în afara legii, iar încălcările nu vor mai fi tolerate.

Pentru că ar fi fost mituiți de șoferii autocarelor și microbuzelor de pe cursele regulate de transport internațional de pasageri, și la postul vamal Otaci au fost reținuți trei angajați, la sfârșit de octombrie. Pe lângă ei, procurorii au mai reținut și patru polițiști de frontieră și doi șoferi de autobuz, deocamdată plasați în arest preventiv. Bogdan Zumbreanu a declarat că astfel de acțiuni vor mai urma chiar în zilele următoare, nu este limpede deocamdată ce instituții vor fi vizate.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG