Linkuri accesibilitate

Cine sînt micii transportatori și ce doresc ei


Ministerul transporturilor și combaterea transportului ilicit.

Într-o nouă încercare de a stopa activitatea celor care transportă pasageri și colete peste hotare fără licențe, adică în mod ilegal, autoritățile s-au ciocnit de un nou val de proteste. Zeci de șoferi au ajuns miercuri în fața guverului unde și-au manifestat nemulțumirea pentru că, spun ei, în ultima perioadă sunt tot mai frecvent amendați, iar polițiștii de patrulare le rețin plăcuțele de înmatriculare. Ministrul adjunct al transporturilor Serghei Bucataru a declarat la o conferință de presă, că acțiunea face parte dintr-un plan comun al mai multor ministere, al cărui scop este „combaterea transportului ilicit”. Relatează Nicu Gușan

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Așa-numiții mici transportatori, adică aceia care conduc microbuze cu un număr mai mic de nouă locuri, nu pot presta servicii de transport internațional de pasageri.

Legea are un șir de condiții pentru transportatorii internaționali, printre care obligativitatea rotației dintre șoferi la fiecare patru ore jumătate, iar unitatea de transport să nu fie una reutilată, asta pe lângă seria de acte, cum ar fi licența sau certificatul medical al șoferului.

Toate acestea le lipsesc însă micilor transportatori, care insistă ca autoritățile să ajusteze legea pentru a le permite să activeze într-un câmp legal.

În acest an, pentru transport ilicit de pasageri au fost reținute peste 600 de plăcuțe de înmatriculare, fapt ce nemulțumește șoferii. Autoritățile spun că finalitatea acțiunilor întreprinse va fi una categorică.

Cu alte cuvinte, dacă șoferii nu vor accepta să se conformeze normelor legale, vor fi sancționați în continuare.

Iată ce a spus la conferința de astăzi Veaceslav Balteanco, șef adjunct al Direcției control, transport și autogări din cadrul Agenției Naționale Transport Auto:

„Evident că pentru a obține licența de transport, operatorul sau întreprinderea trebuie să dispună de anumite condiții, cum ar fi capacitatea financiară, baza tehnico-materială și capacitatea profesională. Micii transportatorii nu corespund acestor criterii. În ceea ce privește transportul de persoane, legea spune clar că se face cu autocare și autobuze. Transportul internațional de persoane nu poate fi cu unități de transport reutilate.”

Veaceslav Balteanco mai spune că un grup de lucru, format din reprezentanții mai multor ministere, lucrează asupra identificării unei soluții cu privire la micii transportatori. Până atunci însă, cert este că unitățile de transport reutilate, sau care nu sunt înmatriculate în Moldova, nu vor fi acceptate să presteze servicii de transport al pasagerilor, a precizat și viceministrul Transporturilor, Serghei Bucataru:

„Toate unitățile de transport care sunt utilizate de acești conducători auto nu sunt echipate în mod corespunzător, nu corespund standardelor de siguranță iar majoritatea acestor unități de transport sunt reutilate, reutilate în condiții tenebre. Astfel, acestea nu corespund criteriilor de siguranță. Ministerul Transporturilor nu va putea tolera asemenea acțiuni, și noi vom continua activitatea în vederea diminuării fenomenului de transport ilicit, vom lichida și gările clandestine.”

În luna octombrie, au fost înregistrate cel puțin trei accidente, două în România și unul în Ucraina, cu implicarea unităților de transport reutilate, în urma cărora trei perosane au decedat, iar mai multe au fost rănite.

Tentativa autorităților este sprijinită și de către un grup de agenți economici care prestează servicii de transport internațional de pasageri. Ei declară că sunt puși în situația de a activa în condiții de concurență neloială, față de micii transportatori.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG