Linkuri accesibilitate

Ce ar însemna o Moldovă condusă de Igor Dodon, sau o Moldovă condusă de Maia Sandu? (ziare.com)


Despre alegerile din Moldova a vorbit și fostul președinte al României Trăian Băsescu, într-un scurt interviu pentru site-ul agora.md. În opinia politicianului, rezultatele scrutinului din 13 noiembrie vor avea impact asupra politicii externe a Republicii Moldova. În ceea ce privește politicienii de la Chișinău, fostul președinte a mai declarat că „Plahotniuc și Dodon s-ar potrivi pentru că Federația Rusă a creat oligarhii ruși, iar oligarhii de la Chișinău vor ca valorile de la Moscova să prevaleze și nu cele europene”. Trăian Băsescu a sugerat că indiferent de ce declară Vladimir Plahotniuc, rezultatul e același, „faptele lui duc Moldova alături de Federația Rusă”.

Tot despre turul doi scrie și Nicolae Negru în Ziarul Național. „O diferență de 140 de mii de alegători nu este ușor de recuperat în fața unui concurent care se bucură de asistență financiară, politică, informațională din partea Moscovei”. Analistul consideră că „liderul PAS va trebui să-și regândească strategia electorală, căci limitele mobilizării votanților doar prin mesaje antioligarhice au fost atinse deja. Trebuie înlăturată „batista” de pe țambalul integrării europene, e nevoie de mesaje geopolitice bine elaborate, argumentate, care să convingă electoratul dezamăgit, că nu cursul european, nu reformele, ci lipsa acestora este cauza dispariției miliardului”. Nicolae Negru crede că este nevoie de o „dispută generală despre dihotomia Est-Vest, ca electoratul să înțeleagă că va fi în pierdere dacă nu va merge la vot”.

O polarizare pe subiectul Est-Vest, dintre cei doi candidați, ar scoate mai mulți alegători la vot, inclusiv o parte din cei care nu s-au prezentat la urne în primul tur, scrie Armand Groșu într-un material publicat pe revista22.ro. Analistul consideră că șansele Maiei Sandu ar putea crește dacă va convinge să fie votată și de „electoratele lui Iurie Leancă, Mihai Ghimpu și Valeriu Ghilețchi, adică un total de aproximativ 84.000 de voturi”. Decisive însă „vor fi voturile oferite lui Ciubașenko, nu mai puțin de 85.000, din care Maia Sandu trebuie să recupereze cât poate de multe”, concluzionează Armand Groșu. Totuși, remarcă autorul, obiectivul cel mai important rămâne a fi mobilizarea electoratului care nu a votat în primul tur.

Ce ar însemna o Moldovă condusă de Igor Dodon, sau o Moldovă condusă de Maia Sandu? Este întrebarea la care au căutat răspuns jurnaliștii de la ziare.com. Analistul politic Anatol Țăranu a comentat că „în cazul lui Igor Dodon, cresc șansele unei destabilizări politice”, pe când numele Maiei Sandu, în opinia lui Anatol Țăranu, este „legat de speranța destructurizării sistemului oligarhic din Moldova”. Totodată, fostul purtător de cuvânt al lui Nicolae Timofti, Vlad Țurcanu a declarat că nici unul dintre cei doi candidați nu vor aduce stabilitate politică. Maia Sandu ar face însă eforturi pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, sugerează Vlad Țurcanu.

Igor Volnițchi scrie pentru tribuna.md că „în condiţiile în care Marian Lupu şi-a anunţat retragerea din cursa electorală pe ultima sută de metri a acesteia, e logic să ne întrebăm: Către cine au mers voturile sale?”. Cel mai probabil, în opinia analistului, electoratul liderului PD s-a împărţit în patru părţi. O parte a votat-o pe Maia Sandu, al doilea grup pe Iurie Leancă, al treilea grup pe Igor Dodon, iar restul ar fi boicotat alegerile. Ca urmare, scrie Igor Volnițchi, „PD şi personal Marian Lupu sunt acum în faţa unei mari provocări: cum să adune din nou într-un tot întreg acest electorat, care s-a dispersat în patru tabere”, ori „vor lăsa democraţii să se piardă aceste rezultate?”, se întreabă autorul.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG