Linkuri accesibilitate

Scenarii despre prezidențialele din Moldova (Iulian Chifu/Evenimentul zilei)


Decretul lui Șevciuk (Cosmin Popa/ziare.com)

Asa cum se profileaza acum, turul al doilea ale alegerilor prezidentiale din Republica Moldova s-ar putea juca intre doi candidati ai stangii pro-ruse, arata Iulian Chifu in Evenimentul zilei. Dreapta e deocamdata dezavantajata pentru ca déjà se vorbeste de cinci candidati, in timp ce la stânga sunt numai doi: Igor Dodon, liderul socialistilor, si Dmitri Ciubaşenko, omul lui Renato Usatîi. Cu toate astea, sunt inca multe necunoscute care ar putea juca in favoarea dreptei. De pilda, mobilizarea diferita la vot a diverselor categorii de varsta si care nu se reflecta inca in niciun fel in sondajele de opinie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

Chifu spune ca daca dreapta s-ar decide sa se alinieze in spatele unui singur candidat, fie el si Maia Sandu, ar avea reale sanse sa intre in turul doi si eventual chiar sa-l castige, pentru ca actuala putere este oricum „ruptă în două, poate (chiar) în trei” - Lupu, de la democrati, Ghimpu, de la liberali, plus Iurie Leancă (Partidul Popular European din Moldova). Comentatorul de la Evenimentul zilei e de parere ca se putea gasi un candidat al dreptei mai puternic decat Maia Sandu, daca ar fi fost cineva din afara spectrului politic.

Se comenteaza azi si decretul emis de autoproclamatul presedinte al Transnistriei, Evgheni Sevciuk, prin care regiunea separatista ar urma sa se alipeasca Federatiei Ruse. Decizia ar consfinti rezultatul referendumului organizat ilegal in Transnistria in 2006, si la care se spune ca 97% dintre alegatori au optat pentru alipirea la Rusia. De atunci pana azi nu s-a intamplat nimic concret. Nici macar Rusia nu a facut gestul de a-si anexa Transnistria, asa cum a facut acum doi ani cu Crimeea. Cosmin Popa scrie pe site-ul ziare.com ca decretul lui Sevciuk nu va avea urmari geopolitice. Ar fi vorba despre un simplu gest disperat al unui lider care nu mai e in gratiile Moscovei si pare sa aiba déjà un contracadidat la apropiatele alegeri prezindentiale (ilegale si ele, adica nerecunoscute de Chisinau). „Evident, scrie Cosmin Popa, Moscova actioneaza consecvent pentru destructurarea actualului sistem mondial, dar isi doreste o prabusire controlata, care sa-i permita sa se instaleze temeinic in regiunile pe care le considera strategice”. Nu are niciun interes sa provoace mentinerea actualelor sanctiuni economice impuse de Occident, asa ca, in ceea ce priveste Ucraina si Republica Moldova, cauta sa pastreze impresia ca respecta prevederile acordului Minsk 2 si formatul 5+2 de negocieri pentru Transnistria. Situatia nu e totusi lipsita de riscuri pentru cele doua tari. Rusia isi construieste pas cu pas strategia care sa o aduca la un moment dat in situatia de a face exact ce-i convine, iar solutia ideala ar fi, sustine Cosmin Popa, „sa desavarseasca cele incepute in Ucraina si Moldova, adica alipirea lor intr-o formula «constitutionala» la Rusia, intr-o maniera care sa poata fi calificata drept defensiva”. In consecinta, sunt de asteptat mai degraba „miscari propagandistice” prin care Kremlinul sa obtina „reactii nervoase din partea Kievului si Chisinaului”.

XS
SM
MD
LG