Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Est-Curier” din Criuleni


Invitatul emisiunii este redactoarea Svetlana Cernov.

„Săptămânalul Est-Curier a poposit astăzi în casele abonaţilor cu ştiri locale şi istorii impresionante de viaţă.

La finele lunii august, în Criuleni s-a desfăşurat festivalul internaţional de folclor „Meșterul Manole”, ocazie cu care în oraş a fost dres carosabilul şi desenate mai multe treceri de pietoni. Cum au fost acestea amplasate şi cât costă lucrările, vă invităm să citiţi chiar pe prima pagină.

Localităţile Coşerniţa, raionul Criuleni, şi Scobinţi, judeţul Iaşi, România, au semnat un acord de cooperare şi înfrăţire. Ce scopuri comune au stabilit cei doi primari, citiţi în prima pagină a ziarului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00
Link direct

În pagina trei, cititorul va găsi un reportaj amplu de la Conferinţa anuală a pedagogilor, care s-a desfăşurat la Criuleni pe data de 24 august. Pedagogii au spus că dezvoltarea şcolilor şi liceelor necesită autonomie financiară, dar nu declarativă, oportunităţi de instruire continuă, salarii decente, dar şi-ar mai dori şi un cod de etică al elevului şi părintelui, care ar facilita colaborarea dintre şcoală, elev și familie.

În toată ţara se desfăşoară Festivalul Fotbalistic „Sport+Şcoală+Poliție”. Cititorii vor descoperi în pagina doi detalii despre acţiunea comună a poliţiştilor şi copiilor, în colaborare cu Federaţia Moldovenească de Fotbal, care a avut loc în satul Molovata, raionul Dubăsari.

Sfârşitul lunii august este doldora de evenimente, sărbători naționale sau religioase, cinstite în multe localităţi din Moldova. Cititorii vor afla că la Criuleni, Ziua Limbii Române este marcată nu doar prin depuneri de flori la bustul lui Eminescu, dar şi printr-un concurs al declamatorilor, care este găzduit an de an de către Biblioteca Publică Orăşenească şi este, se pare, unicul concurs de acest fel din ţară.

La Hruşova, de Sfânta Maria, a fost sărbătoare mare. Pe lângă competiţii sportive, concursuri pentru copii, focuri de artificii şi horă, specifice zilei satului, toate Mariile din comună au fost felicitate personal de primar cu prilejul zilei numelui, femeile prinzându-se într-o horă a Mariilor.

Satul Izbişte este o adevărată sursă de talente sportive. De acest fapt ne convinge succesul lui Ilie Sprâncean, premiant al campionatelor naţionale, europene şi mondiale la kaiac-canoe, în echipă, care în acest an a concurat pentru un loc în lotul naţional olimpic pentru Rio de Janeiro. La Rio a plecat colegul său, Tarnovschi, iar Ilie a adus acasă argintul şi bronzul de la campionatul european din Plovdiv, Bulgaria, şi Campionatul Mondial din Minsk, Belarus.”

[Transcriere: Nicu Gușan]

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG