Linkuri accesibilitate

Procurorii doresc menținerea în arest preventiv a omului de afaceri Ilan Shor


Suporterii primarului de Orhei au lansat şi o petiţie online în care cer eliberarea acestuia.

La judecătoria Buiucani a avut loc marți ședința preliminară de judecată în dosarul omului de afaceri Ilan Shor, acuzat de spălare de bani și alte delicte financiare și aflat în arest la domiciliu. Ca și celelalte contacte de până acum ale popularului Shor cu justiția, ședința de marți, care a durat doar jumătate de oră, a avut loc pe fondul protestelor suporterilor săi, care îl cred nevinovat și cer să le fie „înapoiat”. Alla Ceapai are detaliile.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct

La cererea avocaţilor lui Ilan Shor, şedinţa de judecată a fost amânată. Avocații au invocat lipsa de timp suficient pentru a studia materialele dosarului. La următoarea şedinţă, programată pentru 19 septembrie, avocaţii ar urma să prezinte şi o listă a martorilor apărării. Avocatul Denis Ulanov a făcut declarații extrem de laconice în fata presei evitând orice amănunte:

„Despre martori, circumstanțele cauzei şi dovezile de care dispunem nu dăm detalii. Nu suntem în drept să o facem. Azi am cerut timp suplimentar pentru a examina materialele dosarului.”

Apărarea a cerut repetat anularea măsurii preventive de arest. O cerere similară în acest sens a fost respinsă, în 25 august, când magistraţii au menținut decizia arestului la domiciliu, o decizie care expiră în 20 septembrie.

Procurorul de caz, Andrei Beieşu, a spus ca va insista în continuare ca Ilan Shor să fie cercetat în stare de arest:

„Vom cere în continuare prelungirea măsurii preventive.”

Şedinţa de judecată, ca şi toate de până acum, a avut loc pe fundalul unor proteste zgomotoase ale simpatizanților primarului de Orhei, Ilan Shor.

Câteva sute de persoane au cerut în faţa Judecătoriei Buiucani eliberarea lui Shor. Ei au scandat „Libertate!”, „Vrem primar acasă!” „Ilan, suntem cu tine!” şi „Justiţia e cu noi!”

Suporterii primarului de Orhei au lansat şi o petiţie online în care cer eliberarea acestuia.

Procurorii au anuntat ca vor cere condamnarea lui Ilan Shor la 15 ani de închisoare pentru escrocherii şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Ilan Shor ar fi extras cinci miliarde de lei din conturile Băncii de Economii, bani pe care i-ar fi plimbat ulterior prin conturile a zeci de companii off-shore pentru a li se pierde urma.

Aceste operatiuni ar fi fost puse in aplicare în noiembrie 2014, când Shor era preşedinte al consiliului de administrare al acestei bănci.

Shor pledează nevinovat în faţa anchetei procurorilor. El a dat vina pe fostul premier Vlad Filat, condamnat de prima instanţă la nouă ani de închisoare. Recent, Shor l-a denunţat şi pe omul de afaceri Veaceslav Platon, care se află în arest şi este învinuit de prejudicierea cu peste 800 de milioane de lei a Băncii de Economii prin escrocherie şi spălare de bani în proporții deosebit de mari.

La sfîrșitul săptămânii trecute, portalul Omg.md a publicat un document cu titlul de proces verbal de la audierea suplimentară a lui Shor de către procurorul de caz.

Autenticitatea documentului a fost confirmată de şeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, care a deplâns apariţia acestuia în presă, întrucât documentul e parte a dosarului.

În acest denunţ, Ilan Shor susţine că Veaceslav Platon ar fi beneficiat de credite impunătoare de la Banca de Economii în noiembrie 2014.

Aflat la acel moment la conducerea băncii, Shor, a spus că, la rugămintea lui Platon, i-a oferit mai multe credite, dar în schimbul unor garanţii care ar fi adus un profit important Băncii de Economii.

Ilan Shor a oferit aceste detalii procurorilor cu trei zile înainte de arestarea lui Platon.

Amintim că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost arestat la sfârşitul lunii iulie la Kiev. În 29 august a fost extradat în Moldova. Recent, el s-a plâns de condiții inumane de detenție de la Penitenciarul nr. 13 din capitala. El a comunicat, prin avocaţii săi, că este ținut într-o celulă de la subsol unde „lipsesc în totalitate condițiile de igienă”. Departamentul Instituţiilor Penitenciare a negat afirmațiile lui Platon invocate de presa.

Previous Next

XS
SM
MD
LG