Linkuri accesibilitate

Alo, Tiraspol?


Telefon public la Tiraspol
Telefon public la Tiraspol

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Chișinăul invită Tiraspolul să se reconecteze la rețeaua de telefonie a Moldovei. Cord Meier Klodt, reprezentantul președinției germane a OSCE constată că părțile în conflict sunt încă departe de o soluție politică, dar că progresul este posibil dacă se stabilesc ținte realiste. Republica Moldova, după 25 de ani de independență – opiniile unui expert de la Washington. Și… cum ar putea o nouă lege despre filantropie să rezolve problemele sociale ale regiunii transnistrene?

Începem, ca de obicei, cu buletinul de ştiri și principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Alo, Tiraspol?
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

Autoritățile de la Tiraspol au introdus pedeapsa penală pentru diminuarea publică a contribuției Rusiei la asigurarea păcii în regiunea transnistreană. Potrivit agenției ruse Tass, amendamentele promulgate săptămâna trecută de liderul transnistrean Evgheni Șevciuk prevăd amenzi sau privațiune de libertate de până la trei ani pentru „denaturarea rolului pozitiv” a trupelor de pacificatori ruși sau „diminuarea meritelor Rusiei în sprijinirea păcii, securității și stabilității” regiunii transnistrene. Pentru persoanele cu funcții de răspundere care săvârșesc o asemenea crimă, pedeapsa crește până la șapte ani de închisoare. Agenția Tass notează că măsurile transnistrene survin în vreme ce Chișinăul insistă asupra înlocuirii misiunii militare de menținere a păcii pe Nistru cu una civilă, cu mandat internațional. Grupul operativ al trupelor ruse din stânga Nistrului este format din 1 350 de militari, inclusiv 500 de pacificatori. Moscova are dificultăți în rotația și aprovizionarea lor, după ce Ucraina a interzis anul trecut tranzitul forțelor ruse prin teritoriul său. Pe 1 iulie, regiunea transnistreană a marcat a 21-a aniversare a Grupului Operativ de Trupe Ruse, creat în baza fostei armate ruse a 14-a.

Comisia interguvernamentală moldo-rusă pentru cooperare economică se va reunit la Chișinău în zilele de 5-6 iulie. Data a fost confirmată la întâlnirea de vineri a miniștrilor de externe din cele două țări, Andrei Galbur și Serghei Lavrov, pe marginea unei reuniuni a Cooperării Economie a Mării Negre, la Soci. Recent ministrul moldovean al economiei, Octavian Calmîc a spus într-un interviu la Europa liberă că are așteptări mari de la vizita delegației rusești condusă de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, întrucât „piața rusă rămâne pentru producătorii moldoveni mai atractivă decât cea europeană, în timp ce mărirea exportului pe piața europeană necesită investiții mari și rămâne o perspectivă mai îndepărtată”.

După Chișinău, vicepremierul rus Dmitri Rogozin va vizita pentru două zile Tiraspolul, relatează agenția oficială de știri din stânga Nistrului. Reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, ar urma să se întâlnească cu liderul administrației Evgheni Șevciuk și alți reprezentanți ai nerecunoscutei republici. Șevciuk s-a cu întâlnit cu Rogozin săptămâna trecută, la Moscova, cu care a discutat între altele despre criza valutară și economică din regiune. Ultima oară Rogozin a vizitat Tiraspolul în 2014.

Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Aleksei Meșkov, a numit drept o realizare importantă reluarea după doi ani a negocierilor în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană. Vorbind la Viena, la o reuniune pe teme de securitate a OSCE, Meșkov și-a exprimat speranța că președinția germană a OSCE va reuși să consolideze această „tendință pozitivă”. Negocierile în formatul 5+2 au fost reluate la începutul lunii iunie, la Berlin, unde părțile au semnat un protocol, angajându-se să facă progrese în chestiunea recunoașterii diplomelor de studii transnistrene, restabilirea legăturii telefonice fixe dintre cele două maluri ale Nistrului și recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare a transportului din regiunea transnistreană. Președinția germană a OSCE pregătește o reuniune neoficială în formatul 5+2, programată pentru mijlocul acestei luni, în Bavaria.

Sovietul suprem de la Tiraspol a dat o apreciere negativă activității executivului transnistrean pentru anul 2015. Șeful executivului, Pavel Prokudin, a prezentat un raport de activitate în ședința în plen din 29 iunie a legislativului. Principalele obiecții ale deputaților au vizat acutizarea crizei economice și tăierea cu 30% a pensiilor și salariilor bugetarilor. Șeful executivului, Pavel Prokudin, a declarat, într-o conferință de presă că aprecierea Sovietului suprem ar fi una fără precedent în istoria regiunii transnistrene și ar depăși cadrul legal. Prokudin a spus că răspunzător de situația de criză din 2015 este nu numai executivul, dar și Sovietul suprem. El a menționat că în cele din urmă datoriile la pensii au fost achitate integral la finele anului trecut, iar datoriile salariale – în luna mai. Liderul administrației transnistrene Evgheni Șevciuk a calificat aprecierea negativă dacă de Sovietul suprem drept începutul neoficial al campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, programate să aibă lor în autoproclamata republică transnistreană pe 11 decembrie.

Uniunea Europeană a felicitat Republica Moldova pentru intrarea deplină în vigoare la 1 iulie a Acordului de Asociere, semnat în 2014. Într-un mesaj video în limba română, șeful delegației UE la Chișinău Pirkka Tapiola a reamintit ceea ce consideră a fi efectele benefice ale apropierii Moldovei de UE, în frunte cu liberalizarea vizelor, dar a avertizat că Chișinăul trebuie să meargă înainte cu reformele și să combată corupția: „Dacă reușim să realizăm aceste deziderate, parteneriatul nostru și apropierea vor avea o bază pentru prosperare”. Premierul Pavel Filip a apreciat recent că Republica Moldova ar fi îndeplinit aproape 70% din angajamentele de aplicare a prevederilor Acordului de Asociere, asumate într-o „foaie de parcurs” în februarie. Tot vineri a intrat în vigoare pe deplin Acordul de Asociere la UE al Georgiei.

***

Europa Liberă: Așadar, guvernul de la Chișinău a adoptat o decizie care poate restabili după o pauză de 13 ani legătura telefonică între malurile Nistrului. Vasile Botnaru, ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicațiilor, a spus că agenții economici din stânga Nistrului care prestează servicii de comunicații pot depune cereri pentru a fi înregistrați la Registrul de Stat de la Chișinău și obține licențe de activitate. „Măsurile sus-menționate vor permite soluționarea problemelor în domeniul comunicațiilor electronice și vor contribui la restabilirea cât mai curând posibil a legăturii telefonice între ambele maluri ale Nistrului în interesul populației întregii țări”, a declarat ministrul. Legătura telefonică fixă a fost întreruptă în anul 2003. Acum o lună, la negocierile în formatul 5+2 de la Berlin, Chișinăul și Tiraspolul s-au înțeles să caute soluții în această chestiune. Detalii despre decizia guvernului moldovean și despre șansele ca ea să fie pusă în practică, de la Tamara Grejdeanu:

Decizia cabinetului de miniștri îi va permite operatorului de la Tiraspol să se conecteze la rețeaua națională de telefonie fixă a Republicii Moldova. Vicepremierul pentru reintegrare spune că au fost create condițiile legale pentru ca agentul economic transnistrean să fie înregistrat oficial la Chișinău. Gheorghe Bălan crede că operatorul din stânga Nistrului ar fi interesat să obțină licența. Totuși, rămâne de văzut dacă acest lucru se va materializa prin trecerea procedurii de înregistrare sau discuțiile vor continua la nivelul negociatorilor pentru a ajunge la o înțelegere în privința interconexiunii telefonice, explică vicepremierul:

Gheorghe Bălan
Gheorghe Bălan

„Interconexiunea ar însemna interconectarea a două rețele de telefonie fixă. Această interconexiune din punct de vedere tehnic nu este o problemă să fie efectuată. Din punct de vedere legal, era necesitatea de a avea și această schimbare în cadrul normativ, care ar permite agentului economic să funcționeze în conformitate cu legislația în vigoare, și celui de la Chișinău, și celui de la Tiraspol.”

Actualmente, legătura telefonică între malurile Nistrului se face prin satelit. În consecință, convorbirile telefonice spre regiunea transnistreană, dar și în interior sunt mai scumpe și creează incomoditate din cauza codurilor lungi care trebuie formate la apelare, spune Gheorghe Bălan. În cazul în care legătura telefonică va fi restabilită, cetățenii vor putea suna la fel ca în oricare altă regiune a țării:

„E vorba de mai multe numere, vreo cinci, șase cifre suplimentare trebuie adăugate la coduri pentru a putea ieși și a avea o legătură telefonică cu cineva. În cazul în care se depășește această situație și agentul economic ar trece înregistrarea, și această interconexiune va avea loc, convorbirea telefonică va fi similară cu oricare altă regiune de pe teritoriul Moldovei, doar codul localității și prețurile respective.”

Neînțelegerile dintre Chișinău și Tiraspol pe segmentul comunicării telefonice datează din anul 2000, în 2003 fiind întreruptă în general legătura. Ion Leahu, fost reprezentant al Moldovei în Comisia Unificată de Control amintește că pe timpul guvernării comuniste operatorul de la Tiraspol a încercat să cumpere o licență pe malul drept al Nistrului, însă procedura a eșuat:

„În timpul lui Voronin, el le-a promis că un agent economic va primi acces pe malul drept. Ei chiar au primit arvonă de un milion de dolari. Însă Voronin pe urmă a renunțat și relațiile s-au tensionat și la acest capitol.”

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan spune că ar exista toate premisele pentru legalizarea activității operatorului de telefonie de la Tiraspol, lucru care pentru cetățeni va însemna întâi de toate o reducere a tarifelor.

Restabilirea legăturii telefonice a fost convenită la ultima întâlnire în formatul 5+2 de la Berlin. Negociatorii din partea Chișinăului și Tiraspolului s-au mai înțeles atunci asupra recunoașterii diplomelor de studiu transnistrene și a plăcuțelor de înmatriculare auto. Unii experți consideră însă ca Tiraspolul își fortifică astfel, fie și prin pași de melc, statalitatea nerecunoscuta.

***

Europa Liberă: Europa Liberă a încercat să afle și ce cred locuitorii de rând ai regiunii transnistrene despre decizia guvernului Republicii Moldova de a crea condiții pentru restabilirea legăturii telefonice, precum și despre ce alte probleme ar putea fi soluționate în mod prioritar?

Я давно говорю, что надо сделать так, чтоб мы могли за границу выехать. Я вот не могу ехать. Да и, по-моему, все водители хотят, чтобы у нас были такие номера, чтоб мы могли куда-то ехать. Сейчас вот ни на Украину, ни в Молдову нельзя ехать с нашими номерами. Проблема есть, и ее никак не могут решить почему-то.

Договариваться надо, чтоб не было как на Украине. Садиться за стол и решать проблемы, которые существуют. А не хотят – не будет Молдовы тогда. Как Украины скоро не станет. Как государство, я имею в виду. Молдаване, люди останутся, страны не будет. Вот в чем дело. Если Молдавия примет те условия, на которых Приднестровье готово войти в состав Молдавии, то пожалуйста, если не примет – пусть гуляет в Европу. Как Англия: вошла и вышла – и они скоро так…

Чего с ними договариваться? У нас своя связь, у них своя связь. Не знаю, кому как надо жить, я живу здесь, мне нравится здесь.

Чтобы возможность была выезжать в Украину, Молдову с нашими номерами и везде нас признавали. Честно сказать – лучше отдельно от Молдовы. Почему? Мне, честно сказать, лучше с Украиной наладили бы связь…

Сколько показывали, они все игнорируют, не хотят. Сколько искали встреч, а они несколько раз откладывали, откладывали – без всяких объяснений. То есть не посчитали нужным, как будто вообще не считаются с нашим народом. Мы как хотим – так и относимся к вам.

Была, когда министр иностранных дел у нас другой, и каждый раз, когда смотрела новости, я слышала, что вот была встреча, но ни о чем не договорились. Встреч было много, но никак ни о чем – значит, некому договариваться.

О валюте. О едином рубле. Желательно российском.

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor din Tiraspol și Bender.

***

Europa Liberă: Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James D. Pettit, a declarat că semnarea acum o lună la Berlin a protocolului negocierilor în formatul 5+2 pentru soluționarea conflictului transnistrean va „consolida procesul de reglementare și suveranitatea Republicii Moldova”. Un comunicat al ambasadei, difuzat pe 30 iunie, spune că ambasadorul Pettit a făcut declarația la o întrevedere recentă cu ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur. Protocolul prevede între altele că Chișinăul și Tiraspolul vor căuta soluții în chestiuni ca restabilirea legăturii telefonice, recunoașterea diplomelor de studiu transnistrene și a plăcuțelor de înmatriculare auto. Într-un interviu realizat de colega noastră Valentina Ursu, reprezentantul special al președinției germane a OSCE, Cord Meier-Klodt, a declarat că așteaptă „înțelegeri concrete” între Chișinău și Tiraspol, înaintea unei noi reuniuni în formatul 5+2, programată pentru luna aceasta, în Germania.

Europa Liberă: După 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi de la declanşarea conflictului armat de la Nistru, încă mai rămâne neclară perspectiva soluţionării conflictului transnistrean. În ce condiţii pot fi găsite rezolvări pentru această problemă?

Cord Meier-Klodt: „Într-adevăr, au trecut 25 de ani și în acest moment ambele părți sunt încă departe de dezvoltarea unei viziuni comune, care este necesară pentru o soluție cuprinzătoare. Prin urmare, noi credem că progresul în soluționarea conflictului se realizează cel mai bine prin stabilirea unor obiective realiste și abordarea subiectelor practice care sunt în interesul ambelor părți. De aceea, în calitate de reprezentant special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, eu am propus să începem de la abordarea axată pe pași mici.

Cord Meier-Klodt
Cord Meier-Klodt

Sînt recunoscător pentru faptul că toți partenerii internaționali – cei doi co-mediatori, Rusia și Ucraina, precum și observatorii, SUA și UE – sprijină această abordare pe deplin și într-un glas. Mai ales în aceste vremuri dificile și într-un mediu regional sensibil, este remarcabil faptul că toți acești parteneri au agreat la unison această strategie și etapele de implementare a ei.

Recentele negocieri în format „5+2” la Berlin au fost rezultatul acestui dialog intensificat între părți și al eforturilor colective ale partenerilor internaționali din lunile precedente. Aceste negocieri pot fi calificate drept realizare. Nu a fost doar o întâlnire de dragul întâlnirii, cum s-a întâmplat de atâtea ori înainte. Pentru prima dată în cinci ani, a existat un acord consensual între toți partenerii, sub forma unui protocol semnat la sfârșitul rundei „5+2”, protocolul de la Berlin. Acest protocol conține o „foaie de parcurs” pe teme specifice și stabilește limite concrete de timp.

De asemenea, o nouă dinamică poate fi văzută în frecvența și calitatea contactelor directe între părți. În întâlnirile mele din această săptămână de la Chișinău și Tiraspol, am urmărit progresul părților în ceea ce privește atingerea rezultatelor convenite în protocolul de la Berlin.”

Europa Liberă: Despre formatul de negocieri „5+2” se vorbeşte în mod diferit, unii zic că e viabil, alţii spun că este nefuncţional. Ce trebuie să întreprindeţi concret dumneavoastră, actorii care faceţi parte din acest format, ca lumea, opinia publică, să recâştige încrederea în aceste negocieri care ar trebui să propună o soluție durabilă pentru criza transnistreană?

Cord Meier-Klodt: „Formatul „5+2” rămâne platformă politică cheie și, cum s-a demonstrat la Berlin, poate genera rezultate, dacă părțile doresc să-l folosească într-un mod constructiv. În plus, runda „5+2” de la Berlin a dat orientări politice formatului „1+1” și grupurilor de lucru: să întreprindă măsuri concrete în domenii-cheie – educație, transport, telecomunicații și ecologie. Așa cum am văzut pe parcursul ultimelor săptămâni, dialogul activ, continuu și frecvent este esențial pentru obținerea unor rezultate concrete și crearea condițiilor pentru avansarea procesului de reglementare în direcția soluționării conflictului. Printr-un astfel de dialog putem, de asemenea, crea și întări încrederea între părți, necesară pentru un progres pas cu pas. Pe măsură ce atmosfera de încredere crește cu fiecare succes mic substanțial, capacitatea de a aborda probleme mai dificile de asemenea va spori.”

Europa Liberă: Unii politicieni încearcă să acrediteze ideea că varianta federalizării ar fi una bună. Dumneavoastră ce credeţi despre soluţionarea crizei transnistrene prin federalizarea Moldovei?

Cord Meier-Klodt: „Obiectivul procesului de reglementare transnistreană este de a ajunge la o soluție comprehensivă și pașnică a conflictului transnistrean. Noi cunoaștem parametrii de bază pentru o astfel de soluționare. Ei sunt confirmați în fiecare an în cadrul reuniunilor Consiliului Ministerial al OSCE de către toate cele 57 state participante ale OSCE, inclusiv Moldova: o soluționare definitivă, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.

Lucrând acum la acești pași mici, avem în vedere aceste principii de bază. Soluțiile practice, asupra cărora lucrăm cu Chișinăul și Tiraspolul, trebuie să le reflecte, într-un fel sau altul. În acest scop, noi lucrăm, de exemplu, asupra soluțiilor care ar permite studenților din Transnistria să-și facă studiile la Londra, Berlin sau Bruxelles. Oamenii din Transnistria ar trebui să poată meargă cu mașinile lor personale în Europa. Soluțiile tehnice, care vor face posibile aceste lucruri, trebuie să reflecte parametrii aprobați la nivel internațional –suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.”

Europa Liberă: Poate fi soluţionată problema transnistreană fără ca trupele ruse să fie evacuate din estul Republicii Moldova?

Cord Meier-Klodt: „În calitatea mea prezentă, este datoria mea să ajut părțile să negocieze o soluționare pașnică a conflictului în cadrul parametrilor aprobați la nivel internațional, așa cum am menționat. Prin urmare, se pune accent pe găsirea unei soluții care este în interesul ambelor părți. Prin definiție, soluționarea finală a conflictului transnistrean ar rezolva, de asemenea, problema forțelor de menținere a păcii. Sînt în continuare convins că pentru a ajunge eventual la această fază, ar fi înțelept să existe o abordare precaută, convenită la unison de părțile și partenerii lor internaționali.”

Europa Liberă: Reprezentantul special al președinției germane a OSCE, Cord Meier-Klodt, într-un interviu realizat de Valentina Ursu.

***

Europa Liberă: Europa Liberă: Cu ocazia aniversării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova, Europa Liberă realizează un șir de interviuri cu personalități și analiști care au avut un rol important în istoria recentă a țării. Aflată în Statele Unite ale Americii, Natalia Ghilașcu, jurnalistă stagiară la Europa Liberă, s-a întâlnit cu Matthew Rojansky, director al Institutului Kennan din cadrul Centrului Wilson, Washington DC, specialist în relațiile Statelor Unite cu țările din fostul spațiu sovietic, în special Rusia, Ucraina, Belarus și Moldova. Între 2010-2013, când era director adjunct al programului pentru Rusia și Eurasia din cadrul Fundației Carnegie, Matthew Rojansky s-a ocupat între altele și de crearea unui grup consultativ pentru soluționarea conflictului transnistrean. Natalia Ghilașcu l-a întrebat, printre altele, pe interlocutorul său și despre motivele pentru care și după un sfert de secol problema transnistreană continuă să fie departe de a fi reglementată.

Natalia Ghilașcu: Cine ar fi mai interesantă pentru Moldova, geopolitic și economic, Federația Rusă sau Uniunea Europeană?

Matthew Rojansky: „Europa se confruntă cu multe probleme serioase și Moldova nu este acum o prioritate. Există un grup restrâns de țări europene care sunt interesate de soarta Moldovei. Unele sunt mai „prietenoase”, din interese mai înguste. Să nu credem că România este altruistă când se declară îngrijorată de soarta Moldovei, ea are interese teritoriale, culturale și istorice. Țările Baltice și cele din Europa de Est, de asemenea, susțin aderarea Moldovei la NATO și UE pentru a demonstra Federației Ruse că nu este atotputernică.

Asta și este principala problemă a Moldovei, este instrumentalizată. Federației Ruse nu îi pasă de Republica Moldova. Erau timpuri când relațiile de prietenie au unit Rusia și Moldova, dar asta a fost cu mult timp în urmă. Transnistria, de exemplu, nu va fi niciodată lăsată de bunăvoie Moldovei. Să nu credeți că Rusia va renunța la Transnistria pentru a permite Moldovei să adere la UE. Transnistria a devenit monedă de schimb sau instrument de șantaj în relația cu Uniunea Europeană.”

Natalia Ghilașcu: Uniunea Europeană a ajutat Moldova să devină mai atractivă pentru cetățenii din regiunea transnistreană când i-a acordat cu doi ani în urmă, regimul liberalizat de vize. Cu toate acestea, diferendul transnistrean există de 25 de ani. Ar putea juca factorul economic și cel comercial un rol mai important în rezolvarea acestui conflict?

Matthew Rojansky: „Moldova a devenit mai atractivă pentru cetățenii din regiunea transnistreană, dar contează la care grupuri sociale ne referim. Dacă privim situația antreprenorilor, numărul acestora s-a redus în ultimii doi ani, din cauza proastei guvernări a liderului Șevciuk, care nu a creat un mediu favorabil pentru afaceri. Aceștia nu vor declara deschis că sunt interesați de avantajele pieței europene, dar ar susține tacit eforturile de integrare ale Moldovei în UE, ca rezultat al soluționării conflictului transnistrean. Este o constatare logică, mediul de afaceri s-ar dezvolta mai bine.

Pe de altă parte, dacă privim grupul de pensionari, atunci acestuia îi pasă mai puțin de avantajele europene. Pensionarii se bucură de pensii bune finanțate de Federația Rusă, pensii mai bune decât ale pensionarilor din Moldova, mai ales dacă ai cetățenia rusă. Problema nu este că acești cetățeni detestă Moldova și aspiră spre Federația Rusă, sau că vor să lupte împotriva Moldovei și să obțină independența regiunii.

Este o poveste de domeniul trecutului, provocată inițial de teama unei posibile Uniri a Moldovei cu România. Timp de 25 ani, unirea nu a avut loc. Nu cred că acum mai există resentimente, oamenii de pe ambele maluri au relații comerciale, circulă liber de pe un mal pe celălalt.”

Natalia Ghilașcu: Dacă ne referim la diferendul transnistrean, credeți că forțele rusești de menținere a păcii ar putea fi un obstacol pentru soluționarea mai grabnică a conflictului transnistrean?

Matthew Rojansky: „Moldova a pierdut șansa soluționării conflictului transnistrean acum 13 ani în urmă, când putea să accepte planul Kozak. De asemenea, prezența militarilor ruși era atunci o problemă. Astăzi nu mai este o problem gravă. Principala problemă este absența instituțiilor democratice pe ambele maluri. Dacă cetățenii din regiunea transnistreană și-ar fi dorit evacuarea trupelor ruse, această problemă ar fi fost demult soluționată. Mai există șanse pentru a propune soluții inedite, de exemplu înlocuirea trupelor rusești cu un contingent de pacificatori internaționali din Polonia, Germania sau din țările care nu sunt membre ale NATO, chiar și din Mongolia, nu contează. Important e ca aceste propuneri să fie acceptate de către ambele părți. Marea problemă este lipsa de comunicare. Iar Federația Rusă dispune de toate mijloacele de influență, Transnistria, Donbas, folosite în propriile interese, fără a fi nevoită să recurgă la forța militară.”

Europa Liberă: Opinia lui Matthew Rojansky, director al Institutului Kennan din cadrul Centrului Wilson de la Washington.

***

Europa Liberă: Sovietul suprem de la Tiraspol examinează un proiect de lege cu privire la filantropie unde se spune că filantropii pot oferi ajutor instituțiilor necomerciale atât subordonate administrației, cât și celor private care au activități în domeniul științei, educației și culturii. Corespondenta noastră la Tiraspol Karina Maximova l-a rugat pe Evgheni Dunaev, directorul organizației neguvernamentale Club-19, o organizație educațional-culturală privată de la Tiraspol să comenteze în ce măsură prevederile proiectului vor putea fi aplicate și dacă vor fi cu adevărat utile pentru societate? Precizăm că organizația Club-19 este un potențial beneficiar al prevederilor viitoarei legi.

Europa Liberă: Evgheni, cum credeți, este de natură noul proiect de lege, în cazul în care va fi adoptat, să ofere un sprijin real organizațiilor necomerciale care activează în domeniul educației și culturii? Poate fi acesta un sprijin pentru organizațiile obștești?

Evgheni Dunaev: „Probabil trebuie să pornim de la faptul că în argumentarea proiectului de lege se vorbește despre existența unor lacune în acest gen de activitate – în oferirea susținerii pentru organizațiile din sistemul de educație. Impresia mea este că proiectul vizează în principal instituții precum școlile – probabil că există probleme cu recepționarea ajutoarelor oferite ca donații filantropice. În proiectul de lege este indicat că autoritățile au dreptul să instaleze plăcuțe cu numele celui care a făcut donația – aici eu văd o problemă. Cred că ar fi mai corect să putem conta pe faptul că atâta timp cât la noi în Transnistria prin constituție este garantat dreptul la o educație gratuită, autoritățile trebuie să depună eforturi pentru a finanța acest domeniu.”

Europa Liberă: În proiectul de lege se spune că ajutorul va fi oferit organizațiilor necomerciale – atât celor publice, cât și celor private. Aici apare un anumit conflict de interese. În calitatea Dvs. de conducător al unui proiect important și director al Klub-19, credeți în faptul că filantropii vor auta organizațiile obștești neafiliate autorităților?

Evgheni Dunaev: „Noi am avut un precedent când am organizat o acțiune și am adunat mai multe donații de la întreprinderi din Transnistria. Trebuie să spun că astfel de practici la noi funcționează destul de greoi. Cu excepția unor campanii singulare, nu-mi amintesc ca vreo organizație neguvernamentală de la noi să primească un ajutor permanent din partea unor firme comerciale – nu cunosc astfel de situații. De fapt, noi nici acum nu avem probleme cu primirea de ajutoare sau donații.

Am citit, apropo, definițiile termenelor de „filantropie” și „autor umanitar” din proiectul respectiv - și aproape că nu am văzut nicio diferență între acestea. Doar că în proiectul de lege cu privire la filantropie se accentuează atenția asupra domeniului culturii și educației – în rest e același lucru. Și pentru organizații ca a noastră – necomerciale, obștești – practic nu se schimbă nimic.”

Europa Liberă: Unii sceptici văd filantropia ca pe o modalitate de a evita achitarea integrală a impozitelor. Dar poate că e mai bine când un filantrop finanțează direct cultura sau educația, evitând bugetul, din care, după cum se știe, banii adesea pleacă în direcții necunoscute?

Evgheni Dunaev: „Aici, în legea cu privire la acțiunile de caritate, la punctul 4 articolul 18 se spune clar că „se interzice acordarea în mod individual de facilități fiscale unor persoane sau organizații care fac acțiuni de caritate, precum și fondatorilor acestor organizații”. În proiectul de lege care se examinează acum se vorbește despre anumite măsuri de susținere economică în cadrul legislației transnistrene, dar nu se explică la ce prevederi concrete se face referire. Nu sunt un expert, dar este greu de înțeles ce se are în vedere. Poate că ar fi cazul de precizat mai bine aceste lucruri, mai ales că proiectul spune că își propune să motiveze activitățile filantropice. Dar mie mi se pare că există aici o doză de ipocrizie – atunci când îi momim pe filantropi cu niște turte dulci sub forma unor facilități fiscale sau a altor preferințe economice. Este o filantropie ciudată, o formă cumva pervertită.

Cel mai probabil totuși oamenii se ocupă de filantropie pentru că cred într-o idee și fac acest lucru pentru ridicarea nivelului educației. Eu nu cred că oamenii care au făcut acte de filantropie au fost motivați doar de perspectiva unor avantaje financiare.

În Statele Unite ale Americii, în Europa vedem adesea universități, colegii care sunt susținute de persoane private, de foști absolvenți care au ajuns oameni înstăriți - și este un lucru normal, în general așa și trebuie să fie. Da, acolo sunt plăcuțe cu numele lor. Dar în cazul nostru aceste plăcuțe chiar m-au deranjat. De exemplu, iată organizația noastră – să presupunem că ne ajută o persoană concretă - și autoritățile au dreptul să pună pe peretele nostru, proprietatea noastră, o plăcuță cu numele acelei persoane. Iar dacă omul respectiv nu vrea, dacă noi nu vrem atunci autoritățile oricum pot veni să pună plăcuța respectivă? Așa reiese, ceea ce mi se pare destul de ciudat. Eu nu înțeleg ce împiedică acum o anumită școală să pună o astfel de plăcuță și de ce acest lucru trebuie stabilit prin lege. Dar, în mare, e bine că a apărut un astfel de proiect, cred că este ceva firesc și normal.”

Europa Liberă: Opinia lui Evgheni Dunaev, directorul organizației neguvernamentale Club-19, din Tiraspol, consemnată de corespondenta noastră Karina Maximova.

***

Europa Liberă a încercat să afle și opinia mai multor locuitori din stânga Nistrului despre cât de eficientă ar putea fi o nouă lege a filantropiei în rezolvarea problemelor sociale din regiunea transnistreană?

Все равно, льготы будут предоставляться, правильно? Если не будут оказывать какую-то помощь. Если людям будет хорошо – почему нет? Все будут хотя бы так помогать. Если на высшем уровне, государственном, не могут оказать. Пускай спонсорскую помощь оказывают. Тем более меценатство хотя бы. И то будет хорошо. Главное, чтоб про людей не забывали. Это самое главное. Ну, а там… Поживем – увидим, что будет.

Такой закон нужен. Только его надо проработать, продумать. И, самое главное, чтоб деньги были на это. Правильно?

Ну, я вам скажу, что, скорее всего, наверное, это очень хорошо, что есть такой закон. Но сейчас, мне кажется, уже скоро простым людям всем помогать нужно будет. Уже нужно делать как-то уровень жизни получше, тогда люди, мне кажется, с удовольствием будут заниматься благотворительностью.

Ну, вообще правовая регламентация данного вида деятельности всегда является позитивной. Потому что она приводит в рамки закона существующие отношения, которые как бы сегодня у нас есть в обществе. Поэтому мы считаем, что принятие данного закона является хорошим, позитивным моментом, потому что для того, чтоб не было неурядиц, пробелов, необходимо принимать закон, восполнять этот пробел и действовать в соответствии с законом, который будет принят.

Нужна будет помощь. Если нет денег, не хватает… Для детей же нужно, игрушки покупать, кормить, учить их чему-нибудь – конечно, нужна помощь. И так нужно всем, не только детям, но и старым бабушкам и дедушкам, они тоже нуждаются, им пенсии не хватает на все нужды, особенно если то забирают, то опять отдают, потом опять забирают…

Я думаю, что должны и те, и те помогать. И государство должно брать на себя ответственность, и те, кто имеет очень большие деньги. Я почему-то уверена, что не все правильно оплачивают налоги, многие просто уходят от налогов. И я думаю, что у многих есть черная бухгалтерия.

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol și Bender.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG