Linkuri accesibilitate

Democrația și suveranitatea se întorc (I)


În exact o săptămînă, referendumul britanic a umplut o bibliotecă. Important e să nu golească mințile. Referendumul britanic e un eveniment istoric și a avut, de la bun început, soarta evenimentelor istorice: un șoc a dat peste cap mersul lucrurilor, toate mințile și condeiele s-au repezit să explice și, în consecință, aproape nimic nu mai e clar. Mai mult, pădurea de păreri și analize a pus în mișcare cîteva teme și idei care se sprijină pe referendumul britanic dar promovează idei mai mult decît discutabile. Așadar, după 7 zile de șoc, reacții și și consecințe, nu strică să revenim la faptele și ideile de bază.

Mai întîi, ce s-a întîmplat? Guvernul conservator al Marii Britanii a organizat un referendum cu întrebăîrile: credeți că Marea Britanie trebuie să rămînă în Uniunea Europeană? și credeți că Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană? Referendumul a fost promis de Partidul Conservator al Primului Ministru David Cameron în programul prezentat la alegerile din 2015. Conservatorii au făcut această promisiune din două motive. Politic - pentru că partidul Conservator e împărțit în facțiuni pro- și anti-UE iar Primul Ministru a încercat să mențină unit Partidul. Național și istoric - pentru că Marea Brtianie nu s-a simțit niciodată bine în UE. Britanicii au fost admiși în UE tot după un referendum organizat în 1973. Atunci, marea Britanie a intrat în Comunitatea Europeană, adică într-o organizație de state naționale suverane care au căzut de acord să coopereze, în primul rînd, economic. Între timp, Comunitatea Europeană a adoptat mai multe Tratate, adică un fel de Constituții. Rînd pe rînd, Tratatele de la Nisa, Amsterdam și Lisabona au transformat Comunitatea într-o Uniune, adică într-o oragnizație care nu mai e doar suma statelor naționale suverane ci tinde să devină un superstat cu reguli politice, economice, comerciale și juridice identice și valabile pentru toți membrii.

Marea Britanie e o națiune cu o extraordinară tradiție de suveranitate democratică și a privit cu mari rezerve transformarea fostei Comunități într-o Uniune cu pretenții de Superstat. Încă de la sfîrșitul anilor ’80, Marea Britanie a dat semnale din ce în ce mai energice că nu acceptă controlul UE și că e foarte iritată de creșterea ponderii deciziilor și legislației UE în defavoarea suveranității Parlamentului și Justiției britanice. Această poziție de principiu vine din tradiția și autonomia istorică extrem de puternică a instituțiilor și democrației britanice. Ei i s-a adăogat în ultimii 10 ani o nervozitate, nu neapărat generală dar influentă, provocată de migrație. Pe de o parte, după 1995, mai multe guverne laburiste au adoptat o politică de migrație foarte relaxată. Apoi, în intervalul 2007-2014, odată cu eliminarea ultimilor restricții de intrare pe piața muncii, convenite cu UE, sute de mii de polonezi, lituanieni, români, bulgari și alți est-europeni au sosit în Marea Bitanie unde au început să lucreze pe salarii mici și în slujbe de multe ori refuzate de britanici. În august, 2015, a intervenit faimosul anunț prin care Cancelarul german Angela Merkel a declarat deschise granițele Germaniei. Un milion de migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au intrat în Germania. Acestea sînt faptele și condițiile de la care a început votul în dimineața zilei de 23 iunie 2016.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG