Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


De ce nu a reușit Partidul Socialist din R.Moldova să depună o moțiune de cenzură împotriva guvenrului Filip.

Săptămâna moldovenească nu a fost prea agitată, atâta doar că partidul socialiștilor care a vrut să introducă o moțiune de cenzură împotriva guvernului Filip, nu a reușit. Joi, domnul Dodon, șeful socialiștilor moldoveni își acuza colegii din parlament, care nu au vrut să meargă alături de el în această inițiativă împotriva guvernului, că ar fi fost „speriați de America, de Occident, sau că ar fi fost cumpărați de vicepreședintele democraților, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc”. Acesta este, de altfel, subiectul retrospective semnată astăzi de Nicu Gușan. El a stat de vorba cu analistul Igor Volnițchi și redactorul șef al ziarului „Cuvântul liber", Ion Mititelu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

Partidul Socialiștilor nu a reușit să găsească cele două voturi pentru a putea înainta în legislativ moțiunea de cenzură împotriva guvernului Pavel Filip. Deși Igor Dodon a mizat pe voturile deputaților liberal democrați și comuniști, aceștia au ezitat, cel puțin până astăzi, să semneze lângă socialiști. Jurnalistul și analistul Igor Volnițchi identifică cel puțin trei motive, prin care încearcă să explice această abținere din partea unor fracțiuni care nu fac parte din coaliția de guvernare:

„Primul motiv ar fi că PLDM și PCRM nu au dorit să fie pioni în jocul PSRM-ului, și facem această concluzie chiar în baza declarațiilor făcute astăzi în Parlament de către un reprezentant al PLDM, care a spus clar că liberal-democrații, și putem presupune că și comuniștii, nu și-au dorit să facă agenda politică a unui partid, în cazul de față a PSRM-ului.

Al doilea motiv eu cred că și cei din PLDM, și cei din PCRM, s-au temut să nu fie atrași în realizarea unor scenarii cu o miză cu mult mai mare decât pare la prima vedere. Când spun acest lucru, mă refer la informațiile neoficiale, nu era exclus ca în baza acestei moțiuni, totuși în baza acestei moțiuni, totuși guvernul Filip să cadă. Cum ar fi fost posibil? Iarăși, neoficial se vorbește că ar fi putut să retragă sprijinul acordat anterior acestui guvern, unii foști deputați pldm-miști și unii foști deputați PCRM. Putem presupune că se urmărea schimbarea conducerii guvernului și probabil cei din PLDM și PCRM nu și-au dorit să facă parte dintr-un asemenea scenariu.

Al treilea motiv, o cădere a guvernului, deși într-o proporție destul de mică, dar era posibilă, și dacă această cădere a guvernului ar fi avut loc, lesne se putea ajunge la anticipate, iar anticipatele nu convin nici celor din PLDM, nici celor din PCRM.”

Ambele fracțiuni, și anume a PLDM-ului și PCRM-ului, ar avea destule motive să evite orice scenariu care ar putea provoca alegeri anticipate. De ce? Explică redactorul-șef al ziarului „Cuvântul liber", Ion Mititelu:

„PLDM acum este în criză de credibilitate și alegătorii vorbesc, sondajele demonstrează, că PLDM nu va accede în Parlament. Deși mai puțin, același lucru îl așeaptă și pe Partidul Comuniștilor. În opinia lui Voronin, socialiștii au furat, în ghilimele fie spus, voturile comuniștilor.”

Totuși, socialiștii insistă pe demiterea actualei guvernări iar liderul PSRM, Igor Dodon, a promis astăzi că fracțiunea sa va înainta moțiuni simple pe numele fiecărui ministru săptămânal. Șansele acestora sunt evaluate de Igor Volnițchi:

„Nu este un secret, în ultimul timp au început să se facă diferite presupuneri precum că ar exista anumite înțelegeri între socialiști și unele forțe din actuala guvernare. Aceste moțiuni simple vin să spulbere informațiile respective și să arate că socialiștii sunt o opoziție veritabilă. Cred că pe lângă spulberarea acestor informații, pe de altă parte socialiștii câștigă și în plan de mediatizare.”

O știre venită pe ultima sută de metri în această săptămână, se referă la mesajul publicat de Vlad Filat pe rețelele de socializare, în care anunță că la următorul congres PLDM, își va depune mandatul de președinte de partid și își va suspenda calitatea de membru.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG