Linkuri accesibilitate

O moțiune fără speranță


Liderul PSRM încearcă, deocamdată fără succes, să adune semnături în Parlament pentru demiterea guvernului, ca să declanșeze alegeri anticipate.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, le-a dat răgaz până vineri deputaților liberal-democrați și comuniști să adauge cele două semnături de care mai este nevoie pentru dezbaterea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Pavel Filip. Proiectul în care sunt criticate politicile guvernamentale în toate domeniile a fost semnat de 24 de deputați socialiști, dar ca să fie luat în discuție are nevoie de 26 de semnături. De ce este greu de atins acest prag?

De mai bine de o lună, de când anunţase într-o conferinţă ţinută la Strasbourg că pentru a declanşa alegeri anticipate are de gând să depună o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Pavel Filip, liderul socialist Igor Dodon încearcă să adune un număr suficient de semnături sub această intenţie, dar nu reuşeşte. Ar mai avea nevoie de susţinerea a doar doi deputaţi. Dar atât grupul parlamentar al liberal-democraţilor, cât şi cel al comuniştilor, care, spune Igor Dodon, i-ar fi promis anterior sprijinul, nu semnează moţiunea, motiv din care ea nici măcar nu poate fi înregistrată în parlament.

Astăzi, Igor Dodon a făcut public textul moţiunii, gest care ar putea să însemne şi că socialiştii şi-au pierdut speranţa că ea va intra în general vreodată în procedură parlamentară.

În moţiunea socialiştilor, guvernului Filip i se impută în special trei lucruri: că la momentul investirii nu şi-a prezentat un program de guvernare în parlament, aşa cum ar cere Constituţia; că în loc să sporească bunăstarea cetăţenilor, ar fi redus-o, iar aici se invocă exemplul celor 34 de mii de pensionari care ar fi primit pensii mai mici după ultima indexare, dar cel mai important motiv din care socialiştii ar vrea ca guvernul să cadă este de natură economică totuşi şi aici se enumeră lipsa politicii bugetar-fiscale, creșterea datoriei interne, dar și transformarea celor peste 13 mlrd. de lei (oferite BEM, Unibank și BS sub garanție de stat) în datorie reală a statului.

Deputatul liberal-democrat Tudor Deliu spune că fracţiunea sa este de acord cu toate criticile aduse guvernului în moţiune, dar nu se decide s-o sprijine din motive politice:

„Noi mergem pe agenda noastră. Două săptămâni în urmă am cerut să vină premierul la raport în parlament. Dl Candu ne-a spus că încă nu are un răspuns. Aşteptăm să vedem ce va spune mâine. Moţiunea în general reflectă situaţia din Republica Moldova, nu este geopolitică, dar nu am decis încă nimic. Şi văd că nici comuniştii nu se grăbesc s-o semneze.”

Comunistul Oleg Reidman, căruia i-am solicitat la fel o explicaţie, ne-a spus la rândul său:

„Noi lucrăm la textul moţiunii. Aceasta este tot. Să vorbim despre ceva atunci când se întâmplă, nu când e doar o intenţie. ”

Dodon spune, însă, că cele două grupuri parlamentare au dat înapoi din alte motive:

„Cine i-au speriat: americanii? Sau oligarhii de la guvernare? Dacă până mâine această moţiune nu va fi susţinută, vom constata că în acest parlament nu mai sunt alte fracţiuni de opoziţie decât socialiştii şi vom veni cu alte iniţiative, ca guvernul să vină la raport în parlament în fiecare săptămână.”

Cum şansele pentru trecerea moţiunii socialiştilor sunt ca şi inexistente, atât comuniştii, cât şi liberal-democraţii se feresc se pare să-i servească lui Igor Dodon, care se bucură în sondaje de cel mai mare grad de popularitate, o premisă în plus pentru a-şi spori vizibilitatea. Văzută în mediul experţilor şi ca o acţiune politică prin care socialistul ar vrea să se disocieze de partidul principal al puterii – PD-ul dominat de Vlad Plahotniuc - cu care este bănuit de foştii parteneri de proteste să fi căzut la înţelegere în perspectiva prezidenţialelor de la toamnă, moţiunea a apărut după ce Igor Dodon a refuzat ultima data să iasă la un protest organizat de Platforma DA condusă de Andrei Năstase, iar Renato Usatâi, care de altfel şi el nu mai face front comun cu liderul platformei DA, l-a acuzat pe liderul socialist de cârdăşie cu oligarhul democrat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG