Linkuri accesibilitate

Invitata rubricii de astăzi este Lucia Bacalu.

„Dezamăgire după un concurs de fotografii. Secția Cultură și Turism Nisporeni a anunțat, acum o lună un concurs de fotografii cu genericul „Redescoperim patrimoniul cultural local”. „Am sperat că astfel vom trezi interesul oamenilor față de monumentele istorice pe care le avem”, a explicat, pentru Expresul, Angela Ionel, specialist principal în cadrul Secției Cultură și Turism Nisporeni. Nu a fost să fie. Per total, au participat doar șapte persoane. Concluzia specialiștilor? E încă foarte mult de muncă, pentru a schimba mentalitatea oamenilor, pentru a schimba această situație.

Cu siguranță, la Romanovca nu veți muri de sete. Este satul cu cele mai multe fîntîni din raionul Ungheni: 108 la o populație de doar 597 de cetățeni. Localnicii și-au făcut un cult al fîntînilor și izvoarelor, a declarat pentru Expresul primarul Vera Buga. Cum se desprimăvărează, le curăță, le amenajează, le sfințesc. E o tradiție de peste un sfert de secol. În anul curent, au amenajat un izvor de toată frumusețea, pe care l-au sfințit pe 15 mai. În aceeași zi, au sfințit și toate fîntînile din sat.

Și la Călărași a avut loc o sfințire, dar a unei cărți. O carte imensă, cu dimensiunea de 1,2 x 0,9 metri. Este o carte neobișnuită, confecționată din piatră de Cosăuți, care a costat peste 12 mii de lei. Se pare că președintele raionului, Sergiu Artene, a vrut ca această carte să fie o mare surpriză pentru călărășeni. Dînsul a venit cu ideea, pe care a preluat-o din orașul german Buhl, înfrățit cu raionul Călărași. Dînsul a căutat sponsori. Dînsul a insistat ca ideea să fie materializată într-un timp cît mai restrîns. Și a reușit.”

XS
SM
MD
LG