Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul” din Ungheni


Invitata rubricii de astăzi este Lucia Bacalu.

„Dezamăgire după un concurs de fotografii. Secția Cultură și Turism Nisporeni a anunțat, acum o lună un concurs de fotografii cu genericul „Redescoperim patrimoniul cultural local”. „Am sperat că astfel vom trezi interesul oamenilor față de monumentele istorice pe care le avem”, a explicat, pentru Expresul, Angela Ionel, specialist principal în cadrul Secției Cultură și Turism Nisporeni. Nu a fost să fie. Per total, au participat doar șapte persoane. Concluzia specialiștilor? E încă foarte mult de muncă, pentru a schimba mentalitatea oamenilor, pentru a schimba această situație.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00
Link direct

Cu siguranță, la Romanovca nu veți muri de sete. Este satul cu cele mai multe fîntîni din raionul Ungheni: 108 la o populație de doar 597 de cetățeni. Localnicii și-au făcut un cult al fîntînilor și izvoarelor, a declarat pentru Expresul primarul Vera Buga. Cum se desprimăvărează, le curăță, le amenajează, le sfințesc. E o tradiție de peste un sfert de secol. În anul curent, au amenajat un izvor de toată frumusețea, pe care l-au sfințit pe 15 mai. În aceeași zi, au sfințit și toate fîntînile din sat.

Și la Călărași a avut loc o sfințire, dar a unei cărți. O carte imensă, cu dimensiunea de 1,2 x 0,9 metri. Este o carte neobișnuită, confecționată din piatră de Cosăuți, care a costat peste 12 mii de lei. Se pare că președintele raionului, Sergiu Artene, a vrut ca această carte să fie o mare surpriză pentru călărășeni. Dînsul a venit cu ideea, pe care a preluat-o din orașul german Buhl, înfrățit cu raionul Călărași. Dînsul a căutat sponsori. Dînsul a insistat ca ideea să fie materializată într-un timp cît mai restrîns. Și a reușit.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG