Linkuri accesibilitate

„Nu îmi place această funcţie, dar moral nu îmi pot permite să demisionez pentru că eu, poate mai bine decât voi, înţeleg consecinţele”


Premierul Valeriu Streleț în dialog cu protestatarii din centrul Chișinăului.

Reprezentanții protestatarilor din Piața Marii Adunări Naționale s-au întâlnit astăzi, separat, cu premierul Valeriu Streleţ şi cu preşedintele parlamentului Andrian Candu. Ambii oficiali au spus că nu vor demisiona, dar au parut ca sunt de acord cu unele din revendicarile protestatarilor, chiar daca nu au dat detalii despre cum vor actiona pentru a le si indeplini. Reprezentanții protestatarilor au cerut din nou plecarea întregii clase politice actuale și înlocuirea acesteia cu una nouă, solicitind , in mod neobişnuit „supraveghere internațională, în primul rând a Uniunii Europene”.

Discutând cu reprezentanţii protestatarilor premierul Valeriu Streleţ a argumentat de ce cabinetul condus de el nu îşi va da demisia. „Prea grave ar fi urmările. Ar putea provoca o criză sistemică. Ar fi un act de trădare pentru cetăţenii care au votat partidele din coaliţia de guvernare. Prea multe forțe ostile așteaptă cu nerăbdare destabilizarea și vidul de putere pentru a deturna țara de la cursul strategic de integrare europeană” a titrat Valeriu Streleţ din răspunsul oficial al Guvernului la rezoluţia adoptată de protestatarii, duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Valeriu Streleţ: „Nu îmi pot permite. Moral nu îmi pot permite. Nu îmi place această funcţie, dar moral nu îmi pot permite să demisionez pentru că eu, poate mai bine decât voi, înţeleg consecinţele. Voi pleca în demisie atunci când va dispărea sprijinul politic din parlament. Dacă se va întâmpla o asemenea situaţie. Doar prin votul parlamentului.”

În replică, unul din fruntaţii platformei Demnitate şi Adevăr Andrei Năstase a precizat următoarele:

„Demisia nu este un scop în sine. Demisia este pentru noi şi pentru protestatari un mijloc de scoatere a ţării din captivitate, de scoatere a instituţiilor statului din mâna unor oligarhi care stau în spatele acestei guvernări. Ca să fie foarte clar, nimeni nu îşi doreşte alegeri anticipate, de dragul alegerilor anticipate.”

Premierul Valeriu Streleţ le-a propus crearea unei comisii comune pentru a căuta soluţii la acele revendicări ale protestatarilor care ţin de competența guvernului. Sau să creeze de unii singuri un grup de lucru care să furnizeze cerințe executivului.

„Ne daţi o serie de condiţii, dacă nu doriţi să veniţi într-un grup mixt şi noi o să ne străduim să le evaluam şi să găsim soluţii.”

Reprezentantul protestatarilor Andrei Năstase a pus la îndoială eficienţa unor astfel de grupuri de lucru. El a mai insistat că revendicările adoptate duminică, la mitingul platformei civice Demnitate și Adevăr, nu sunt negociabile, negociabilă este însă ordinea în care vor fi aplicate pentru că „țara are nevoie de o nouă guvernare”. Principalele revendicări politice sunt demisia guvernului, a spicherului şi președintelui țării și organizarea alegerilor anticipate.

În după amiaza zilei reprezentanţii protestatarilor s-au întâlnit şi cu preşedintele Parlamentului Andrian Candu. Iată ce le-a spus spicherul:

„Sunt revendicări cu care noi suntem de acord, ştim care sunt restanţele şi la care vrem să lucrăm. A doua parte, sunt revendicări politice, care cel puţin pentru mine sunt periculoase şi nu sunt bine venite. Când vorbim, în mod special, despre organizarea alegerilor anticipate, în primul rând, sunt instrumente politice care declanșează alegeri anticipate, în al doilea rând, luând în consideraţie situaţia actuală în ţară, acţiunile care au fost întreprinse în ţară de pregătire pentru venirea misiunii FMI, pentru continuarea investigaţiei fraudelor bancare, orice oprire a acestor acţiuni inclusiv prin provocarea alegerilor anticipate ar aduce numai instabilitate şi o criză mult mai profundă.”

Reprezentanţii protestatarilor din PMAN nu s-au arătat satisfăcuţi de rezultatele celor două întâlniri, cu premierul şi cu spicherul, din motiv că au fost respinse revendicările politice. În ce priveşte alte cereri, cum ar fi reforma justiţie, de exemplu, spicherul Candu a promis că pe un procuror român, din DNA, selectat de UE, ar urma să vină pe 15 septembrie şi să asiste, inclusiv prin recomandări, CNA-ul. Candu a mai promis că toţi judecătorii ar urma să fie supuşi testului de integritate. În ce priveşte plângerile fermierilor care participă la protest, premierul Valeriu Streleţ a amintit că în urmă cu cîteva zile au fost achitate toate restanţele la subvenţii, iar o altă măsură e că producătorii agricoli nu mai au nevoie de licenţă pentru importarea motorinei. Referindu-se la o altă revendicare a protestatarilor legată de pensionari premierul a menţionat că sistemul de pensii va fi reformat, iar un prim pas va fi egalarea vărstei de pensionare la bărbaţi, şi femei. Totodată, Streleţ şi-a revizuit prognoza că preţul unui dolarul ar putea ajunge la 40 de lei la iarnă. Atât premierul, cât şi spicherul au dat asigurări că investigaţia privind furtul din sectorul bancar va începe curând, Candu a declarat că dacă se întârzie va insista asupra demiterii conducerii BNM.

Previous Next

XS
SM
MD
LG