Linkuri accesibilitate

Diaspora sprijină mișcarea „Demnitate și Adevăr”


Prin intermediul rudelor din Moldova la protestatari ajung produse alimentare, plăpumi și corturi.

Evolutiile din Moldova si masivele proteste de la sfirsitul saptaminii trecute ca si continuarea lor in centrul Chisinaului ii intereseaza mult si pe moldovenii din Diaspora. Unii dintre ei au transmis mesaje de incurajare si de sprijin pe reţelele de socializare.

În cea de-a patra zi de protest, peste 200 de corturi pot fi numărate în Piața Marii Adunări Naționale. Judecând după numele de localități afișate, exista o reprezentare geografica foarte diversa. Astăzi, în piață au fost instalate corturi ce-i reprezintă pe cetățeni stabiliți in Italia, Irlanda și alte colțuri ale lumii .

Veaceslav Cacicovschi, care se afla de mai bine de șase ani în Irlanda spune că împărtășește întru totul revendicările mulțimii. El speră că Moldova va fi cândva locul în care si-ar dori numaidecât să revină, ca să poată investi fără frică banii agonisiți:

„Mulți doresc schimbări, schimbări în toate sferele, dar cel mai important este ca să fie schimbări economice, deoarece nu mai putem tolera guvernarea care nu răspunde cerințelor. Ori demisionează, ori să înceapă să contribuie la reformarea statului nostru. Cetățenii Republicii Moldova care se află în Irlanda, dar cred că și cei din alte țări, ei văd foarte bine cum funcționează democrația. Guvernanții de ce mimează toate aceste întâlniri, în speranța că poate se vor liniști, dar oamenii nu o să renunțe. ”

Încă din prima zi de protest, moldoveni din Diasporă transmit mesaje de susținere și nu doar. Prin intermediul rudelor din Moldova la protestatari ajung produse alimentare, plapume și corturi, spune Sergiu Turcoman cu care am reușit să discut astăzi. Originar din Ocnița, el spune că a revenit de curând din Federația Rusă și nu mai pleacă, cel puțin până când guvernanții nu vor apleca urechea la revendicările guvernanților:

„Venind și văzând câtă lume este disperată și câți oameni sunt descurajați, m-am hotărât să rămân, să nu mai plec și să-mi iau țara înapoi.”

Europa Liberă: Oamenii spun că Moldova are nevoie de o alternativă, care ar fi aceasta, cum credeți?

„Alternativa o așteptăm din inima poporului. Poporul trebuie să aleagă oamenii în care ar putea avea încredere.”

Sergiu Turcoman notează că reușita acestor acțiuni de protest depinde și de cei care îi reprezintă în dialogul cu autoritățile. El spune că oamenii se vor împrăștia de îndată ce liderii Platformei Civice „DA” se vor îndepărta de nevoile oamenilor și vor încerca să promoveze o agendă proprie.

Acțiuni demne de admirație, care inspiră entuziasm. Astfel vede protestele antiguvernamentale din centrul capitalei Doina Guzun, doctorandă la Paris. Totuși, spune ea, urmărind de la distanță, din presă aceste evenimente scot in fata si îndoieli:

„Foarte multe semne de întrebare există, chiar și pentru noi, cei care ne aflăm în străinătate referitor la liderii, la statutul acestor lideri ai mișcării. Și atunci iarăși există un factor de risc ca continuitatea acestui eveniment să fie una foarte dezamăgitoare. Noi sperăm totuși că puterea societății civile este una mai mare și că toate sacrificiile care se fac acum din partea celor care se află în piață, vor fi cât de cât răsplătite.”

Doina Guzun sugerează autorităților de la Chișinău să preia exemplul țărilor occidentale și să ajungă la un dialog constructiv cu protestatarii și cu întreaga societate civilă, ca să-și refacă minima credibilitate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG