Linkuri accesibilitate

În condiţiile pericolului rusesc, occidentalii nu-şi pot permite o destabilizare majoră în spatele Ucrainei (Petru Bogatu/Ziarul Național)


Producătorii de fructe întâmpină probleme la obţinerea certificatelor de origine de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (Mold-Street.com).

Autorităţile moldovene au anunţat în seara zilei de miercuri că vor lichida cele trei bănci cu probleme despre care guvernatorul BNM a spus tot ieri prima data că sunt instituţii „zombie”, părăsite de clienţi şi neviabile, pe care ar fi vrut să le lichideze de la bun început. Victor Ciobanu, care scrie pentru „Ziarul Național”, consideră însă că oameni ca Dorin Drăguţanu, care afirmă în continuare că au făcut tot corect când este absolut evident că nu şi-au făcut bine treaba trebuie înlăturaţi. În opinia comentatorului, primul punct al oricărui program de stabilizare este demisia conducerii BNM. „Au pierdut ținta inflației tot pentru că nu au putut preveni sau cel puțin atenua devalorizarea leului și acum vor să recupereze terenul. Au prăbușit leul și acum anticipează o nouă devalorizare”, susține autorul editorialului.

O altă analiză apărută în aceiaşi publicaţie sub semnătura lui Petru Bogatu formulează constarea că justiția occidentală ar fi aruncat mănușa mafiei politice moldovenești. Editorialistul porneşte însă de la un fapt de importanţă minoră: darea în căutare de către Interpol a fostuuil şef al fiscului moldovenesc, Nicolae Vicol, condamnat recent la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu. În mod obişnuit, Interpol nu s-ar ocupa de astfel de cazuri, pretins de justiţie selectivă la părerea lui Bogatu. Acum ar face-o pentru că, spune el, partenerii de dezvoltare ar fi decis să pună umărul la emanciparea puterii judecătoreşti din Republica Moldova. „[…] În condiţiile pericolului rusesc, occidentalii nu-şi pot permite, desigur, o destabilizare majoră în spatele Ucrainei. Iată de ce îşi iau măsuri de precauţie pentru a menţine cu orice preţ RM şi Guvernul său pe linia de plutire.”, este de părere Petru Bogatu.

Referinţele din presa de la Chişinău la o pretinsă intenţie a Moscovei de a introduce embargo alimentar împotriva a şapte ţări care s-ar fi alăturat sancţiunilor UE împotriva Rusiei sunt cu multe necunoscute. Una legată de întrebarea dacă figurează sau nu Moldova în lista ţărilor vizate de aujtorităţile de la Kremlin. Portalul AGORA preia din presa străină ideea neprobată că da. RIA Novosti anunțase ieri că premierul rus Dmitri Medvedev a solicitat la 4 august elaborarea unui set de măsuri restrictive împotriva țărilor respective. Dmitri Medvedev se va adresa cu o solicitare în acest sens către Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Ziarul moscovit „Nezavisimaia Gazeta” pretinde că premierul moldovean ar fi vorbit deja despre posibilitatea aplicării unor măsuri de răspuns din partea Republicii Moldova. Ziarul îl citează pe deputatul comunist Fiodor Gagauz, potrivit căruia „în acest caz vor avea de suferit regiunile pro-ruse din Republica Moldova”, în special Găgăuzia și regiunea Transnistria.

Portalul Mold-Street.com scrie despre blocajele la exportul de fructe moldovenești în Rusia. Producătorii de fructe, potrivit portalului, întâmpină probleme la obţinerea certificatelor de origine de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Directorul Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală, acuză ANSA că nu mai eliberează certificate, iar dacă o face, apoi foarte selectiv. În articol este citat vicedirectorul ANSA, Alexandru Ciobanu, potrivit căruia certificatele s-ar elibera doar companiilor selectate de „Rosselhoznadzor”. „[…] Am trimis şi o listă de circa 180 de companii, ei însă au selectat doar zece”, a spus Ciobanu, care a precizat că ANSA a încercat să obţină extinderea listei, dar partea rusă nu a răspuns. Directorul general ANSA, Iurie Carp, a fost miercuri demis de guvern, fără nici o explicaţie.

XS
SM
MD
LG