Linkuri accesibilitate

Valeri Chechelashvili: „Sunt convins că locul R. Moldova este în familia ţărilor europene”


Valeri Chechelashvili
Valeri Chechelashvili

Interviu cu secretarul general al GUAM, membru al delegaţiei de observatori internaţionali la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Alegerile de duminică au fost monitorizate de peste 500 de observatori internaţionali. Scrutinul a fost urmărit şi de membri ai organizaţiei GUAM din care face parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Moldova. Într-un interviu pentru postul nostru de radio, secretarul general al organizaţiei, Valeri Chechelashvili a calificat alegerile de duminică ca fiind libere şi corecte:

Valeri Chechelashvili: „Impresia generală este una pozitivă, deşi, trebuie să recunoaştem, campania electorală a fost una foarte activă, chiar şi aşa, alegerile au decurs într-o atmosferă calmă. Noi am reuşit să observăm cum se votează în peste douăzeci de secţii din capitală. Am surprins o bună organizare a procesului, staff-ul electoral fiind bine pregătit. De asemenea, am observat şi alegători foarte activi, mai ales în după-amiaza zilei de ieri. Am surprinzi cozi la secţiile de votare, unii alegători chiar se plângeau că trebuie să aştepte mai mult timp ca să voteze. Cu toate acestea, impresia generală este una pozitivă.”

Europa Liberă: Dar faptul că cu greu a putut fi utilizat registrul electronic al evidenţă a alegătorilor nu credeţi că a influenţat, îngreunat procesul de vot?

Valeri Chechelashvili: „Cu siguranţă, acest lucru a provocat o anumită incomoditate şi cozi la mai multe secţii de votare. Dar, deseori planurile de acasă nu coincid cu cele de la târg. Partea bună e că primul pas a fost făcut. Se ştie că utilizarea registrului electronic minimalizează şansele de fraudare a alegerilor, deci, repet, primul pas în acest sens a fost făcut. La alegerile viitoare acest proces poate fi perfecţionat, greşelile pot fi evitate, inclusiv cele tehnice. Aş face, totuşi, o remarcă. Secţiile de votare au fost dotate cu unul, maxim două computere. Mi s-a părut cam puţin. Cred că la alegerile viitoare ar fi nevoie de cel puţin trei, patru computere în care să fie introduse datele despre mersul votării. De asemenea, fiecare secţie de votare ar trebui să aibă în preajmă un tehnician, astfel încât acesta să poată interveni atunci cînd sistemul iese din funcţiune.”

Europa Liberă: Dle Chechelashvili, pentru prima dată în istoria alegerilor moldovene, un concurent electoral este scos din cursă pe ultima sută de metri. Mă refer la partidul „Patria” al controversatului om de afaceri Renato Usatîi. Cum vedeţi Dvs această excludere?

Valeri Chechelashvili: „Desigur, această situaţie nu este una obişnuită, însă, din câte cunosc, excluderea acestui concurent electoral s-a făcut în conformitate cu legislaţia locală, există şi o hotărâre judecătorească în acest sens, problema fiind în finanţarea acestui partid din afara ţării, ceea ce este interzis în Republica Moldova. Prin urmare, nu văd o problemă. În ceea ce priveşte alegătorii, după excluderea acestui partid, în cursă au rămas alţi 19 concurenţi electorali, deci cei care au vrut să-şi dea votul pentru Dl Usatîi, au avut spre cine să-şi reorienteze opţiunea.”

Europa Liberă: În Federaţia Rusă, unde lucrează o bună parte dintre cetăţenii moldoveni, s-au deschis doar cinci secţii de vot. Sunt voci care spun că au fost prea puţine secţii şi, prin urmare, alegătorii de acolo au fost discriminaţi în comparaţie cu ceilalţi alegători. Împărtăşiţi această opinie?

Valeri Chechelashvili: „Cred că cetăţenii moldoveni lucrează nu doar în Federaţia Rusă, sunt foarte mulţi în Italia, în România etc. Desigur, atunci când este organizat procesul electoral trebuie să se ţină cont de numărul alegătorilor care se află într-o ţară anume. Dacă cineva nu a reuşit să-şi exercite dreptul la vot pentru că nu au fost deschise destul secţii, desigur, nu e un lucru îmbucurător. De aceasta trebuie să se ţin cont pe viitor, astfel încât situaţia să nu se repete la alte alegeri.”

Europa Liberă: Rezultatele preliminare demonstrează că partidele care se declară pro-europene au un mic avantaj faţă de cele care se poziţionează ca fiind pro-est. Mulţi analişti şi politicieni declarau alegerile de ieri ca fiind cu un puternic subtext geopolitic. Dvs. ce opinie aveţi?

Valeri Chechelashvili: „Personal, mă feresc de asemenea termeni. Cred că politicienii din Republica Moldova, ca şi cei din Georgia, Azerbaidjan sau Ucraina, trebuie să se conducă, în primul rând, de dorinţa şi voinţa poporului. Eu sunt convins că locul Republicii Moldova şi al cetăţenilor moldoveni este în familia ţărilor europene, atât din punct de vedere al geopoliticii, geografiei şi chiar a mentalităţii. O demonstrează Acordul de Asociere pe care l-a semnat Republica Moldova şi primele lui beneficii, de care s-au bucurat cetăţenii moldoveni, mă refer la liberalizarea regimului de vize, Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care îşi vor demonstra în timp beneficiile. Deci, acesta este cursul firesc de dezvoltare al Republicii Moldova. Desigur, din punctul meu de vedere. Cred că alegerile de duminică au demonstrat că oamenii aspiră spre o viaţă mai bună, spre standarde mai bune, spre mai multă libertate. Acest lucru s-a demonstrat prin faptul că majoritatea voturilor le-au obţinut partidele pro-europene. Sper că aceste partide vor forma în scurt timp o coaliţie, un nou guvern care să realizeze reformele necesare în beneficiul Republicii Moldova.”

XS
SM
MD
LG