Linkuri accesibilitate

Arta Dade: „Viitorul Guvern va trebui să adeverească aşteptările alegătorilor”


Arta Dade
Arta Dade

Şefa delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, în dialog cu Diana Răileanu.

Alegerile din Republica Moldova au fost, în general, bine administrate, se arată în declaraţia comună a Misiunii de observare a OSCE, a Adunării Parlamentare OSCE, a Adunării Parlamentare a Consilului Europei şi a Parlamentului European. Totuşi, au menţionat observatorii, scoaterea din cursă a unui concurent electoral, cu puţin timp înainte de ziua alegerilor, ridică anumite semne de întrebare. O altă observaţie este că mass-media din Republica Moldova a fost influenţată politic, fapt care a dus la o reflectare partinică a campanei. Alte concluzii despre modul în care s-au desfăşurat alegerile aflaţi din interviul Dianei Răileanu cu Arta Dade, şefa delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE:

Arta Dade: „Am avut plăcerea să fiu, alături de alţi observatori, în mai multe secţii de votare pe parcursul zilei de ieri şi, în general, pot spune că procesul s-a desfăşurat într-o atmosferă calmă. Desigur, am observat că, pentru cîteva ore, cu greu s-a putut utiliza registrul electronic de evidenţă a alegătorilor. Din cîte ştiu problema s-a rezolvat într-un final şi pe parcursul zilei staff-ul electoral a introdus în sistem toate datele despre votanţi. Am fost impresionată de faptul că foarte multe femei au fost implicate în procesul de administrare a alegerilor. Iată de ce mi-ar plăcea să văd în viitorul Parlament şi Guvern un număr cît mai mare de femei. În ce priveşte listele electorale, întotdeauna am pledat pentru includerea femeilor în aşa-numita zonă „sigură” a acestor liste şi nu undeva, la capătul acesteia. Desigur, alegerile de duminică au fost foarte importante pentru Republica Moldova, deoarece, în funcţie de rezultatul scrutinului, viitorul Guvern va trebui să adeverească aşteptările alegătorilor. Ştim că partidele din Republica Moldova au fost divizate după aspiraţii pro europene sau altele. Această campanie electorală a demonstrat că aspectul geopolitic a fost unul foarte prezent. Acum, e treaba politicienilor să răspundă aşteptărilor pe care le au oamenii. De asta au fost aleşi.”

Europa Liberă: Cetăţenii din stânga Nistrului au putut vota în linişte?

Delegaţia AP OSCE la Chişinău
Delegaţia AP OSCE la Chişinău

Arta Dade: „Da, am mers la mai multe secţii de vot la care au participat şi alegătorii din stânga Nistrului. Şi aici a fost o bună organizare. Am mers şi în secţii aşezate de-a lungul râului Nistru, am văzut că s-a votat cu calm. De asemenea, alegătorii au putut vota la Chişinău. Desigur, chiar dacă nu este sub autoritatea mea, mi-aş fi dorit ca oamenii din Transnistria să poată vota acolo, însă chiar şi aşa, cei care au dorit să voteze au participat la proces şi, cel puţin, unii dintre ei au putut să pună umărul la constituirea viitorului Parlament şi Guvern.”

Europa Liberă: Cu doar trei zile înaintea scrutinului unul dintre concurenţii electorali a fost exclus din listă, menţionez că este pentru prima dată în istoria parlamentarelor moldovene. În tabăra observatorilor cum s-a văzut acest incident?

Arta Dade: „Acest aspect se regăseşte inclusiv în raportul pe care l-am prezentat alături de colegii noştri de la OSCE, Consiliul Europei, Parlamentul European, ODIHR. Am scos în evidenţă faptul că scurta perioadă în care a fost examinat acest caz ridică un şir întrebări. Desigur, dacă totul s-ar fi organizat într-un mod mai transparent, poate nu ar fi fost întrebări legate de încrederea în autorităţi şi care a fost adevăratul scop al acestui proces.”

Europa Liberă: S-a relatat că în Federaţia Rusă, unde au fost deschise doar cinci secţii de vot, procesul a decurs anevoios. Putem vorbi despre o discriminare a alegătorilor de acolo?

Arta Dade: „Noi nu am monitorizat alegerile în afara ţării, prin urmare nu mă pot pronunţa asupra acestui fapt. Pot spune doar că criteriile după care au fost deschise secţiile de votare în afara ţării ar fi trebuit prezentate publicului într-un mod mai transparent, astfel încât votanţii din afară să ştie exact din ce motive a fost deschis un anume număr de secţii şi care, de fapt, a fost esenţa problemei.”

XS
SM
MD
LG