Linkuri accesibilitate

Băsescu, Ponta şi politica externă (Hotnews)


„Traseiștii” vor rămâne în aer (Contributors)

Modul diferit cum au abordat în ultimele zile președintele și premierul României problemele de politică externă indică diferența dintre „un șef de stat capabil să se ridice la înălțimea marilor momente (Traian Băsescu) și un politician ridicol și slab, dispus să calce peste cadavre pentru a se menține la putere” (Victor Ponta), consideră Dan Tapalagă. Comentariul lui de pe site-ul Hotnews pune în balanță rezultatele summit-ului NATO din Țara Galilor, care ar fi demonstrat justețea abordării lui Băsescu în chestiunea pericolului rusesc, cu „tristețea de comisar european susținut de România la Bruxelles” (am citat, referire la social-democrata Corina Crețu). De partea președintelui, „preocuparea de a menține țara ancorată în lumea occidentală, de a implica România în socotelile marilor puteri, de a spori importanța rolului Mării Negre sau a intelligence-ului românesc”. De partea premierului – „exclamațiile admirative la adresa Chinei, declarațiile ușor iresponsabile despre (sprijinul mai mult sau mai puțin fățiș) acordat Ucrainei” ș.a.m.d. Cu o trimitere la un comentariu de săptămâna trecută al lui Vlad Zografi, de pe contributors, Dan Tapalagă reia ideea că premierul ar avea unele complexe față de temperamentul de „mascul politic alfa” al președintelui. Dovadă, el stă mereu la scenă, dar numai având în spate un om mai puternic decât el: acum pe șeful „baronilor locali”, Liviu Dragnea, înainte - pe liberalul Crin Antonescu și chiar pe Traian Băsescu însuși, care l-a desemnat șef al executivului.

Ideea că Traian Băsescu nu a „îngenuncheat sistemul”, cum îi place să spună, ci doar a realizat o schimbare de gardă, a dinozaurilor uriași cu unii mai mici și mai vorace, apare și într-un articol al Ioanei Ene-Dogioiu, pe platforma ziare.com. Autoarea îi reproșează șefului statului că a pierdut pe drum, sau i-a sacrificat, pe adevărații reformatori Monica Macovei, Daniel Morar, intelectualii din Partidul Mișcarea Populară, preferând-o pe Elena Udrea. De asemenea, că a sprijinit cumva pe la spate „sistemul ticăloșit” prin promulgarea unor legi defectuoase, cu dedicație.

Rodica Ciobanu, de la gandul.info, se întreabă totuși ce chilipir au social-democrații lui Victor Ponta să-l suspende din funcție pe președintele Traian Băsescu - operațiune declanșată chiar azi, pentru a treia oară, de liderul Senatului - cu numai două-trei săptămâni înainte de încheierea mandatului. Să-și asigure puterea absolută măcar o lună de zile, e de părerea jurnalista. Teoretic, președintele interimar - care s-a anunțat că va fi liderul deputaților, Valeriu Zgonea - ar putea folosi în acest interval prerogativele aproape complete pe care i le aduce Constituția: să promulge, de pildă, legi repede trecute prin Parlament, care să pună în sfârșit botniță justiției independente. E doar o ipoteză, admite Rodica Ciobanu.

Pe termen mai scurt, Sorin Ioniță arată într-un articol apărut pe contributors că scena politică românească se pregătește de un scandal monstru: legea care le dă primarilor și consilierilor locali 45 de zile ca să migreze de la un partid la altul, adică din opoziție spre actuala putere, ar fi inaplicabilă. Analistul susține că formulările actului normativ deja în vigoare i-ar lăsa pe „traseiști” în aer: nici în partidul din care au plecat, nici în cel de destinație și, pe deasupra, fără funcție.

XS
SM
MD
LG