Linkuri accesibilitate

Vremuri tulburi în Partidul Comuniştilor din Moldova


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Liderul comuniştilor moldoveni Vladimir Voronin afirmă că partidul său este subminat şi din exterior, și din interior.

Liderul comuniștilor Vladimir Voronin le-a spus jurnaliștilor la o conferință de presă că partidul său trece printr-o perioadă tulbure, în care este subminat și din exterior, și din interior. Vorbind la o săptămână după ce fostul fruntaș comunist Grigore Petrenco i-a cerut să renunțe la șefia PCRM, Voronin a spus că acesta și gruparea sa sunt duplicitari: astăzi Petrenco acuză partidul că n-ar critica destul integrarea europeană, dar în 2008 Petrenco a scris într-un articol că integrarea europeană este iminentă.

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a menţionat că divergențele din interiorul partidului său nu ţin de opţiuni politice şi nici de viziuni diferite faţă de orientarea externă a Moldovei, ci de interese personale şi de grup:

„Problema nu ţine de ceva conceptual de care noi nu putem să ne înţelegem în cadrul partidului – aceeaşi integrare europeană, modernizare a ţării, relaţii în cadrul CSI. Nu ţine de acestea. Acestea ţin de interese personale şi de grup, doar atât.”

Vladimir Voronin a spus că pe lângă disensiunile din interior, partidul este subminat şi din exterior, referindu-se atât la coaliţia de guvernare, cât şi la celelalte partide de stânga:

„Toţi aceştia au scopul să diminueze rolul partidului.”

Neînţelegerile din interiorul celui mai mare partid din opoziţie pare să fi fost amplificate după excludere din conducerea PCRM a trei fruntaşi: Muntean, Tkaciuk şi Petrenco. Ultimii doi l-au acuzat pe Voronin că ar fi trădat partidul, promovând o politică duplicitară – optând pentru aderarea la Uniunea vamală şi în acelaşi timp cochetând cu UE. Grigore Petrenco i-a cerut lui Voronin chiar să se retragă de la şefia partidului.

Comentând acuzele ce îi sunt aduse din cadrul grupului marginalizat, în special de Grigore Petrenco, iată ce a zis Vladimir Voronin:

„Noi l-am crescut şi pe dumnealui, şi pe Tkaciuk, şi pe Muntean şi ne pare rău că ei acum au ieşit cu aşa demersuri şi declaraţii. Eu am zis şi la plenară că cu noi se poate de hotărât toate problemele în sânul partidului, numai nu trebuie nimeni pe nimeni să șantajeze. Aceste șantajări sunt foarte suspicioase atunci când se încep campaniile electorale şi când se reprezintă foarte multe interese din diferite părţi.”

Referindu-se la acuzaţiile precum că partidul nu ar critica suficient integrarea europeană Voronin l-a criticat, la rândul său, pe Grigore Petrenco că ar fi duplicitar. În cadrul conferinţei de presă, liderul comuniştilor a dat citire unor fragmente dintr-un articol semnat de Petrenco în 2008, în care acesta laudă cursul de eurointegrare a Moldovei promovat cu insistenţă pe atunci de guvernarea comunistă.

Solicitat de Europa Liberă, Grigore Petrenco a respins că ar fi vorba despre o duplicitate, întrucât, spre deosebire de liderul său, în 2008, la fel ca şi în prezent, a promovat exclusiv poziţia partidului:

Grigore Petrenco
Grigore Petrenco

„Poziţia partidului în 2008 era diferită de cea din prezent. În 2010 a apărut Uniunea vamală. În 2012, în cadrul congresului partidului a fost adoptată o declaraţie de susţinere a vectorului eurasiatic. Trebuie să ne conducem de acele decizii şi să nu stăm pe două scaune, aşa cum unii încearcă să o facă. Din acest motiv am şi rămas în sala de şedinţe a parlamentului şi am votat împotriva ratificării acordului de Asociere. Consider că decizia de a părăsi sala de şedinţe luată personal de domnul Voronin e o mare greşeală politică.”

Vladimir Voronin a explicat astăzi de ce deputaţii din fracţiunea comuniştilor, cu excepţia lui Grigore Petrenco, nu au participat la ratificarea acordului de asociere părăsind sala de şedinţe. Voronin a spus că opoziţia comunistă nu a vrut să asiste la ceea ce a numit el trădare naţională. Şi cu această ocazie liderul comuniştilor a criticat dur Acordul, pe de altă parte menţionând că aceasta este a doua mare realizare a coaliţie de guvernare, după obţinerea regimului liberalizat de vize.

În opinia analistului politic Igor Boţan liderul comuniştilor Vladimir Voronin a lăsat să se înţeleagă că disensiunile din interiorul partidului deocamdată nu pot fi depăşite. Iar criticile aduse Acordului de Asociere, care nu sunt noi şi nici adevărate, notează analistul, au doar scopuri electorale:

„Ne dăm seama din ceea ce a spus domnul Voronin că această criză internă nu poate fi depăşită. O altă problemă este legată de Acordul de Asociere. Aici lucrurile par mai mult sau mai puţin clare din punctul de vedre a domnului Voronin. El vrea să convingă electoratul său că pledează pentru Uniunea Vamală. E puţin spus că domnul Voronin este duplicitar. El a spus lucruri neadevărate despre Acordul de Asociere, de exemplu, că acest Acord ar fi împotriva Rusiei ş.a.m.d. sunt lucruri propagandistice şi trebuie înţelese anume prin această prismă. De asemenea, trebuie să înţelegem că există un segment de cetăţeni care pledează pentru integrarea eurasiatică, iar PCRM este favoritul celei mai mari părţi ai acestui electorat. Domnul Voronin probabil nu vrea să piardă acest segment atunci când spune că partidul este subminat şi din stânga, şi din dreapta.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG