Linkuri accesibilitate

Schimbare de macaz în retorica şi acţiunile lui Vladimir Voronin...


La manifestația comunistă de la Chișinău cu ocazia Zilei Victoriei
La manifestația comunistă de la Chișinău cu ocazia Zilei Victoriei

În prag de alegeri, Voronin nu-şi poate permite să mizeze pe o memorie scurtă a electoratului şi să renunţe definitiv la ideea integrării europene.

Relatia Moldovei cu Uniunea Europeana si semnarea si ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana au adus Partudul Comunistilor din Moldova, principal forţa a opozitiei intr-o pozitie incomodă, pentru ca, pe cind erau la putere, comunistii declarau si ei ca sprijina „vectorul european” al politicii externe. De amintit ca la momentul ratificarii in Parlament a Acordului, opozitia comunista nu a votat, retragindu-se de la vot. O relatare despre strategia pe politica externa a acestui partid în viitor.

Odată cu apropierea alegerilor din noiembrie, experţi dar şi foşti fruntaşi ai Partidului Comuniştilor, care au fost excluşi de la conducerea partidului observă o schimbare de macaz în retorica şi acţiunile liderului de partid, Vladimir Voronin. Fracţiunea pe care o conduce, principala forţă a stângii contemporane, nu mai este categorică în privinţa aderării Moldovei la Uniunea vamală, manifestând chiar o apropiere faţă de vectorul european.

Ultima dată comuniştii, în afară de deputatul Grigore Petrenco, au evitat să se pronunţe împotriva ratificării Acordului de asociere, părăsind sala se şedinţe a parlamentului. Fostul deputat comunist, Victor Stepaniuc este de părere că Vladimir Voronin are suficiente motive pentru a menţine o balanţă de interese între est şi vest, şi astfel el va încerca să convingă electoratul că este nevoie să păstrăm toate pieţele de desfacere. Idee pe care de altfel o susţine şi Partidul Democrat, spune Victor Stepaniuc:

„Dacă să vorbim de stânga care o reprezintă PCRM-ul, atât timp cât în fruntea partidului este preşedintele Voronin, care are capacitate de analiză, acum situaţia care este în ultimul timp, situaţia geopolitică în zona noastră, dictează foarte concret de a-ţi menţine un status quo, o anumită neutralitate. Cel mai probabil că anume acest echilibru trebuie să fie menţinut, chiar dacă unii au alte viziuni şi ar vrea să se ducă în uniunea vamală, acesta ar fi un nonsens.”

Acuzaţiile lansate de Tkaciuk şi Petrenco precum că Voronin ar avea înţelegeri cu prim-vicepreşedintele PD-ului Vlad Plahotniuc, vor fi confirmate după alegerile parlamentare din toamnă, crede Sergiu Coropceanu, secretarul general al Partidului Social Democrat, formaţiune care militează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. El susţine că după alegeri, Partidul Comuniştilor ar putea face o coaliţie cu Partidul Democrat.

Sergiu Coropceanu
Sergiu Coropceanu

„Deci un bloc de stânga, care va fi un bloc artificial, şi care va fi în subordinea actualilor lideri din Coaliţia Pro Europeană, mă refer aici la Partidul Democrat, Partidul Socialiştilor în cazul în care vor ajunge în Parlament şi Partidul comuniştilor. Evident, va fi şi un bloc de stânga adevărată şi atunci când vorbesc de stânga adevărată nu mă refer doar la vectorul politicii externe – Uniunea Vamală, dar mă refer inclusiv și la politicile sociale, la politicile sociale, la politicile economice şi la ajutorul social.”

Analistul politic Vitalie Andrievski este de părere că liderul PCRM va continua să critice moderat şi cu atenţie Uniunea Europeană şi nu va face promisiuni Rusiei până nu se va forma o nouă coaliţiei de guvernare şi nu va fi clar cine este la putere şi cine este în opoziţie. În prag de alegeri, crede expertul, Voronin nu-şi poate permite să mizeze pe o memorie scurtă a electoratului şi să renunţe definitiv la ideea integrării europene, pe care a promovat-o periodic chiar el din 2002 încoace:

„Voronin, care în anul 2002 promova ideea integrării europene, dacă acum va renunţa definitiv la această idee, este clar că electoratul îl va întreba pentru ce a pierdut opt ani în timpul guvernării sale: ne duceai în Europa, dar dacă ai pierdut puterea ne propui un cu totul alt proiect - Uniunea Vamală. Să renunţi la ceea ce s-a reuşit cu Uniunea Europeană şi să sari în altă barcă - Uniunea Vamală, care nu se ştie cu va pluti, pe acest segment Voronin dă dovadă de precauţie, şi cei mai mulți din partid înţeleg asta.”

De curând, primarul oraşului Soroca, Elena Bondarenco, membră a Comitetului Central al PCRM-ului declara presei că Partidul comuniştilor nu intenţionează să susţină doar Uniunea Europeană sau doar pe cea vamală. O asemenea poziţie este în viziunea experţilor una tactică şi strategică, întrucât Federaţia Rusă oricum va critica actuala guvernare, lucru de care comuniştii nu vor ezita să profite în faţa electoratului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG