Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Adevărul”


Invitata serii este Valentina Basiul, redactor-şef adjunct la cotidianul „Adevărul”.

„În ediția de mâine a ziarului „Adevărul“ Moldova, aflați din articol semnat de Eugenia Pogor ce cred analiștii politici despre ratificarea Acordului de Asociere de către Parlamentul de la Chișinău.

„Euforia membrilor coaliţiei de guvernare este de înţeles, pentru că au existat multe riscuri“, susține Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice, care a asistat la ședința în plen.

„Într-un fel, este o uşurare pentru guvernanţi că s-a ajuns până aici. Dar mai departe, urmează să muncim din greu. Aici şi societatea trebuie să înţeleagă că sunt multe lucruri de făcut, inclusiv nepopulare, iar politicienii, fiind populişti, vor tinde să evite să ia nişte decizii care riscă să stârnească indignarea electoratului. Acum ei au de ales: să devenim candidaţi peste zece ani şi membri peste 30 de ani sau să lucrăm intens şi să încercăm să aderăm la Uniunea Europeană peste cinci-şapte ani“, spune Arcadie Barbăroșie.

Și comentatoarea politică Olga Nicolenco atenționează că este important ca această victorie să nu rămână doar pe hârtie. „Cetăţenii au nevoie de victorii palpabile, ce ar aduce plus valoare în viaţa fiecăruia. Acest acord nu va putea ferici 3 milioane de oameni mâine, dar este foarte important ca realizarea lui să îmbunătăţească traiul astăzi la trei persoane, mâine – la 30, poimâine – la 300. Şi numai dacă această progresie va ajunge la cifre serioase până la sfârşitul lui noiembrie, atunci politicienii din partidele pro-europene vor avea de câştigat la alegerile parlamentare“, considera Olga Nicolenco.

Într-un alt articol, semnat de reporterul nostru economic Ion Preașca, aflați de ce rușiilor nu le mai place slănina moldovenească, decizie luată de Rosselhoznadzor, chiar în ajunul ratificării Acordului de Asociere cu UE.

În timp ce specialiştii Serviciului federal de control veterinar şi fitosanitar de la Moscova spun că slănina buclucaşă livrată în Belarus ar fi carne procesată, şefii Agenţiei Naţionale privind Siguranţa Alimentelor susţin contrariul, că e carne crudă şi că toate documentele companiei exportatoare sunt în regulă.

Economistului Viorel Chivriga crede că situaţia ar trebui să îngrijoreze Chişinăul, fiind primul caz pentru ţara noastră când produsele autohtone ar putea fi intrezise în toate cele trei ţări care formează Uniunea Vamala. Deja oficiali de la Moscova au dat de înţeles că, odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, producătorii moldoveni vor avea nevoie de certificate sanitar-veterinare

Tot în ediţia de mâine a cotidianului „Adevărul“ aflaţi cum UE şi instituţiile financiare europene ajută Primăria Chişinău să-şi modernizeze infrastructura de apă şi canalizare; cum fostul preşedinte al Franţei, Nikoas Sarkosy, are mari şanse să fie terminat politic şi despre cum românca Simona Halep a învins astăzi la Wimbledon.

Mai avem şi alte suprize, dar vă lăsăm să le descoperiţi mâine în ziarul „Adevărul“.”

XS
SM
MD
LG