Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană a relansat „operaţiunile antiteroriste” împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei...


Hartă cu situația din zona operațiunii antiteroriste , 1 iulie 2014.
Hartă cu situația din zona operațiunii antiteroriste , 1 iulie 2014.

...după ce armistiţiul unilateral de 10 zile decretat de preşedintele Petro Poroşenko nu a dus la rezolvarea crizei.

„Faza activă a operaţiunii antiteroriste a fost reluată în această dimineaţă”a anunţat speakerul Parlamentului Alexander Turcinov. Luni 30 iunie, preşedintele Poroşenko a anunţat că armistiţiul nu va mai fi prelungit. Iniţial decretat pentru numai şapte zile, în cadrul unui plan de pace în 15 puncte, armistiţiul fusese prelungit până la 10 zile. Termenul a expirat luni.

„Vom ataca şi ne vom elibera ţara” a scris preşedintele Poroșenko pe contul său de Twitter în timp ce ministerul de externe anunţa că în decursul celor 10 zile de armistiţiu, au fost ucişi 27 de militari ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a informat astăzi că poziţiile separatiştilor cu fost atacate din aer şi cu artileria – informaţie reluată de Ministerul Apărării. Un avion de luptă SU-25 a fost lovit de separatişti dar a reuşit să aterizeze cu bine.

Separatiştii pe de altă parte, afirmă că patru persoane au fost ucise când un autobuz a fost lovit într-un atac de artilerie, în apropiere de Kramatorsk. Se pare că au loc lupte şi în perimetrul aeroportului din Doneţk, potrivit informaţiilor date de un lider separatist agenţiei de ştiri Interfax.

Martori oculari vorbesc şi despre schimburi de focuri între tancuri, la nord vest de Doneţk.

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat luni că este oricând dispus să pună capăt ofensivei armatei dacă toate părţile sunt de acord să respecte punctele planului său de pace, inclusiv eliberarea ostatecilor şi instalarea unui control serios la graniţa cu Rusia pentru a opri influxul de luptători şi armament.

Uniunea Europeană a spus că pentru moment nu va impune noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru că situaţia din Ucraina rămâne „neclară” după anunţul preşedintelui Petro Poroşenko de a nu mai prelungi armistiţiul unilateral.

Criza din Ucraina a fost discutată marți la Bruxelles de ambasadorii celor 28 de ţări membre. Surse diplomatice vorbesc însă despre o intensificare a pregătirilor în vederea „impunerii de noi sancţiuni când va fi momentul”. Ambasadorii ţărilor din UE se reunesc din nou pe 7 iulie pentru a discuta evoluţia crizei din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG