Linkuri accesibilitate

De ce Tiraspolul nu l-a felicitat pe Poroşenko (22)


Candidatul fals independent, aparent anti-sistem (România liberă)



„În timp ce Petro Poroșenko primește felicitări de la Washington, Berlin, București și Chișinău, Tiraspolul tace. În regiunea separatistă există îngrijorări referitoare la o Ucraină pro-europeană, din ce în ce mai apropiată de Chișinău”, scrie Liudmila Cernat in revista 22. Articolul vorbeste despre numeroasele active detinute de noul presedinte ucrainean in intreprinderile din Transnistria, dar si despre rolul lui in redactarea vechiului plan al lui Viktor Iuscenko de rezolvare a conflictului transnistrean. Comentatoarea nu gaseste inca un raspuns la intrebarea de ce tace regimul de la Tiraspol, in ciuda faptului ca autoritatile din Republica Moldova isi declara sprijinul pentru Petro Porosenko, iar primul ministru de la Kiev, Arseni Iațeniuk, a taiat multe dintre caile de comunicatie, si legaturi economice ale Transnistriei. Moscova nu a avut inca nicio reactie, in afara unor declaratii în care denunță „blocada Kievului și a Chișinăului” împotriva regiunii transnistrene. Concluzia autoarei de la 22: „Se pare că dacă tace Moscova, tace și Tiraspolul”.

Editorialul editiei de azi a Evenimentului zilei, semnat de Malin Bot, afirma ca scena politica romaneasca ar putea fi reformata fortat și pe o cale neasteptata: prin anchetele împotriva corupției, cu conditia ca ele sa continue în ritmul de până acum. „Tăvălugul judiciar pornit împotriva corupților bagă la răcoare şmecherii din toate partidele, fără vreo preferință politică”, constata jurnalistul. El atrage atentia ca, de la un timp, cei arestati nu mai vocifereaza ca sunt victimele unor procese politice. Sa fie vorba de resemnare? Sau, dimpotriva, s-a dat un fel de consemn cum ca nu va mai dura mult si institutiile anticoruptie vor fi reduse la tacere? Malin Bot spune ca mecanismul prin care s-ar putea face asta sunt alegerile prezidentiale din toamna: „Dacă majoritatea românilor va decide să trimită la Cotroceni vreunul dintre politicienii care încă sunt avocați ai corupților, lucrurile se pot schimba radical. Un procuror-şef un pic obedient politic, dispus să plaseze pe funcții cheie doi sau trei procurori prietenoşi cu politicienii, reprezintă combinația cea mai simplă în care lucrurile se pot schimba radical. Asta speră toți şmecherii care sunt acum vizați de DNA”.

Un alt editorial, din Romania libera, semnat de Dan Cristian Turturica, semnaleaza alt risc: candidatul fals independent, aparent anti-sistem. Exercitiul a fost facut recent cu actorul Mircea Diaconu, fost senator, si care a obtinut ca independent un fotoliu de europarlamentar. Diaconu fusese declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate, asa ca Partidul National Liberal nu l-a mai pus pe lista sa de candidati. Diaconu a iesit din partid si a reusit sa „pacaleasca”, spune Turturica, suficient de multi nemultumiti de partidele politice incat sa obtina un scor de peste 6%. Sunt insa destule detalii din biografia fostului senator liberal de natura sa zdruncine increderea in onestitatea lui, iar editorialul Romaniei libere le reaminteste. Fapt este ca, la fel ca actualul primar al Bucurestiului Sorin Oprescu in urma cu cativa ani, Mircea Diaconu s-a folosit de avantajele posturii de independent si a reusit. Cazul pune o problema dreptei romanesti, care, arata Turturica, trebuie sa stie ca s-ar putea sa aiba de infruntat la prezidentiale un asemenea om, poate chiar pe Mircea Diaconu (de aceasta data, in numele Partidului Social Democrat). Dreapta trebuie deci sa-si acomodeze in mod adecvat campania electorala, mai arata Dan Cristian Turturica in Romania libera.
XS
SM
MD
LG