Linkuri accesibilitate

Valeriu Munteanu: „CSI este o formă a Uniunii Sovietice”


La summitul CSI din 2009 la Chișinău
La summitul CSI din 2009 la Chișinău

Interviul dimineții despre inițiativa legislativă liberală liberală de denunțare a Acordului de Constituire a Comunității de State Independente.



Deputaţii Partidului Liberal au înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre prin care s-ar denunţa Acordul de constituire a Comunităţii Statelor Independente (CSI). De ce tocmai acum această iniţiativă? Ce şanse are în condiţiile actualului design al Legislativului să fie adoptată? Şi ce urmări poate avea: benefice sau păguboase pentru R. Moldova? O discuție cu deputatul Valeriu Munteanu, vicepreşedinte al PL, şi unul dintre semnatarii proiectului de hotărâte introdus în Legislativ.

Europa Liberă: Aşadar, deputaţii liberali ai înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre „cu privire la denunţarea Acordului de Constituire a Comunităţii Statelor Independente”. În limbajul cetăţeanului mai puţin iniţiat, denunţarea ar presupune ieşirea Republicii Moldova din acest „club”?
Valeriu Munteanu: „Da, este adevărat. Dar zicând „club”, eu cred că aţi ales forma cea mai frumoasă din toate titulaturile pe care le-a purtat de-a lungul anilor. Eu cred că dacă la început s-a încercat ca acesta să fie un club care ar ţine în viaţa imaginea vie a URSS şi, din păcate, liderii noştri au semnat sub aceste intenţii. Acum, precum ziceam şi cu alte ocazii, CSI nu arată mai bine decât un alcoolic plin de excoriaţii şi echimoze.

Da, denunţarea înseamnă ieşirea din acest „club”, vă citez, „care nu mai are nici un rost”, un „club” în care un membru anexează teritoriul altui membru, în care un membru mult mai mare decât ceilalţi încearcă să-i ţină în stăpânire prin tot felul de metode şi instrumente specifice acestei comunităţi.”

Europa Liberă: De ce tocmai acum au considerat deputaţii liberali că ar fi timpul ca această formă de divorţ prelungit, cum a fost numită comunitatea respectivă, să înceteze pentru R. Moldova?

Valeriu Munteanu:
„Vreau să vă spun că procedurile de divorţ în această comunitate durează cel puţin un an, un an din momentul comunicării de către Ministerul de Externe. Din momentul adoptării hotărârii de către Parlament, aceasta este transmisă Ministerului de Externe, iar Ministerul de Externe (conform acestui Acord) va comunica CSI, iar această decizie va intra în vigoare peste un an de zile. De ce acum? Pentru noi, pentru liberali, niciodată nu a fost clară şederea noastră în această comunitate, dar după anexarea Crimeii de către federaţia Rusă a fost absolut clar că nu există nici o raţiune de stat pentru ca Republica Moldova să mai rămână acolo. ”

Europa Liberă: Denunţarea acordului respectiv este justificată de liberali inclusiv şi poate în primul rând prin faptul că „având în vedere că principiile care au stat la baza constituirii Comunităţii Statelor Independente, şi anume: recunoaşterea reciprocă şi respectarea suveranităţii naţionale a statelor-membre; egalitatea în drepturi şi neamestecul în treburile interne; renunţarea la aplicarea forţei, şi alte principii şi norme unanim recunoscute ale dreptului internaţional, una din părţile semnatare a încălcat recent principiile care au stat la baza constituirii CSI. E vorba de Federaţia Rusă, nu?

Valeriu Munteanu:
„Evident. A propos, eu vreau să vă zic că Federaţia Rusă în acest sens are antecedente şi în Georgia… ”

Europa Liberă: Tocmai voiam să vă întreb: dar de ce nu atunci când a fost posibil, după 2008, când Georgia a abandonat această construcţie de asemenea pe motiv că o parte semnatară a încălcat sau chiar a bombardat - ca să zicem aşa - principiile şi valorile din fundamentul CSI-ului?

Valeriu Munteanu:
„Greu să vă spun de ce. În 2008 la noi la putere erau bolşevicii lui Vladimir Voronin, comuniştii moldoveni. Noi, liberalii, eram în opoziţie, în afara Parlamentului şi nu aveam drept de iniţiativă legislativului şi puteam să facem politică doar din afara Parlamentului. Dar iată că acum apele s-au limpezit atât de mult. Mai mult decât atât, este de la sine înţeles şi toată lumea înţelege că şederea noastră în CSI va îngreuna mersul către UE. Or, în momentul în care Republicii Moldova îi va fi propus să adere la UE, noi va trebui să revedem statutul nostru de membru al CSI, în situaţia în care nu renunţăm până atunci.”

Europa Liberă: Dacă revenim totuşi în istorie, Preşedintele PL,
La summitul de la Chișinău din 2009
La summitul de la Chișinău din 2009
Mihai Ghimpu, a găzduit în octombrie 2009 în calitate de şef interimar de stat, summitul CSI la Chişinău. Şi-a exercitat funcţia de preşedinte al Consiliului Şefilor de Stat din CSI. Se mai simţea praful de puşcă în Georgia atunci; de ce nu a fost posibil atunci?

Valeriu Munteanu:
„Este adevărat. Dar noi, liberalii, de mai multe ori am fost ostaticii înţelegerilor în cadrul alianţei pentru integrare Europeană. De foarte multe ori prin vot ni s-au impus anumite decizii care depăşeau convingerea noastră. Inclusiv atunci când am fost obligaţi să trimitem soldaţi moldoveni la parada de la Moscova, pentru a „sărbători” reocuparea Basarabiei. Din păcate, acest lucru a fost prezent şi atunci, cu ocazia summit-ului CSI.”

Europa Liberă: În 2008, Parlamentul georgian a votat abandonarea CSI cu unanimitate de voturi. Un proces de acesta a început acum în Ucraina. Să vedem cum se va vota. Aici la Chişinău aveţi acum certitudinea sau măcar speranţa că va fi o majoritate în acest sens?

Valeriu Munteanu:
„Toată lumea înţelege că CSI este o formă a URSS. Cât nu ar fi de straniu, noi suntem aici la hotar cu UE, făcând parte din spaţiu românesc, dar suntem cei mai fideli păstrători ai valorilor URSS. Suntem singurii care mai păstrăm paşapoartele sovietice. Nici în Federaţia Rusă, nici în Ucraina, nici în Belarus nu mai există paşapoarte sovietice, dar noi le păstrăm. Noi am fost ultimii practic care am ieşit din URSS. Am aşteptat ca aceasta să-şi dea obştescul sfârşit şi când am fost siguri că URSS pleacă, sau că a rămas doar Rusia acolo, atunci am declarat şi noi independenţa.

Din acest punct de vedere, având în vedere şi retorica unor politicieni care domină piaţa politică în ultimii 20 de ani, îmi este frică că noi o să ieşim ultimii din CSI, doar atunci când n-o să mai existe, o să fie Federaţia Rusă şi noi, atunci o să ieşim şi noi, dacă desigur, nu o să fim mai hotărâţi şi n-o să încetăm să mai facem acest joc.

Am auzit ieri la o emisiune televizată cum un politician spunea că noi trebuie să fim atât de abili, încât să ţinem într-o mână spaţiul estic, iar în alta spaţiul vestic şi să jonglăm cu aceste oportunităţi. Nu poate republica Moldova face acest lucru. ”

Europa Liberă: Sunt două decenii de când legislativul de la Chişinău a ratificat hotărârea pe care o propuneţi acum pentru denunţare. Dumneavoastră aveaţi nici 14 ani atunci – şi o spun cu tot respectul. Au prejudiciat cumva aceste două decenii de aflare în CSI parcursul R. Moldova? (a fost vorba de un cordon ombilical ce lega ţara de URSS-ul defunct?

Valeriu Munteanu:
„Chiar la începutul mandatului meu de deputat, prin 2009, am mers pentru prima dată în Estonia. După aia am mers de mai multe ori, în calitate de preşedinte al grupului de prietenie, apoi în Lituania şi Letonia. Exemplul acestor trei ţări care au înţeles realităţile şi oamenii politici de acolo s-au orientat mai bine decât ai noştri, chiar dacă erau mulţi dintre ei exponenţi ai PCUS din acele ţări, dar erau mai întâi patrioţi ai ţărilor lor, şi doar după aia comunişti.

Ai noştri, din păcate, lucrau mai întâi pentru Moscova şi, poate, departe-departe, pentru Republica Moldova. Dacă noi nu intram în CSI în 1994, astăzi eram în rândul ţărilor UE, eram membri ai UE,
Şederea noastră în continuare în CSI o să ne ţină aici în acest spaţiu şi în această sărăcie încă cel puţin 10 ani...
membri ai NATO, pentru că nu este o altă formulă. Şi dacă cineva va încerca să mă convingă că noi putem deveni membri ai UE fără a deveni membri ai NATO, iarăşi este o poveste a lui Ion Creangă şi istoria o să ne demonstreze acest lucru. Şederea noastră în continuare în CSI o să ne ţină aici în acest spaţiu şi în această sărăcie încă cel puţin zece ani. O să revenim cu Dvs. la această discuţie şi, Doamne fereşte, o să vedeţi că Republica Moldova nu se va mişca deloc în situaţia în care nu renunţăm totalmente la acest trecut ruşinos.”

Europa Liberă: S-au făcut, cel puţin, eforturi să se vadă cât de importante pot fi eventualele costuri economice, politice, de altă natură ale abandonării CSI? Altfel spus, ce pierderi ar putea fi invocate colegii Dvs. din opoziţie sau chiar din guvernare cu vederi puternice pro-CSIste?

Valeriu Munteanu:
„Este absolut evident că în momentul în care noi denunţăm aceste lucruri, toate relaţiile vor fi reglementate la nivel bilateral. Dar avem exemplul Georgiei - are cinci ani de când a ieşit din CSI şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Îşi reglementează în continuare relaţiile la nivel bilateral. Mai mult decât atât, în Georgia s-a schimbat guvernarea şi nimeni nu s-a gândit să revină la CSI, pentru că a fost o guvernare pro-occidentală şi acum e una care a făcut opoziţie acelei guvernări care era privită ca una mai pro-Moscova. Nimeni, niciodată. Pentru că georgienii, şi în perioada sovietică, şi în perioada noastră au fost patrioţi ai poporului şi s-au gândit mereu la beneficiile poporului.

Iar la noi în Parlament, atunci când am discutat săptămâna trecută despre securitate, un politician vechi de 20 de ani spunea în felul următor: să nu facem vreo acţiune nu care i-ar supăra, dar, citez „care i-ar irita” pe ruşi. Asta este unitatea de măsură la Chişinău. Nimeni nu se gândeşte la poporul nostru şi la sărăcia la care trăieşte, ci se gândeşte la confortul Moscovei.”

Europa Liberă: Partidul Liberal Reformator a înregistrat de asemenea, ulterior PL, un proiect de lege care prevede retragerea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Pentru ieșirea Republicii Moldova din CSI este nevoie ca Parlamentul să adopte o lege organică care prevede acest fapt, susţin foştii Dvs. colegi de partid. Diferenţa, de fapt, care este?

Valeriu Munteanu:
„Am văzut acel document. În 1994 ratificarea s-a făcut prin hotărâre de Parlament, de aceea noi solicităm ca şi denunţarea să se facă prin hotărâre de Parlament. Ei au considerat că acest lucru poate fi făcut printr-o lege, nu ştiu cine aşa i-a consiliat. În rest, scopurile, finalitatea este aceiaşi.”

Europa Liberă: Europarlamentara Monica Macovei a anunţat ieri despre posibilitatea, subită oarecum, pentru R. Moldova de a semna Acordul de Asociere cu UE. Denunţarea hotărârii cu pricina este justificat şi prin „aspiraţiile de integrare în Uniunea Europeană ale Republicii Moldova”. În context, mai păstrează PL rezervele faţă de Acordul privind Liberul Schimb, în partea în care - cum spunea chiar liderul formaţiunii - agricultorii moldoveni ar rămâne în pagubă profundă?

Valeriu Munteanu:
„Vreau să explic acele temeri ale domnului Ghimpu şi vreau să vă spun că de ele s-a ţinut cont. În situaţia în care eram la etapa discutării, la etapa negocierii Acordului, domnul Ghimpu a trimis semnale către negociatorii noştri să fie mult mai atenţi, să nu capituleze şi să nu meargă cu capul plecat acolo la UE, ci că există capitole care merită a fi renegociate. Şi vreau să vă spun că în urma acestor insistenţe, dar şi a altora, s-au făcut anumite concesii foarte bune pentru Republica Moldova, pentru fructe, vinuri şi alte capitole care ne plasează astăzi în cu totul alt context. Din păcate, au existat capitole care nu au fost negociate atât de bine şi va trebui să revenim. Or, acest document prevede şi această posibilitate.”

Europa Liberă: Dle Munteanu, vă mulţumim pentru explicaţiile şi opiniile Dvs.
XS
SM
MD
LG