Linkuri accesibilitate

„Fără adoptarea parcursului european, R. Moldova va rămâne un stat marginalizat, sărac și nesigur sub raport geopolitic” (Th. Baconski/Ziarul Național)


„Transnistria: o altă Crimee a Europei” („Aljazeera”).



Pagina de Internet a postului de televiziune „Aljazeera” a publicat un reportaj din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Titlul materialului e „Transnistria: o altă Crimee a Europei”. Autorul, jurnalistul Andrew Connelly, a stat de vorbă şi cu ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov, care a recunoscut că urmăreşte cu atenţie evoluţiile din regiunea transnistreană. „Miza e mare. Dorinţa unui stat renegat de a adera la Federaţia Rusă, ar putea izola Ucraina geografic de Europa”, constată jurnalistul. Autorul îl citează şi pe ambasadorul Serghei Pirojkov care bănuieşte că în regiunea transnistreană, trupele militare ruse ar fi recrutat activişti care, trimişi la Odesa, urmează să distabilizeze situaţia din regiune.

Judecătorii pun o bombă sub sistemul naţional de pensii” – titrează „Adevărul”. Curtea Supremă de Justiţie a recomandat Casei Naţionale de Asigurări Sociale să mărească pensiile tuturor foştilor judecători, luând ca bază salariile majorate stabilite pentru magistraţi începând de la 1 ianuarie 2014, scrie Ion Preaşca. Recomandarea ar fi venit din partea preşedintelui CSJ, Mihai Poalelungi, după ce câţiva judecători au obţinut câştig de cauză în procesele contra caselor teritoriale de asigurări sociale pentru a beneficia de pensii în mărime de 95% din salariul mediu de funcţie de până la pensionare.

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a declarat pentru Agenţia de ştiri „IPN” că termenul pe care şi l-au propus autorităţile de la Chişinău, primăvara anului 2015, pentru a solicita statutul de candidat spre aderare la UE este unul realist. „Moldova a făcut paşi importanţi, va semna un Acord de Asociere, cât şi va primi liberalizarea vizelor, dacă va continua să facă ceea ce este necesar, sunt convins că va avea perspectiva de aderare, adică va fi candidat de a deveni membru UE. Având în vedere eforturile ţării şi depinde de ce se va mai întâmpla în acest an, Moldova va putea depune o cerere de aderare”, a spus Marian-Jean Marinescu pentru „IPN”.

La rubrica „Opinii”, de pe pagina electronică a publicaţiei „Evenimentul Zilei”, Lilia Raicu semnează editorialul „Daţi un bănuţ pentru demnitari!”. Autoarea se indignează de propunerea democratului Igor Corman, preşedintele Parlamentului, care vrea ca statul să plătească membrilor misiunilor diplomatice moldoveneşti indemnizaţii pentru copii pâna la vârsta de 23 de ani. „În condiţiile în care inflaţia în ţară înfloreşte pe zi ce trece, ideile celor ce conduc ţara pur şi simplu uimesc prin îndrăzneală, obrăznicie şi ridicol. Atât de rău stau oficialii cu salariile şi au nevoie de îndemnizaţii pentru copiii lor?”, se întreabă Lilia Raicu.

Nadine Chilianu scrie în „Jurnal de Chişinău” că de la referendumul declarat ilegal de Chişinău, găgăuzii şi bulgarii din sud încep a vedea lucrurile puţin altfel. „Evenimentele din Ucraina, după cum se vede, au avut un impact puternic asupra opiniei publice din autonomia găgăuză şi raionul Taraclia. În urma unei chestionări-expres a primarilor din regiune, am constatat îngrijorare, derută şi lipsă de unitate cu privire la combaterea categorică a parcursului european al Republicii Moldova exprimată până acum. În contextul actual, primarii contactaţi s-au pronunţat ferm pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova”, mai scrie Nadine Chilianu în „Jurnal de Chişinău”.

George Damian se întreabă în editorialul său publicat în ziarul „Timpul” dacă başcanului Mihai Formuzal a început să-i placă Uniunea Europeană. Autorul se referă la o ştire potrivit căreia autorităţile Găgăuziei se vor adresa către şeful misiunii UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola pentru a solicita sprijin în includerea autonomiei în proiectele Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”. “S-ar putea ca lui Formuzal să înceapă să îi placă Uniunea Europeană din ce în ce mai mult dacă se va implica cu adevărat în această Euroregiune. Nu că ar fi făcut mare lucru până acum, dar poate că începe să se mişte mai bine după primirea Găgăuziei. Ar fi o pierdere gigantică să fie ignorată această deschidere de la Comrat”, este de părere George Damian.

Într-un interviu pentru „Ziarul Naţional” fostul ministru de Externe al României, Teodor Baconschi, explică cum s-a dezvoltat România din momentul aderării la UE și ce ar avea de câștigat Republica Moldova dacă va urma parcursul european. „Fără adoptarea acestui parcurs european, R. Moldova va rămâne un stat marginalizat, sărac și nesigur sub raport geopolitic. Ca ministru de Externe, am făcut tot ce a depins de mine pentru ca legătura dumneavoastră cu UE să se dezvolte. Sunt sigur că, după operaționalizarea Acordului de Asociere și a Acordului Cuprinzător și Aprofundat de Liber Schimb, evoluția R. Moldova se va accelera, în beneficiul cetățenilor”, a declarat Teodor Baconschi în interviul realizat de Mariana Raţă.

Nicolae Negru scrie în editorialul său din „Ziarul Naţional” că în Republica Moldova sunt persoane care trăiesc într-un spaţiu „paralel”, cu gândul la Rusia, la armata „eliberatoare”, refuzând să se integreze, să înveţe limba română, să comunice. „Marginalizându-se de nevoie, visând la URSS, ne-acceptând independenţa R. Moldova, ei comit, în mod paradoxal, o eroare strategică, sunt mai puţin periculoşi, însă nu pot fi neglijaţi, după cum demonstrează evenimentele din Ucraina. Nefiind o forţă de sine stătătoare, ei pot şi sunt folosiţi de Rusia în interesul ei, ca masă protestatară, ca o „curea” propagandistică, ca soldaţi ai războiului informaţional”, notează Nicolae Negru din „Ziarul Naţional”.
XS
SM
MD
LG