Linkuri accesibilitate

Declaraţiile unui vicepremier rus la Moscova cu o lună în urmă, preluate acum, din neatenţie, sursă de știri alarmiste... (Ziarul Național)


Un interviu amplu cu premierul Iurie Leancă la București („22”).



Declaraţiile unui vicepremier rus făcute la Moscova cu o lună în urmă şi preluate acum, din neatenţie, de mai multe medii de la Chişinău au devenit sursa unor ştiri alarmiste despre posibilitatea introducerii vizelor de către Rusia. „Ziarul Naţional” înserează astăzi reacţia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău. Nu a primit nicio înștiințare din partea autorităților Federației Ruse cu privire la o eventuală introducere a regimului de vize pe teritoriul Rusiei pentru cetățenii din țările CSI. Acest subiect nu a fost discutat nici în cadrul întrevederilor bilaterale. Ne întrebăm în ce măsură aceste declarații pot fi făcute de către un vicepremier, de vreme ce politica externă a Federației Ruse este în competența exclusivă a președintelui, primului-ministru și Ministerului de Externe, a declarat pentru „Ziarul Naţional” o reprezentantă a MAEIE.

Eugenia Pogor scrie în „Adevărul” despre „Electorala savanţilor”. „Patru persoane s-au înscris în cursa pentru şefia Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), printre care şi actualul preşedinte. Contracandidaţii lui Gheorghe Duca susţin, însă, că acesta nu are dreptul la un nou mandat”, scrie autoarea în articolul său consacrat acestei teme.

Ion Preaşca scrie în articolul său din „Adevărul” despre „analiza profundă şi detaliată a sectorului financiar al Republicii Moldova (Financial Sector Assessment Program - FSAP) la care a procedat un grup de experţi de la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Autorul citează surse de la BNM potrivit căruia experţii „vor evalua şi principalele riscuri la care este expusă stabilitatea macrofinanciară şi cadrul de politici aferent stabilităţii financiare a ţării…”

La Moscova pentru 20 de euro” – este titlul unui articol publicat de „Kommersant.md. Autoarea, Natalia Melnic porneşte de la o asigurare dată recent de Ministrul moldovean al Transporturilor care „promite o reducere drastică la biletele de avion spre Moscova”. Ministrul citat în articol susţine că „începând cu anul următor, zborul spre capitala Rusiei va costa de patru ori mai puţin decât călătoria cu trenul”.

Aceeaşi autoare de la „Kommersant.md” scrie într-un alt articol că „Moldova ar putea cere uzinei din Paşcani banii înapoi pentru modernizarea defectuoasă a trenurilor moldoveneşti” care s-ar afla mereu în reparaţii după „reparaţia capitală”. Natalia Melnic îl citează pe ministrul moldovean al Transportului, Vasile Botnari, care confirmă că uzinei din Paşcani i s-ar putea cere să întoarcă circa 10 milioane de euro plătite pentru modernizare de fosta conducere a ministerului.

Săptămânalul independent de la Bucureşti, „Revista 22” publică un interviu amplu cu premierul Iurie Leancă. Între altele, premierul Leancă a precizat în interviu că „gazoductul Iaşi-Ungheni va fi gata în prima jumătate a anului, dar este important că, odată cu finalizarea acestui proiect, există o înţelegere foarte clară şi pe alte elemente - staţia de comprimare, reabilitarea tronsonului Oneşti-Iaşi”. De asemenea, „în ce priveşte energia electrică, ne-am identificat priorităţile foarte clar. Erau trei posibilităţi: mergem pe Isaccea-Vulcăneşti, trebuie să construim o staţie back-to-back, ministrul Niţă de la Bucureşti a făcut o ofertă, după mine tentantă, acum colegii mei o analizează din punct de vedere tehnic şi comercial şi sper că în 21 februarie, când vine dl Ponta la Chişinău, să putem discuta detaliat şi despre acest proiect pentru că este foarte important”, a mai declarat şeful Executivului de la Chişinău pentru Revista 22.
XS
SM
MD
LG