Linkuri accesibilitate

Liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău împlineşte 150 de ani


Pentru că iniţial liceul a fost o şcoală doar pentru fete, ziua instituţiei de învăţământ va fi marcată în Ziua Mărţişorului, pe 1martie. Tot atunci va fi dat startul unui program educativ cultural.


În acest an, liceul „Gheorghe Asachi” din municipiul Chişinău împlineşte 150 de ani de la fondare. Cu acest prilej, administraţia instituţiei şi-a propus să organizeze pe tot parcursul anului mai multe evenimente educative, precum ar fi o conferinţă republicană unde vor fi discutate noi tendinţe în formarea competenţelor socio-umane la elevi. Tamara Grejdeanu a participat la lansarea agendei anuale, unde a discutat cu mai mulţi elevi şi profesori, şi relatează:

Administraţia liceului „Gheorghe Asachi”, anunţând agenda jubiliară, i-a îndemnat pe absolvenţii acestuia să identifice 150 de motive de a învăţa anume la această instituţie. Longevitatea este unul din argumentele profesorilor, care notează, că la „Gheorghe Asachi” nu doar s-a făcut carte, ci s-au scris destine. Directorul liceului, Boris Volosatîi, crede că la această aniversare vor aminti despre necesitatea dialogului între generaţii, în dezvoltarea unui sistem educaţional de performanţă:

„Noi vrem să arătăm tinerei generaţii că trebuie să-şi găsească neapărat locul său în schimbarea timpului, în istoria neamului, a acestui pământ şi a acestei şcoli. Pentru că o generaţie îşi are rostul numai atunci când îşi găseşte acest rol. De altfel, Liceul „Gheorghe Asachi” a lucrat în permanenţă, a lucrat şi în timpul războiului, nu a fost închis niciodată şi sperăm că şi în continuare nu o să fie pus în pericol de a fi închis.”

Recunoscut ca o instituţie cu vechi tradiţii educaţionale, liceul nu a dus niciodată lipsă de elevi. Şi azi, cei mai mulţi dintre elevii cu care am stat de vorba au invocat anume motivul longevităţii şi calităţii, în favoarea aceste instituţii de învăţământ. Deşi iniţial aceasta a fost alegerea părinţilor, copii spun că mai târziu au subscris acestei decizii:

„Pentru mine era important să fiu într-o şcoală bună. La început, părinţii mei vroiau să mă dea în alt liceu, şi mai apoi s-au gândit, ce ar fi să îl dăm la un liceu unde el ar putea să facă treabă şi să înveţe bine. Credeţi-mă este o foarte mare mândrie.”

Europa Liberă: De ce este motivată această mândrie?

„Atunci când mă întreabă cineva, când îmi fac noi prieteni şi mă întreabă de la ce liceu eşti, şi eu le spun că sunt de la liceul „Gheorghe Asachi”, ei îmi spun că au auzit că este cel mai vechi liceu şi este unul foarte bun. Eu sunt foarte mândru de acest lucru.”

Un alt elev, Laurenţiu Vlas este de părere că prestigiul instituţie trage la cântar, dar în ultimă instanţă, calitatea studiilor şi profesionalismul profesorilor dau nota de apreciere:

„Mai întâi sora mea a învăţat aici şi părinţii au văzut cum evolua ea şi au hotărât să mă dea şi pe mine aici. Şi chiar dacă nu este ca alte licee, mai securizat, mai bun, cu chestii moderne şi nu are terenuri de sport, el are foarte multe cunoştinţe, pe care profesorii le predau elevilor dea lungul anilor.”

Atunci când îşi deapănă amintirile, adunând imaginar în bănci toţi copiii, profesorii descoperă că părinţii care au absolvit liceul şi-au trimis neapărat şi copiii la aceeaşi instituţie, la Asachi şcolindu-se două şi trei generaţii. Acest lucru, spune profesoara Teutu Aliona, este o dovadă a încrederii şi cea mai de preţ apreciere a muncii dascălilor:

„Anume acest lucru ne dă aripi, ne încurajează, atunci când vedem că familiile îşi aduc aici copiii, nepoţii, strănepoţii. Tradiţia în educaţie anume aceasta şi înseamnă, să vedem că foştii noştri absolvenţi îşi îndreaptă paşii către această instituţie, ori de câte ori este nevoie şi ori de câte ori sunt solicitaţi. Nu poate un om să se întoarcă acolo unde a avut un disconfort sau nu s-a simţit bine., cu atât mai mut să îşi aducă tot ce au mai scump - copiii lor.”

Pentru că este un liceu în care se studiază aprofundat limba franceză, cei care absolvesc, în mare parte, îşi continuă studiile în afara ţării. Asta mi-au spus şi liceenii cu care am stat de vorbă. Anastasia, eleva în clasa a XI-a, zice că reputaţia instituţiei înseamnă şi mai multă străduinţă şi efort la învăţare, iar cei care au intrat în cursă, nu mai au timp de relaxare:

Este cunoscut pentru profesori şi pentru educaţiei, astfel, prestigiul se dobândeşte cu gloria trecutului şi stimulează elevii să înveţe mai bine.”

Europa Liberă: Elevii, îşi asumă oarecum responsabilitatea că trebui să poarte mai departe, reuşitele generaţiilor trecute?

„Desigur, în orice caz, eu ştiu mulţi elevi foarte străduitori şi ei înţeleg că liceul are un anumit nivel de instruire care trebuie să fie respectat.”

Pentru că iniţial liceul a fost o şcoală doar pentru fete, ziua instituţiei de învăţământ va fi marcată în luna mărţişorului, adică pe 1martie. Tot atunci, va fi dat startul unui program educativ cultural, cu un omagiu pentru veteranii-profesori, o conferinţă a micilor cercetători, dar şi expoziţii tematice, precum - 150 de momente din viaţa Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG