Linkuri accesibilitate

Anna Susarenco: „Educaţia în Moldova a început să aibă accente de calitate. Desigur că mai sunt foarte multe lucruri de făcut”


Maia Sandu și Anna Susarenco.
Maia Sandu și Anna Susarenco.

Bilanțuri 2013: Alla Ceapai în dialog cu o tînără din Moldova participantă la consultările regionale UNICEF pentru educație.


Reformele în educaţie în ţările Europei de Est şi Asiei Centrale au fost discutate la mijlocul lunii decembrie la o conferinţă ministerială la Istanbul, la care a participat şi ministra educaţiei din Moldova Maia Sandu. O tânără moldoveancă, Anna Susarenco, nominalizată pentru a participa la consultările regionale pe educație organizate de UNICEF, a fost selectată de tineri din regiune să le reprezinte vocea la această conferinţă. Alla Ceapai a stat de vorbă cu Anna Susarenco întrebând-o întâi de toate ce mesaj a avut la conferinţa ministerială şi cui i l-a transmis.

Anna Susarenco: „Ne-am bucurat foarte mult să vedem mulţi miniştri acolo care au venit să semneze un call to action (apel la acțiune) în care se vorbea despre îmbunătăţiri în domeniul educaţiei în ţările din regiune. Eu am reprezentat vocea tinerilor din Europa de Est şi Asia Centrală. Am fost aleasă de un grup de tineri care au fost invitaţi de către UNICEF în septembrie să participe la consultări regionale pe educaţie. A fost un grup de tineri din 22 de ţări. Am fost aleasă să vin cu acest mesaj atât către miniştri de educaţie, cât şi către ceilalţi participanţi care erau în mare parte reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale,
Noi nu vrem să fim doar cei care primesc rezultatul sau sunt beneficiarii reformelor. Vrem să fim implicaţi în acest proces.
consultanţi, experţi în domeniu educaţiei. Noi tinerii le-am spus că de fapt vrem să fim implicaţi în aceste reforme care încep să aibă loc în domeniul educaţiei şi care se văd deja, mai ales în Moldova putem să le simţim, reformele au început. Noi nu vrem să fim doar cei care primesc rezultatul sau sunt beneficiarii reformelor. Vrem să fim implicaţi în acest proces. Şi asta şi le-am spus tuturor că voi vrem să participăm, nu vrem doar să primim rezultatele. Totodată noi suntem cei care vrem să ne asigurăm că ceea ce ei nu doar vorbesc dar acest call to action pe care l-au semnat va fi îndeplinit, pentru că nu este un acord oficial, este un acord de bună voie la care ţările au aderat, miniştri l-au agreat şi l-au acceptat. Din partea tinerilor noi am prezentat o declaraţie în care am cerut patru lucruri: educaţie incluzivă, educaţie de calitate, educaţie pentru sănătate şi educaţie relevantă pentru locuri de muncă. Acestea sunt patru aspecte ale educaţiei care credem noi că trebuie îmbunătăţite. ”

Europa Liberă: La această conferinţă un subiect aparte a fost accesul la educaţie. S-a menţionat că în regiune milioane de copii nu merg la şcoală. Raportată la situaţia din regiune cea din Moldova este comparabilă?

Anna Susarenco:
„Dacă e să vorbim în linii generale şi să facem o comparaţie globală, regiunea noastră a putea fi model în termeni de acces la educaţie. Accesul la educaţie este înalt, inclusiv în Moldova, avem un acces la educaţie mai mult de 99 la sută. Atunci când vorbim despre aceste milioane de copii, vorbim atât despre educaţie incluzivă, cât şi despre faptul că copiii din mediile social vulnerabile, cum ar fi copiii cu dizabilităţi, copiii minorităţilor etnice, copiii din familii social vulnerabile care nu au create condiții ca să meargă la şcoală sau nu pot să meargă la şcoală din cauza sărăciei, ei rămân în afara şcolii. Este o cifră strigătoare la cer. Noi avem foarte mult de lucrat în acest domeniu, mai ales când vorbim de incluzivitate şi accesul la educaţie a copiilor cu dizabilitaţi. Nu e suficient să spunem doar că îi acceptam. Este nevoie să construim şi acea infrastructură ca ei să poată merge la şcoală.”

Europa Liberă: Totuşi în Moldova şi Ministerul Educaţiei, şi organizaţii neguvernamentale depun eforturi pentru a realiza această reformă, mă refer la educaţia incluzivă. Este însă suficient, or trebuie să se lucreze şi la mentalitate, din moment ce observăm încă rezistenţă şi din partea unor cadre didactice, şi din partea unor părinţi chiar?

Anna Susarenco:
„Reforma a început cu paşi destul de rapizi în Moldova şi ne bucurăm de acest lucru. Dar, după cum am mai spus, nu este de ajuns să zici că ai educaţie incluzivă. Acesta este un proces de lungă durată. Este nevoie să lucrăm foarte mult la asigurarea accesului din punct de vedere al infrastructurii, la schimbarea atitudinii atât a profesorilor, a părinţilor, cit şi a copiilor care sunt în acelaşi colectiv. Aici rolul tinerilor noi îl vedem mai mult de lucru cu semenii lor şi cu părinţii în schimbarea atitudinii faţă de educaţia incluzivă.”

Europa Liberă: Reformele care au loc în educaţie sunt cele pe care le aşteptaţi voi tinerii, sau credeţi că cu contribuţia voastră ar putea fi îmbunătăţite?

Anna Susarenco:
„Sigur că noi ne-am dori să fim mai mult implicaţi, să participăm la discuţii, să fim consultaţi în procesul de reformă. Eu zic că ceea ce a început să aibă loc în Republica Moldova şi aceste schimbări pe care le observăm sunt binevenite. Uneori ele sunt consultate cu tinerii,
Apreciem deschiderea ministrului nostru de a merge la întâlniri cu tinerii, de a discuta cu ei.
alteori – mai puţin. Totuşi ne bucurăm de un Minister al Educaţiei care este deschis spre discuţii. Chiar şi acest consiliul al elevilor care a fost creat este o metodă de a comunica cu Ministerul educaţiei. Apreciem deschiderea ministrului nostru de a merge la întâlniri cu tinerii, de a discuta cu ei. Este bine că există această deschidere. Dar ceea ce am spus şi la conferinţă şi repet nu e destul să creezi doar spaţiu de comunicare şi să spui că eşti deschis către tineri. Este necesar şi să crezi în ei şi să le dezvolți anumite capacităţi.”

Europa Liberă: Dar există şi un segment destul de semnificativ de tineri care critică aceste reforme, în special cele legate de examenul de BAC. Ce facem cu aceşti tineri?

Anna Susarenco:
„Sigur că întotdeauna o să existe tineri care o să fie un pic mai sceptici la schimbările care au loc sau chiar împotriva lor. Poate că este o schimbare aşa mai rapidă şi mai şocantă pentru tinerii noştri şi este greu să o accepţi din start. Dar cred că tinerii care au capacitatea de a înţelege şi care sunt elevi buni şi îşi dau seama că cunoştinţele sunt cele care o să le marcheze cariera şi viaţa de după şcoală înţeleg acest lucru şi sunt pozitivi. Dacă e să vorbesc despre cercul meu de prieteni sau rețeaua pe care o avem aici de tineri ce lucrează în acest domeniu ei privesc lucrurile pozitiv şi sunt mulţumiți. Ei cred că aceste schimbări sunt necesare şi că au doar efecte pozitive. Există şi tineri care văd lucrurile negativ, dar cred că foarte uşor o să fie şi ei de acord atunci când vor vedea că de fapt asta duce la un rezultat bun.”

Europa Liberă: Din punct de vedere al educaţiei anul 2013 cum a fost în opinia ta?

Anna Susarenco:
„Aş zice că a fost un an cu porniri de revoluţie în domeniul educaţiei, ceea ce este bine. Educaţia în Moldova a început să aibă accente de calitate. Desigur că mai sunt foarte multe lucruri de făcut. Dar 2013 a fost un pas major în schimbările din educaţie şi asta s-a simţit. Discuţiile multiple care au avut loc atât în mass-media despre educaţie. Eu nu ţin minte în alți ani să se fi vorbit atât de mult despre același ministru al educaţiei, despre aceleaşi reforme,
Mişcarea a început. Acum ţine de noi, atât de partea de sistem, de minister şi de profesori, cât şi de tineri să continuăm aceste schimbări şi să le continuăm în direcţia bună.
despre aceleaşi nemulţumiri ale elevilor, să se scrie atâtea petiţii şi să se exprime atâtea dorinţe în domeniul educaţiei. Asta este bine. Mişcarea a început. Acum ţine de noi, atât de partea de sistem, de minister şi de profesori, cât şi de tineri să continuăm aceste schimbări şi să le continuăm în direcţia bună. Să îmbunătăţim educaţia pe care o avem pentru că educaţia este baza unei societăţi. Elevi educaţi - mai târziu profesionişti buni, o economie mai înaltă, relaţii sociale mai bine dezvoltate, medici mai buni - sănătatea în siguranța, plătitori de impozite conștiienți - pensii asigurate, asta duce la bunăstarea unei societăţi.”
XS
SM
MD
LG