Linkuri accesibilitate

Preşedintele Ianukovici a cerut guvernului un plan de reducere a riscurilor economice, dacă Ucraina se asociază cu UE


În capitala Ucrainei, continuă demonstraţiile anti-guvernamentale provocate de refuzul, în ultimul moment, al regimului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Ianukovici a declarat însă astăzi, la televiziunea de stat, că a cerut guvernului să elaboreze un plan, înainte de summitul UE-Ucraina din martie 2014, pentru reducerea riscurilor economice cu care s-ar confrunta Ucraina dacă semnează acordul de asociere cu UE.

Ianukovici a mai declarat că acordul de asociere are avantaje şi dezavantaje pentru Ucraina, dar că indiferent de aceste aspecte Ucraina trebuie să restabilească relaţii comerciale normale cu Rusia. „Nu vreau ca relaţiile cu Uniunea Europeană şi cele cu Rusia să fie antagonice. Cred că şi Europa o să doarmă liniştită dacă noi avem relaţii bune cu Rusia, dacă nu mai apar conflicte cum a fost criza gazelor. (O repetare – n.r.) ar fi inacceptabilă şi trebuie să ne protejăm interesele”, a declarat preşedintele ucrainean la televiziune.

Mai devreme, Ianukovici s-a întâlnit cu trei foşti preşedinţi ai ţării după care a anunţat că, miercuri, o înaltă delegaţie a Ucrainei va pleca la Bruxelles pentru discuţii legate de relaţiile mai strânse de cooperare.

Întâlnirea cu cei trei foşti preşedinţi trebuia să fie urmată de o discuţie „la masa rotundă” cu reprezentanţii partidelor de opoziţie, care, între timp, conduc manifestaţiile de protest din centrul Kievului. Aceştia nu au apărut, la convorbiri au fost numai membri ai guvernului şi ai partidului de guvernământ. Preşedintele Victor Ianukovici nu a participat nici el. Între timp, s-a anunţat că s-a întâlnit cu Catherine Ashton, coordonatoarea politicii externe europene.

Dna Ashton, dar şi adjuncta secretarului de stat american, Victoria Nuland, au discutat deja la Kiev cu reprezentanţii opoziţiei.
XS
SM
MD
LG