Linkuri accesibilitate

Moldova, un caz special în Parteneriatul Estic?


Ministrul de externe al Bulgariei, Kristian Vigenin
Ministrul de externe al Bulgariei, Kristian Vigenin

Încurajările europene pentru Moldova continuă. Astăzi s-a pronunțat pentru integrarea ei europeană ministrul de externe al Bulgariei, aflat în vizită la Chişinău.


Cu mai puțin de două luni înaintea summitului de la Vilnius, Chișinăul primește un număr-record de vizite din partea oficialilor UE și ai țărilor membre în Uniune. După ce săptămâna trecută au fost în capitala Moldovei comisarul pentru extindere, ministrul de externe lituanian și președintele Estoniei, astăzi a început o vizită de două zile ministrul de externe al Bulgariei, Kristian Vigenin. Relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie.

Republica Moldova poate deveni un caz special şi obţine mai rapid decât în mod obişnuit semnarea şi ratificarea Acordului de asociere şi a celui de liber schimb inclus, a afirmat, astăzi, la Chişinău, şeful diplomaţiei bulgare, Kristian Vigenin.

„După parafarea acestor convenţii care ar trebui să se producă la summitul de la Vilnius, Moldova ar putea obţine semnarea acestor acorduri nu mai târziu de noiembrie 2014,” a punctat diplomatul.

La fel mai grabnică ar putea fi, potrivit ministrului bulgar, şi liberalizarea vizelor pentru moldoveni. Chişinăul se aşteaptă la Vilnius la o recomandare în acest sens a Comisiei Europene către ţările membre ale UE. Până la primăvară liberalizarea ar putea să se producă: este termenul pe care l-a avansat la Chişinău şeful diplomaţiei bulgare.

De ce ar exista asemenea previziuni optimiste anume în cazul Moldovei?

Diplomatul bulgar spune că, în general, ar exista o simpatie specială în interiorul instituţiilor europene faţă de Republica Moldova, ţară care este privita ca un exemplu în ceea ce priveşte progresele înregistrate. L-am întrebat însă pe ministrul bulgar de externe dacă restanţele la capitolul lupta cu corupţia sau presiunile tot mai pronunţate ale Moscovei nu ar putea împiedica aceste planuri:

„Şi Bulgaria are probleme cu corupţia. Părerea mea este totuşi că guvernul de la Chişinău face eforturi active în lupta cu corupţia. Este o chestiune care necesită timp. Impresia mea este ca guvernul moldovenesc se străduie şi face mult în aceasta direcţie,” a fost răspunsul ministrului bulgar.

În ceea ce priveşte presiunile Kremlinului, el a spus: „UE trebuie să sprijine Moldova, atât politic, cât şi economic. Un caz concret şi promt a fost decizia de a anula cotele de export la vinuri odată cu embargoul rusesc. Suntem gata să întreprindem şi alte măsuri de acest fel, dacă presiunile vor continua,” a ţinut să sublinieze şeful diplomaţiei bulgare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG