Linkuri accesibilitate

Vicepremierul Valeriu Lazăr despre Moldova competitivă


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

„Problema noastră a fost că niciodată nu am avut o abordare complexă.”


Republica Moldova trebuie să-și reconsidere strategia de marketing și să se poziționeze ca o țară cu producție foarte calitativă, bazată pe eficiență, a declarat Europei Libere viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, după prezentarea variantei pre-finale a Foii de parcurs pentru ameliorarea competitivității.

Valeriu Lazăr: „Cu câţiva ani în urmă, chiar colegii noştri europeni spuneau: „Voi insistaţi să vă dăm sistemul de preferinţe comerciale autonome – ceea ce înseamnă acces facilitar pe piaţă – să vedem în ce măsură voi veţi valorifica acest potenţial”. Eu zic că noi nu l-am valorificat până la capăt. Fiindcă nu e suficient să ai acces pe piaţă, trebuie să ai produsul, dar produsul trebuie să fie competitiv. Produsul, ca să fie competitiv, trebuie să existe raportul preţ-calitate. Şi această calitate trebuie certificată. Şi noi spuneam că problema noastră a fost că niciodată nu am avut această abordare complexă! Ştiţi cum e: cu piciorul drept mergi repede, dar, dacă stângu-ţi rămâne în urmă, tu nu te-ai mişcat, din contra, rişti...”

Europa Liberă: Te poţi afla cu un picior pe mal şi altul în râpă.

Valeriu Lazăr: „Corect.”

Europa Liberă: Care este costul unei afaceri astăzi în Moldova?

Valeriu Lazăr: „Costul unei afaceri înseamnă, la nivel general, unde e poziţia Republicii Moldova, în raport cu alte ţări.”

Europa Liberă: Şi unde e?

Valeriu Lazăr: „Poziţia este 87 din 100 şi ceva, ceea ce înseamnă că, atâta timp cât noi nu suntem încă în primii, cel puţin, 50 în clasament, noi avem probleme, înseamnă că costurile afacerii încă sunt mult prea mari, în raport cu alte ţări din regiune.”

Europa Liberă: Credeţi că nu e greşită această miză mare care se pune pe apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, noi având atâtea probleme pe interior, corupţie, birocraţie, formalităţi?

Valeriu Lazăr: „Acest proces eu îl văd ca un proces de modernizare internă a Republicii Moldova. Noi suntem un stat încă tânăr, 23 de ani abia...”

Europa Liberă: Aceasta nu e o scuză, domnule vicepremier.

Valeriu Lazăr: „Aceasta e chestia, că nu este o scuză. Dar noi, la 23 de ani, am ajuns la situaţia în care mai punem în discuţie ce model vrem noi, în Republica Moldova. Pentru mine procesul de integrare europeană înseamnă preluarea unui model care nu este perfect, dar s-a demonstrat că, din toate modelele pe care le avem noi, este cel mai bun. Şi modelul european, care este o sursă de inspiraţie pentru noi, îl luăm ca un model în a cărui bază transformăm Republica Moldova. Fiindcă modelul european se asociază cu respectarea drepturilor omului, se asociază cu un sistem de protecţie socială foarte solid, se asociază cu o piaţă foarte dezvoltată, cu un regim concurenţial unde pot să se manifeste cei mai buni. Şi atunci noi spunem că modelul economic social şi politic european este unul atractiv nu pentru Valeriu Lazăr, pentru cetăţenii din Republica Moldova care au votat, cu 3 ani în urmă, partide care au venit şi au spus: „Noi vrem să europenizăm Republica Moldova”, aceasta înseamnă să preluăm modelul de dezvoltare a Uniunii Europene.

Dacă pornim de la această definiţie, ce înţeleg eu prin procesul de dezvoltare europeană e ce schimbări, transformări trebuie să facem noi pe intern, ca să ne apropiem de ceea ce există în Uniunea Europeană, când oamenii se simt protejaţi, când oamenii trebuie să fie acoperiţi de un sistem de protecţie socială foarte solid, când oamenii trebuie să ştie că cineva le oferă locuri de muncă etc. Aceasta pentru mine înseamnă modelul european. Şi, dacă pentru aceasta, noi trebuie să adaptăm 300 de acte normative, o vom face. Ce înseamnă model? Model înseamnă a prelua reguli de joc, reguli de joc înseamnă legi. Modelul european înseamnă a prelua, practic, practici, înseamnă instituţii şi oameni care respectă anumite reguli. De aceea preluarea acestui model înseamnă ce trebuie să facem noi pe intern. Şi acest document nu e unicul care ţinteşte obiectivul dat.

Dar, vorbind de provocările şi oportunităţile care se deschid pe această piaţă, e o piaţă de 500 de milioane de consumatori, a cărei parte vom fi noi. Şi de aceea noi ne-am uitat foarte atent ce oportunităţi ni se deschid şi ce riscuri avem. Le avem şi pe unele şi pe altele, dar, fără îndoială, oportunităţile sunt mult mai mari decât riscurile. Atâta doar că oportunităţile sunt pe termen mediu-lung, iar riscurile sunt pe termen imediat.

Risc e şi faptul că noi încă avem puţine produse competitive, nu de aceea că noi nu avem capacitate. Dar de aceea că noi trebuie să atragem investiţii străine directe, tehnologii noi, să producem produse calitative, să avem un sistem de certificare a acestei calităţi, ca să putem depăşi barierele tehnice. Trebuie să investim în laboratoare, în oameni la întreprinderi etc. şi trebuie să avem şi alte elemente care scad costurile.

Birocraţia costă, corupţia costă, o justiţie ineficientă tot costă, fiindcă, până la urmă, competitivitate înseamnă şi costuri. Unde putem noi reduce aceste costuri? Eu zic că acolo unde statul nu se implică mai mult decât trebuie, noi facem economie de costuri, atunci când un TIR trece prin vamă nu în 24 de ore, dar în 2 ore, aceasta înseamnă costuri. Toate acestea se numesc competitivitate. Şi, dacă se deschid oportunităţi, trebuie să vedem unde avem noi bariere, ca să putem valorifica aceste oportunităţi. Dar unde există riscuri? Să zicem că nu există anumite riscuri, nu ar fi onest.”

Europa Liberă: Şi o Moldovă competitivă în cât timp vom avea?

Valeriu Lazăr: „O Moldovă competitivă? De fapt, noi suntem pe orizontul de planificare 2020. Deloc întâmplător noi am negociat o perioadă de tranziţie, în cadrul DCFTA-ului [Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi. Cuprinzător], până la 7-10 de ani. Este aceeaşi logică, adică pe orizontul de timp 2020 noi ne propunem să valorificăm oportunităţile enorme, care ni se deschid, odată cu acest proces. Iar, pe termen imediat, noi trebuie să ajutăm industriile, trebuie să ajutăm întreprinderile care au un anumit handicap de competitivitate.”

Europa Liberă: Are Moldova industrie?

Valeriu Lazăr: „Sigur că avem industrii, diferite întreprinderi.”

Europa Liberă: Sunt rezultate modeste totuşi pentru o dezvoltare economică competitivă, domnule lazăr.

Valeriu Lazăr: „Deocamdată, da. Şi scopul acestei strategii este anume să vedem unde au fost locurile slabe şi unde trebuie să alocăm mai mult efort, mai multe investiţii şi chiar mai multe mijloace, de ce nu?”
XS
SM
MD
LG