Linkuri accesibilitate

Cum vrea ministerul economiei să facă produsele moldovenești mai competitive



Ministerul economiei a prezentat astăzi la Chişinău o strategie de mărire a competitivităţii producătorilor moldoveni, în perspectiva integrării europene. La prezentarea documentului a fost prezentă şi corespondenta noastră Diana Răileanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Vicepremierul Valeriu Lazăr a întrunit astăzi Consiliul Consultativ al Ministerului Economiei, din care fac parte reprezentanţii mai multor ministere şi Agenţii, pentru a pune la punct aşa numita Foaie de parcurs pentru creşterea competitivităţii Republicii Moldova. Potrivit ministrului Economiei, documentul conţine măsuri necesare de realizat pentru ca producătorii moldoveni să poată concura nestingheriţi pe pieţele din străinătate:

Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr
„Dacă noi vom ridica nivelul nostru de competitivitate, cu toate elementele sale, la cerinţele care există pe piaţa comunitară, din oficiu vom fi mai competitivi pe pieţele estice. Dar să nu ne facem iluzii că colegii noştri din Federaţia Rusă, din Ucraina sau din Belarus şi Kazahstan nu sunt şi ei atenţi la competitivitatea lor. La fel, ei preiau cele mai bune metode, cele mai bune abordări. Da, noi vorbim de procesul de integrare europeană, dar noi nu facem abstracţie de pieţele tradiţionale.”

Ce împiedică astăzi economia Republicii Moldova să fie una competitivă în regiune? Corupţia şi instabilitatea politică, explică viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, citând studii economice internaţionale, fenomene pe care guvernul şi-a propus în următorii ani să le combată tocmai pentru a creşte competitivitatea economică a ţării:

Octavian Calmâc
Octavian Calmâc
„La factorii problematici care sunt luaţi la baza Indicelui general al competitivităţii sigur că cea mai mare pondere o are corupţia, instabilitatea politică, birocraţia guvernamentală, accesul la finanţe, sistemul educaţional, reglementarea fiscală şi multe alte elemente. Scopul nostru şi ca performanţă în implementarea acestei foi de parcurs este să îmbunătăţim şi ratingurile internaţionale ale Republicii Moldova – o derivată a acţiunilor pe care noi le efectuăm.”

În clasamentul internaţional „Doing business” pentru anul trecut, realizat de Banca Mondială şi care reflectă climatul de afaceri în mai multe ţări, Moldova se clasează pe locul 83 din 185 de state. O asemenea poziţie sugerează că Republica Moldova nu este cel mai favorabil loc pentru iniţierea unei afaceri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG