Linkuri accesibilitate

Consumatorul european faţă cu vinurile moldoveneşti (Adevărul)


Ce a discutat Igor Corman la Comrat (kommersant.md)


Acum îndeosebi va trebui să promovăm cât mai insistent vinurile noastre, deoarece altfel comercializarea lor în această lume modernă este imposibilă. Noul Oficiu Naţional al Vinului va trebui să preia iniţiativa, astfel încât consumatorul european să ştie cât mai multe despre vinurile noastre, scrie astăzi Ion Preaşcă în „Adevărul” citându-l pe ministrul agriculturii, Vlasile Bumacov.

Articolul lui analizează decizia Comisiei Europene de a propune deschiderea în totalitate a pieţei UE înainte de termen pentru vinurile moldoveneşti. Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, citat de asemenea, consideră că decizia definitivă ar putea fi anunţată la încheierea unor proceduri interne urgentate ale UE, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Expertul „nu crede că state producătoare de vinuri, ca Franţa şi Italia, se vor opune”. „Nu există pericolul ca vinul moldovenesc să invadeze Uniunea Europeană, pentru că nu avem cantităţi atât de mari de băuturi de calitate“, a explicat dl Chirilă.

Un articol din publicaţia Kommersant.md este consacrat recentei vizite a speaker-ului Igor Corman la Comrat. „Pe parcursul vizitei sale în Găgăuzia, el nu a reuşit să-i convingă pe toţi cu privire la bunele intenţii ale Chişinăului”. „Speaker-ul a ascultat răbdător despre toate problemele şi doleanţele deputaţilor găgăuzi, Şi chiar şi-a promis sprijinul în şedinţa parlamentului de la Chişinău când se vor examina amendamentele care diminuează autonomia financiară a Găgăuziei. Dar nu a reuşit să-i convingă pe toţi. Chiar joi un grup de deputaţi de la Comrat va picheta Parlamentul ca să ceară respectarea drepturilor şi competenţelor autonomiei”, notează autorul.

Editorialistul Nicolae Negru a apreciat pentru portalul „Tribuna” că în protestele sale „PCRM s-ar putea să fie ajutat de Rusia. Există o sincronizare între declaraţiile privind această revoluţie de catifea şi exprimarea nemulţumirii Moscovei faţă de Chişinău pentru preconizata semnare a Acordului de asociere cu UE”. Potrivit dlui Negru, „s-ar putea interzice intrarea muncitorilor Moldovei în Rusia. Mai este şi problema gazului, iar dacă lucrurile acesta se vor produce, atunci şansele PCRM de a scoate oamenii în stradă, sigur că vor fi mai mari. Dar în cazul de faţă depinde de forma de proteste. Dacă va trece o anumită linie, Voronin riscă să fie acuzat de trădare de stat şi comuniştii trebuie să fie atenţi la acest factor”, a mai spus editorialistul.

Editorialistul Petru Grozavu îşi întitulează articolul său din „Ziarul de Gardă” „O revoluţie care nu va mai fi”, cu referire la ceea ce comuniştii anunţau că va fi „o revoluţie de catifea”. Potrivit dlui Grozavu, „războiul Rusiei cu Chişinăul s-a întors împotriva Rusiei. Situaţia revoluţionară, pe care a mizat atât de mult Voronin (şi Rusia) se amână, iar asta înseamnă că revoluţia comuniştilor s-a încheiat înainte de a începe”.

„Ziarul de Gardă” scrie despre Gheorghe Papuc, „cel mai longeviv, dar şi cel mai controversat ministru de Interne pe care l-a avut R. Moldova în perioada post-sovietică”. Autorul articolului a precizează că este un „fost ministru de Interne, cu două case de milioane, fii şi nepoţi milionari, şi un hectar de parc, îngrădit ilegal…”
XS
SM
MD
LG