Linkuri accesibilitate

Fundaţia Mişcarea Populară – un nou proiect politic al preşedintelui Traian Băsescu (Evenimentul zilei, Ziare.com)



Vâlva mare, in continuare, pe marginea alegerilor de la democrat-liberali, dar mai ales pe marginea regruparilor din tabara presedintelui Traian Basescu. Dupa anunutul facut de consilierul prezidential Cristian Diaconescu despre infiintarea fundatiei Miscarea populara, comentatorii de presa vad batalia pentru sefia PDL ca un scenariu, tot al presedintelui. In Evenimentul zilei, Ion Cristoriu isi argumenteaza ipoteza cu texte, respectiv cu un laborios colaj de declaratii si evenimente care au precedat Conventia nationala a PDL. Conform deductiilor lui, Elena Udrea si Monica Macovei au intrat in cursa pentru postul de presedinte al PDL nu neapărat impotriva lui Vasile Blaga, ci ca sa scoata la lumina pe cine din PDL putea conta presedintele Basescu in caz ca Blaga n-ar fi fost reales, sau, daca nu, in constructia unui viitor nou partid de dreapta.

„Nu cred că îşi închipuie cineva că Vasile Blaga (...) are propriul său electorat. Mare parte din electoratul PDL este electoratul lui Traian Băsescu”, scrie și Dan Andronic, de asemenea in Evenimentul zilei. El crede ca scorul cu care a pierdut Elena Udrea e cu atat mai strans, multi dintre cei care au votat-o sunt primari si consilieri judeteni si locali. Legea spune ca un primar nu-si poate schima partidul fara sa piarda mandatul. In schimb, poate adera nestingherit la o fundatie. Cu alte cuvinte, aceasta ar fi explicatia noii grupari de dreapta anuntate de consilierii presedintelui Traian Basescu.

Editorialistul ziarului, Mircea Marian, propune ca noua constructie sa fie privita „cu entuziasm rezervat”. Desi „are o formidabila persuasiune in relatia cu gruparile de dreapta” (am citat), timpul joaca impotriva lui Basescu. Pana la alegerile europarlamentare, prima confruntare la urne cu actuala putere, mai sunt doar 14 luni.

Azi a ieșit in presa si unul dintre membrii fondatori ai Miscarii populare, consilierul prezidnetial Sebastian Lazaroiu. Intr-un interviu acordat site-ului ziare.com, el descrie PDL-ul condus de Blaga ca pe o „cutiuta goala” si spune ca nu Basescu s-a despartit de PDL, ci PDL s-a despartit, incet-incet, de electoratul de dreapta. A pierdut 12 procente la localele de anul trecut, apoi a mai pierdut 7 la alegerile parlamentare si va continua sa piarda, „ca mai are de unde” (am citat).
XS
SM
MD
LG