Linkuri accesibilitate

Numele Papei


Un pelerin la Vatican, printre oamenii aşteptând decizia Conclavului papal
Un pelerin la Vatican, printre oamenii aşteptând decizia Conclavului papal

Ce nume îşi va lua viitorul şef suprem al Bisericii Catolice, cu ce semnificaţii?


Reuters scrie că alegându-și un nume din trecutul papal îndepărtat – de exemplu Hilarus sau Zefirinus – noul suveran pontif îi va trimite pe credincioși la cărțile de istorie, în vreme ce cu un nume amintind de personalități recente, ca Benedict sau Ioan Paul – va semnala clar că dorește o continuitate cu predecesorul respectiv. Un nume circulat fervent în așteptarea votului conclavului este Francisc, pe care și l-ar putea lua, dacă va fi ales, cardinalul din Boston Sean O'Malley – el este un cleric franciscan care preferă să poarte robă maron legată cu funie albă, ca tot ordinul său al Capucinilor, în locul hainelor roșii de cardinal. Până acum nici un Papă nu a luat numele Sfântului Francisc din Assisi.

Casa de pariuri irlandeză Paddy Power din Dublin are în fruntea listei de nume posibile „Leo”. Reuters spune că Leo are o rezonanță progresistă pentru că ultimul papă care și l-a ales, Leo al XIII-lea, a ajutat la adaptarea catolicismului la gândirea modernă în vremea revoluției industriale din secolul al XIX-lea. Enciclica lui „Rerum Novarum”, „Despre lucrurile noi”, a fost primul document papal care pomenea justiția socială și apăra drepturile muncitorilor.

Pe locul al doilea se află în lista irlandeză de pariuri numele Pius, folosit ultima oară de Pius al XII-lea între anii 1939 și 1958. El ar putea semnala o direcție conservatoare. Mulți spun că Pius va fi numele pe care și-l va lua dacă va fi ales cardinalul milanez Angelo Scola.

Primul papă despre care se știe că și-a schimbat numele a fost Ioan al Doilea, în anul 533. Rudele îi spuneau Mercur, dar el și apropiații lui au hotărât că nu e potrivit ca un pontif creștin să poarte numele unui zeu păgân, roman.

În 1958, cardinalul Angelo Roncalli a petrecut noaptea dinaintea alegerii ca papă cu numele de Ioan al XXIII-lea răsfoind cărțile de istorie ca să afle ce făcuseră Ioanii dinaintea lui. Apoi a spus că și-a ales numele Ioan pentru că așa se numea tatăl lui, dar și datorită apostolului Ioan.

Papa Ioan Paul al II-lea, 30 ianuarie 2005
Papa Ioan Paul al II-lea, 30 ianuarie 2005
Primul nume papal compus, Ioan Paul I, a fost ales de Albino Luciani în 1978, care a vrut să semnaleze că va combina reformele lui Ioan al XXIII-lea cu pozițiile mai tradiționaliste ale urmașului acestuia, Paul VI. După 33 de zile, când Ioan Paul I a murit, cardinalul polonez Karol Wojtyla i-a cinstit memoria intitulându-se Ioan Paul al II-lea.

Reuter scrie că este improbabil ca vreun nou papă să se numească prea curând Ioan Paul. Wojtyla a rămas în istorie ca Ioan Paul cel Mare și nimeni nu ar vrea să riște să i se spună Ioan Paul cel Mic.

Numele noului papă se va afla când un cardinal va ieși în balconul Bazilicii Sfântul Petru să anunțe „Habemus papam” mulțimii adunate în piață.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG