Linkuri accesibilitate

În ajunul Conclavului papal din Capela Sixtină


Muncitori instalînd „sobele” în care vor fi arse buletinele de vot la Conclav
Muncitori instalînd „sobele” în care vor fi arse buletinele de vot la Conclav

Între posibilii succesori ai Papei Benedict al XVI-lea s-ar afla cardinalul Italian Angelo Scola, un brazilian, Odilo Pedro Scherer și un canadian, Marc Ouellet.


Pe acoperișul Capelei Sixtine la Vatican a fost instalat la sfârșitul săptămânii trecute un horn nou, pe unde ar trebui să iasă peste câteva zile fumul care să anunțe alegerea unui nou papă. Conclavul cardinalilor va începe mâine, în speranța că noul șef al bisericii catolice va fi ales înainte de 24 martie, ultima duminică înainte de Paștele catolic. Alexandru Eftode:

Niciodată în ultimul secol un conclav nu a durat mai mult de cinci zile, iar multe din ele s-au încheiat în două sau trei, precizează agenția Reuters.

Papa Benedict, cel care a demisionat din cauza sănătății precare la sfârșitul lunii februarie, devenind primul care face asta în 600 de ani, fusese ales în 2005 în mai puțin de 24 de ore.

Dacă regula se va confirma și acum, pe hornul nou de pe Capela Sixtină ar trebui să iasă fum alb, semn că un nou papă a fost ales, până la sfârșitul săptămânii.

Hogeagul de culoare ruginie a fost instalat pe acoperișul capelei așa ca să se vadă bine din piața Sfântul Petru, unde se adună de obicei mii de oameni ca să aștepte rezultatul alegerii.

Conclavul începe mâine, când cardinalii se vor izola pentru deliberare și vot.

Nu s-a aflat până acum dacă ar exista vreun favorit clar care să preia frâiele Bisericii catolice. Cu 1,2 miliarde de credincioși, biserica se confruntă cu o puzderie de provocări: de la nesfârșitele scandaluri de abuz sexual și conflictele dintre birocrații de la Vatican, până la deficitul de preoți și creșterea secularismului în Europa.

Totuși, câteva nume au fost vehiculate, amintite și într-o depeșă a agenției AP. Cel mai des s-a vorbit ca posibil succesor despre cardinalul Italian Angelo Scola, cel brazilian Odilo Pedro Scherer și cel canadian, Marc Ouellet. Printre „papabili” au fost menționați și doi americani. Cum marea majoritate a catolicilor o formează astăzi locuitorii altor continente decât Europa, ar exista presiuni tot mai mare ca următorul papă să nu mai fie european.

Un papă latino-american, african sau asiatic ar aduce în centrul atenției acele regiuni, tot așa cum papa polonez Ioan Paul a făcut în cazul Europei de Est, scrie Reuters.

Candidaturile au fost deja cântărite timp de cinci zile de ședințe preliminare, numite „congregații generale” la care au luat parte 150 de cardinali.

Mâine, la conclavul din Capela Sixtină vor intra numai 115 bonete roșii - cardinalii mai tineri de 80 de ani. Se vor ține mai multe runde de vot până când unul dintre cardinali obține majoritatea de două treimi, adică 77 de voturi.

De fiecare dată se va face focul în sobă pentru a semnala rezultatul cu ajutorul fumului: negru la eșec și alb la alegerea papei. Desigur, se va face focul în sobă e mult spus, pentru că la această procedură se va folosi, de fapt, o instalație electronică.

E adevărat că focul va arde la conclav, numai că într-un cuptor din fontă, folosit încă din 1939 pentru distrugerea buletinelor după vot.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG