Linkuri accesibilitate

Vlad Filat la Moscova. Cât costă ieftinirea gazelor?


Vlad Filat şi Dmitri Medvedev la reşedinţa premierului rus din Moscova, 11 septembrie 2012.
Vlad Filat şi Dmitri Medvedev la reşedinţa premierului rus din Moscova, 11 septembrie 2012.

După discuţiile cu premierul Dmitri Medvedev, Vlad Filat va fi primit mâine la Soci de preşedintele rus Vladimir Putin.


Premierul Vlad Filat se află în Rusia, unde în cursul zilei s-a întâlnit cu omologul său de la Moscova Dmitri Medvedev. Potrivit agenţiei Ria Novosti, premierul Moldovei a vorbit despre importanţa acestei vizite pentru Chişinău şi a spus că speră ca Moscova şi Chişinăul să ajungă la înţelegeri în mai multe chestiuni, printre care şi „ cele energetice şi din sfera umanitară”. Potrivit premierului Rusiei la finalul vizitei premierul de la Chişinău ar urma să semneze o serie de înţelegeri bilaterale cu partea rusă. Mâine, premierul Moldovei are planificată o întrevedere la Soci cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Diana Răileanu relatează.

În discuţiile cu Dmitri Medvedev, premierul Vladimir Filat şi-a exprimat speranţa că se vor încheia cu succes „negocierile Acordului privind gazele naturale”. Acest amănunt este invocat, în special, de agenţiile de presă de la Moscova.

Actualmente Republica Moldova plăteşte 396 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze importate din Rusia. Chişinăul speră să obţină pentru următorii 5 ani preţuri mai mici decât tariful actual care, potrivit autorităţilor, a devenit insuportabil pentru consumatori.

Ion Preaşcă
Ion Preaşcă
În opinia expertului Ion Preaşcă, înţelegerile la care va ajunge premierul moldovean la Moscova, constituie o hârtie de turnesol pentru încheierea viitorului contract cu Gazprom-ul.

Cum poate, totuşi, să obţină Chişinăul o ieftinire a metanului, l-am întrebat pe Ion Preaşcă:

„Sunt cîteva soluţii: dacă scade preţul petrolului la nivel global. Aici ar trebui să aşteptăm mila ruşilor sau a arabilor că vor produce mai mult petrol şi ar putea scădea preţul, dar e puţin probabil. A doua soluţie este o participare a Gazprom-ului la proiectele investiţionale din Republica Moldova, inclusiv prin furnizarea directă de gaze la unii producători de energie electrică, la care ei vor deveni proprietari. Nu ştiu care va urma să fie soluţia, dar CET-urile au asemenea datorii faţă de furnizorul de gaze încît ele pot fi preluate integral contra acestor datorii.”

Expertul admite că Moscova ar putea impune anumite condiţii în schimbul ieftinirii preţului la gazele naturale. De exemplu, protecţia investiţiilor Gazprom-ului pe teritoriul Republicii Moldova în cazul în care Chişinăul acceptă regulile europene de gestionare a pieţei energetice.

Deşi mai mulţi experţi susţin că guvernul moldovean ar putea beneficia de înlesniri în domeniul energetic în cazul unei posibile asocieri la viitoarea Uniune Eurasiatică, Ion Preaşcă e de părere că în timp o atare decizie ar costa scump Chişinăul şi mai ales consumatorii finali:

„Aceasta ar însemna că noi renunţăm la procesul de integrare europeană şi nu cred în aşa ceva. În plus ar putea reprezenta şi o capcană. Pe o perioadă am putea beneficia de un preţ mai mic, dar apoi să revină totul la situaţia actuală. Am mai avut aşa acorduri foarte convenabile şi până la urmă nu au fost respectate, fiindcă există întotdeauna clauze care pot fi reziliate. Ruşii aşa au procedat şi cu Ucraina.”

După ce în imaginile furnizate de la Moscova alături de premierul Vladimir Filat a apărut deputatul Chiril Lucinschi, presa de la Chişinău a reluat speculaţiile în jurul posibilei desemnări a liberal democratului în funcţia de Amabasador al Republicii Moldova la Moscova. Natalia Uzun, redactor-şef al publicaţiei „Moldavskie Vedomosti” crede că nu este deloc întâmplător faptul că Chiril Lucinschi face parte din grupul diplomaţilor care îl însoţeşte zilele acestea pe premier:

Natalia Uzun
Natalia Uzun
„Anul acesta Chiril Lucinschi se numără printre puţinii politicieni moldoveni care ca fost decoar cu Ordinul Comunităţii pentru contribuţia sa la dezvoltarea relaţiilor între ţările CSI. De asemenea, în parlament este responsabil de relaţiile Republicii Moldova cu ţările din comunitate, prin urmare nu cred că întâmplător face parte din delegaţie. În opinia mea, Chiril Lucinschi poate oferi răspunsuri competente în subiecte de viitor.”

Totuşi, observă Natalia Uzun, dacă ieri şi azi la Moscova s-au discutat mai mult subiecte tehnice, mâine, la Soci, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Vladimir Putin, vizita premierului moldovean va culmina cu chestiunea cea mai sensibilă de pe agendă: reglementarea conflictului transnistrean. În ajunul vizitei, comentatori de la Chişinău, lăsau să se înţeleagă că pentru întâlnirea premierul moldovean cu preşedintele rus, Chişinăul va plăti, între altele, cu deschiderea unui consulat al Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG