Linkuri accesibilitate

Toate discuţiile, toate negocierile pe care le avem vor avea la bază interesul R. Moldova


La o demonstrație de protest în fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău în iunie 2010
La o demonstrație de protest în fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău în iunie 2010

Vlad Filat: „funcţia de prim-ministru mă obligă să administrez foarte responsabil, inclusiv domeniul care vizează politica externă.”


Europa Liberă: Domnule premier, înainte de vizita pe care urmează să o efectuaţi în Federaţia Rusă, s-au încins spiritele: unii zic că e bine că mergeţi să aprofundaţi cooperarea moldo-rusă, alţii spun că ar fi trebuit să fiţi mai rezervat, din moment ce cursul politicii externe este integrarea europeană.

Vlad Filat: „Eu nu ştiu cine şi de unde a luat că integrarea europeană a Republicii Moldova vine în contradicţie cu bune relaţii, în cazul dat este vorba de Federaţia Rusă. Republica Moldova are necesitate în a avea relaţii foarte bune cu toţi partenerii săi.

Vlad Filat și Vladimir Putin la Sankt Petersburg în 2010
Vlad Filat și Vladimir Putin la Sankt Petersburg în 2010
Relaţiile cu Federaţia Rusă urmează a fi aduse în conformitate cu cele scrise în acordurile bilaterale, cele declarate de atâtea ori. Aici am în vedere Parteneriatul Strategic. Eu nu am în vedere doar activităţile care vizează domeniul economic. Aici este vorba şi de domeniul umanitar, care vizează educaţia, cultura, sutele de mii de oameni din Republica Moldova care muncesc în Federaţia Rusă şi aşa mai departe.

De aceea comentariile eu le înţeleg, vin şi reieşind din anumite interese pe care le au cei care le fac. Însă eu am o misiune care reiese din funcţia pe care o deţin, cea de prim-ministru al Republicii Moldova şi care mă obligă să administrez foarte responsabil inclusiv domeniul care vizează politica externă. Şi, în cazul dat, să asigur relaţii bune cu toţi vecinii şi cu toţi partenerii noştri.”

Europa Liberă: Să ne referim la problemele care figurează pe agenda dialogului politic la nivel înalt între Chişinău şi Moscova. La întrevederea cu omologul dumneavoastră rus, Dmitri Medvedev veţi discuta despre?

Vlad Filat: „Despre toate. La fel cum voi discuta şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Putin.”

Europa Liberă: Apropo, a fost greu să aranjaţi o întâlnire cu preşedintele rus?

Vlad Filat: „Asemenea vizite şi asemenea întâlniri nu se organizează peste noapte şi nu cu oricine.”

Europa Liberă: A fost iniţiativa cui?

Vlad Filat: „Solicitarea a venit din partea noastră vizavi de această întâlnire. Agenda, aşa cum am spus, este una complexă, vizează domeniile de cooperare între ţara noastră şi Federaţia Rusă. Sigur, este vorba de domeniul economic, de condiţiile în care comercializează agenţii economici din Republica Moldova şi aici nu mă refer doar la producătorii de vinuri sau exportatorii de fructe. Este vorba de întreaga gamă de produse care sunt produse în Republica Moldova şi ulterior exportate în Federaţia Rusă.

Este vorba şi despre importul de gaze naturale din Federaţia Rusă. Avem să discutăm mai multe la acest capitol. Nu e vorba doar de contractul care vizează preţul la gaz, tranzitul gazului natural. Este vorba şi de calitatea acestui gaz, formula de calcul. Dar este vorba şi de datoriile care s-au acumulat pe parcursul timpului, în partea stângă a Nistrului, în regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Aţi identificat soluţia cum vor fi achitate?

Vlad Filat: „Suntem într-un proces complex, serios de negocieri şi eu sunt sigur că noi vom identifica o formulă în baza căreia să avem reglementată această dispută care durează foarte mult timp.”

Europa Liberă: Dar nu împovărează Guvernul?

Vlad Filat: „Eu acuma nu vorbesc despre faptul că aceste datorii urmează să fie preluate de către Guvern obligatoriu. Aici avem să ducem la finalitate logică a discuţiilor şi să convenim asupra originii acestor datorii.”

Europa Liberă: Cei care au consumat, aceia să achite.

Vlad Filat: „Pe de o parte şi pe altă parte, este şi acea subvenţionare care a fost pe parcursul timpului, oferită indirect regiunii transnistrene, care urmează iarăşi să-şi aibă nu doar constatarea, dar şi calificarea ca atare şi reglementarea ulterioară. Formula finală nu există.

Încă suntem în negocieri, suntem în proces de finalizare a proiectului de acord interguvernamental, în domeniul energetic. Către vizita la Moscova va fi aprobat mandatul pentru echipa de negociatori, care va avea la bază şi proiectul acordului. Îl vom prezenta la Moscova şi urmează negociatorii să purceadă la procesul direct de negocieri. Şi eu sper, către sfârşitul acestui an, noi vom avea contractul semnat pentru livrarea gazelor naturale.”

Europa Liberă: Careva documente vor fi semnate cu ocazia vizitei dumneavoastră la Moscova?

Vlad Filat: „Rezultatul unei vizite nu este necesar să-l urmărim, având la bază anumite acorduri semnate. Pentru mine este mult mai important ca să avem înţelegere de principiu. Este vorba şi despre acest acord interguvernamental în domeniul energetic. Este vorba şi de acordul care vizează politica migraţională, acordul privind readmisia.

Va fi semnat acordul între ministerele afacerilor interne de cooperare ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, în domeniul dezvoltării regionale. Va fi semnat şi un acord între Institutul de Istorie de la Chişinău şi cel din Federaţia Rusă. Este un lucru important, din punctul nostru de vedere. Sigur, vom discuta şi despre reglementarea conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Apropo, aceste temeri care apar în societate că, din moment ce Moscova ar dori să identifice nişte soluţii pentru rezolvarea problemei transnistrene, ţine cont de interesul naţional al Republicii Moldova? Ce poate oferi Moscova?

Vlad Filat: „Federaţia Rusă este participant în procesul de negocieri în formatul 5+2. Federaţia Rusă, de rând cu Ucraina şi OSCE, sunt părţi garante, aşa cum sunt calificate ele în acest proces de negocieri. Sigur, rolul Federaţiei Ruse este unul important şi nu trebuie să negăm acest lucru. Însă, decizia vizavi de soluţionarea conflictului transnistrean urmează să fie luată aici, în Republica Moldova. Aceste temeri, care la bază au speculaţii cinice, foarte des nu fac decât să agite spiritele. Eu dintotdeauna am insistat asupra faptului că orice problemă, cât de complicată n-ar fi ea, întru a fi rezolvată, trebuie să începem de la comunicare care trebuie să treacă la încredere şi, în baza acestei încrederi, să identificăm soluţii viabile de reglementare.”

Europa Liberă: Dar ar putea conducerea Federaţiei Ruse schimba vectorul politicii externe, în folosul unei soluţii pentru problema transnistreană?

Vlad Filat: „Eu nu fac parte din persoanele care cu umilinţă îşi exercită atribuţiile funcţionale, mai cu seamă atunci când avem această misiune şi eu chiar vreau ca să încetăm aici, în Republica Moldova, să vorbim, având această abordare, că cineva urmează să influenţeze, cineva urmează să ia decizia în locul nostru.

Deciziile vor fi luate în Republica Moldova. Toate discuţiile pe care le purtăm, toate negocierile pe care le avem şi vor fi în continuare vor avea la bază interesul Republicii Moldova. Nimeni şi niciodată nu va reuşi, cel puţin, pe mine să mă influenţeze în a lua alte decizii decât interesul naţional al ţării mele. Iar interesul naţional, la ora actuală, este de a dinamiza şi mai mult procesul de integrare europeană, de a aduce ţara noastră în albia firească, acolo unde-i este locul, în spaţiul geografic şi valoric european, având relaţii excelente cu partenerii noştri din est: Ucraina, Federaţia Rusă şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Vedeţi că şi conducerea de la Moscova nu încetează că zică că ei ar pleda pentru crearea unei Uniuni Euroasiatice. Anterior şi preşedintele Putin nu ascundea că ar vrea refacerea unei uniuni în baza celei sovietice care a fost. Acuma am citit o declaraţie a premierului rus Medvedev care spunea că Moscova are interes să menţină influenţa în spaţiul CSI.

Vlad Filat: „Republica Moldova are interesul naţional propriu. În atingerea acestui interes noi muncim, având comunicare, având arma – diplomaţie performantă în această comunicare şi eu sunt sigur că noi vom reuşi să comunicăm asupra problemelor pe care le avem şi să identificăm soluţii, în interesul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Occidentul v-a identificat, pe premierul Vlad Filat, ca un partener previzibil pentru Uniunea Europeană şi alţi parteneri. Credeţi că şi Moscova e pe aceeaşi undă?

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, noi nu am fost în situaţia în care să vorbim lucruri diferite: la Moscova, la Bruxelles, la Berlin, la Washington sau în alte capitale, în general, în ţările partenere cu care noi avem comunicare. Noi vorbim acelaşi lucru, pe care îl spunem oriunde ne aflăm şi cu oricine discutăm. Aceasta înseamnă corectitudine, în primul rând, în raport cu propria ţară şi în raport cu ţările partenere.

Nu este pentru nimeni secret care este viziunea premierului Filat vizavi de calea pe care o parcurge şi pe care urmează să o parcurgă Republica
Premierul Vlad Filat cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei
Premierul Vlad Filat cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei
Moldova. Şi eu vreau să vă spun că această situaţie pe mine mă face să mă simt foarte confortabil, în activitatea pe care o am în acest sens. Viaţa ne-a arătat că, atunci când cineva încearcă să mintă, să trişeze, să fie viclean, în rezultat nu doar că devine acea persoană perdantă, dar aduce prejudicii enorme ţării.

Eu nu mai doresc ca ţara noastră să fie una izolată. La ora actuală, noi suntem înconjuraţi de prieteni. Noi avem procese pe care trebuie să le înţelegem ca atare, care nu necesită doar acţiune, dar necesită şi timpul pentru a aduce rezultatul pe care ni-l propunem în plină dezvoltare. Şi aprecieri din partea partenerilor noştri.

Dacă e să revenim la previzibilitate şi la relaţiile pe care urmează să le continuăm, avându-le bune, în îmbunătăţire cu Federaţia Rusă, eu, în aceşti 3 ani de zile, am avut mai multe întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse, fiind atunci în funcţia de prim-ministru. Am avut discuţii foarte bune. Chiar am avut o comunicare foarte bună. Comunicarea pe care o am cu premierul actual, domnul Medvedev, este la fel corectă, este una bună. Şi eu cred că, în continuare, fiind corecţi, în primul rând, noi fiind corecţi, în raport cu dânşii, vom avea, ca şi răspuns, o atitudine similară.”

Europa Liberă: Domnule premier, Rusia a propus o variantă de soluţionare a crizei transnistrene. Ne amintim de planul Kozak. Admiteţi că acuma ar avea un alt proiect de rezolvare a crizei transnistrene?

Vlad Filat: „Acea abordare care a fost atunci, în 2003, a avut şi un rezultat: nesemnarea şi mai mult decât atât, tensionarea relaţiilor şi aşa mai departe. De aceea, formula corectă în a prezenta un plan este ca formula de soluţionare să vină pe platforma formatului 5+2. Deci aceasta înseamnă nu doar identificarea unei soluţii care poate fi implementată, dar şi durabilitate, şi garanţie că, odată identificată soluţia, agreată, ea va fi implementată şi garantată în acest proces de implementare.”

Europa Liberă: Unii presupun o altă variantă: zic că, din moment ce doamna cancelar a fost la Chişinău, din moment ce dumneavoastră mergeţi la Moscova, ca ulterior să mergeţi şi în Statele Unite ale Americii, s-ar putea totuşi să se plămădească un plan de soluţionare a crizei transnistrene.

Vlad Filat: „Dacă e să revenim un pic la vizita cancelarului german,
Angela Merkel la conferința de presă de la Chișinău la 22 august
Angela Merkel la conferința de presă de la Chișinău la 22 august
Angela Merkel, la Chişinău, eu îmi aduc aminte câte speculaţii au fost în preajma vizitei, câte supoziţii, câte scenarii, pe alocuri cu caracter diabolic, au fost prezentate.

Aceasta trebuie să fie şi o lecţie pentru cei care plămădesc asemenea situaţii, care nu duc, încă o dată, decât la tensionare şi la crearea unor mai mari tensiuni în societate.”

Europa Liberă: Dar aceste supoziţii vin de atâta că nu există o poziţie clară sau de ce?

Vlad Filat: „Nu, de atâta că sunt interese, din păcate, care nu au absolut nimic comun cu interesele Republicii Moldova. Trebuie să recunoaştem că aceste interese vin şi din interior, dar şi din exterior.”

Europa Liberă: Aţi mai spus şi cu altă ocazie că Moldova ar avea duşmani şi în interior, şi în exterior.

Vlad Filat: „Sigur şi lucrul acesta se vede. Din păcate, atunci când ne
Noi avem o şansă într-adevăr istorică să facem un salt care va aduce, dincolo de valorile la care ne referim: libertate, democraţie, bunăstare cetăţenilor Republicii Moldova
Write your quote footer here...

apropiem de momente istorice, apar tensiuni, provocări la adresa ţării noastre, la interesele cetăţenilor noştri. Noi suntem foarte aproape de un moment crucial.

Noi avem o şansă într-adevăr istorică să facem un salt care va aduce, dincolo de valorile la care ne referim: libertate, democraţie, bunăstare cetăţenilor Republicii Moldova, noi avem şansa reală ca anul viitor să finalizăm şi să semnăm Acordul de Asociere. Acesta înseamnă să finalizăm şi să negociem şi Acordul de Liber Schimb.

Şi eu vreau să vă spun că avem toate şansele să finalizăm implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Depinde de noi, depinde de maturitatea clasei politice. Depinde şi de înţelepciunea politicienilor care trebuie câteodată chiar să-şi sacrifice interesul propriu politic în interesul ţării. Aceasta însemnă că trebuie acel proces de reforme, care nu este unul uşor, care presupune asumarea a tot ce înseamnă riscuri electorale, dar, în rezultat, având acest parcurs, având agenda implementată, să oferi şansă ţării şi să oferi perspectivă acestei ţări.”

Europa Liberă: Domnule premier, dumneavoastră aţi lăsat să se înţeleagă că partenerii occidentali v-ar fi sugerat ca Moldova să aibă o relaţie bună cu Federaţia Rusă, asta ar însemna că ei vor ca Moldova să-şi rezolve de una singură problemele cu Rusia?

Vlad Filat: „Noi nu suntem singuri, chiar suntem înconjuraţi de prieteni, însă nu doar sugerare, a fost un mesaj constant şi foarte, şi foarte coerent din partea partenerilor noştri occidentali, ca să administrăm cu mare grijă relaţiile cu Federaţia Rusă şi să facem tot posibilul ca aceste relaţii să fie foarte bune, pentru că acesta este interesul Republicii Moldova şi acesta este interesul regional care vizează stabilitate, duce la securitate în regiune. Dar, dincolo de aceste sugerări, este înţelegerea noastră, este interesul nostru, ca să administrăm aceste relaţii într-o manieră foarte şi foarte bună, ca în rezultat să avem rezultate foarte bune.”

Europa Liberă: Trebuie să vă întreb şi despre o eventuală inaugurare a unui consulat rus la Tiraspol. Cineva îmi zicea: în caz că România ar vrea şi ea un consulat la Tiraspol, ce reacţie ar avea Evgheni Şevciuk?

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, eu vă mulţumesc că mi-aţi adresat această întrebare şi vreau să vă spun că prea multe lucruri sunt scoase din context şi într-o manieră foarte speculativă prezentate. Noi reieşim din faptul că regiunea transnistreană este parte din teritoriul statului Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar necontrolat de autorităţi.

Vlad Filat: „Este adevărat, dar este parte din ţara noastră. Atunci când noi avem deschise consulate la Bălţi, Cahul, Ungheni...”

Europa Liberă: Ale României?

Vlad Filat: „Bun, ale României, dar nu cred că este necesar ca să mergem pe formula de a identifica ale cui sunt aceste consulate. Ca idee eu spun doar. Este absolut firesc că este posibil să deschidem oficii consulare la Tiraspol sau la Bender, de ce nu? Şi niciodată nu am spus că aceste consulate urmează a fi deschise pentru o ţară anume sau pentru o ţară, sau pentru mai multe ţări. Spuneam că acest lucru e posibil, însă trebuie să asigurăm toate condiţiile: de securitate şi de asigurare a condiţiilor de activitate în acest sens a serviciilor diplomatice, în cazul dat consulare, în conformitate cu legislaţia internaţională. Aceasta înseamnă că trebuie să comunicăm, trebuie să identificăm acele formule în baza cărora ar fi posibil acest lucru.”

Europa Liberă: Vă întrebam eventual: dacă Ucraina solicită un consulat şi liderul de acolo refuză?

Vlad Filat: „Aici nu este o situaţie în care cineva să fie de acord sau cineva să refuze, dar este mult prea devreme să discutăm despre aceste nuanţe: accept, refuz şi aşa mai departe. Nici nu sunt în proces de negocieri. Este vorba de o idee. Noi n-am avut negocieri la acest capitol. Doar că au fost enunţate anumite situaţii.”

Europa Liberă: Faptul că liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk întreprinde mai multe vizite în capitala rusă vă deranjează sau?

Vlad Filat: „Eu nu urmăresc unde se deplasează domnul Şevciuk. Pentru mine este important ceea ce facem împreună, în procesele în care ne-am
Premierul Vlad Filat și Evgeny Șevciuk la negocierile de la Tiraspol
Premierul Vlad Filat și Evgeny Șevciuk la negocierile de la Tiraspol
angajat. Trebuie să oferim condiţii în care oamenii să aibă încredere unii în alţii, să poată circula liber, economia să poată să fie reintegrată şi, de ce nu, să oferim procesului de negocieri atmosfera necesară şi parcurs.”

Europa Liberă: Aţi anunţat că Moldova va avea şi un ambasador în Federaţia Rusă. Persoana aţi spus că este identificată, nu e politician, e diplomat de carieră. S-au început procedurile de solicitare a agrementului?

Vlad Filat: „Nu, deoarece nu am avut discuţii cu colegii din Alianţă. Este absolut firesc să avem această discuţie în Alianţă, să avem acordul asupra acestui candidat, după care vom demara procedura.”
XS
SM
MD
LG