Linkuri accesibilitate

Fricțiuni tot mai evidente intre presedintele interimar Crin Antonescu si premierul Victor Ponta (Evenimentul Zilei)


Crin Antonescu e deja un „cadavru politic” (ziare.com)



Presa cotidiană din România vorbeste despre frictiuni tot mai evidente intre presedintele interimar Crin Antonescu si premierul Victor Ponta. Titlul analizei din „Evenimentul zilei” sugereaza ca ar fi vorba despre „inceputul sfarsitului”. Sunt folosite consideratiile analistului politic Ion Cristoiu, care arata ca premierul social-democrat este dependent de Crin Antonescu. In propriul sau partid, social-democrat, Ponta nu-si poate conserva pozitia decat daca are sprijinul lui Antonescu. „Evenimentul zilei” adauga si ca sondaje recente indica o scadere de popularitate a premierului, in timp ce presedintele interimar Crin Antonescu ar fi inregistrat o usoara crestere. Ion Cristoiu discuta apoi prestatia lui Antonescu la Cotroceni: dupa ce actuala majoritate l-a suspendat pe Traian Băsescu din functia de sef al statului pentru ca ar fi incalcat limitele constitutionale, Crin Antonescu recupereaza rapid. Potrivit lui Cristoiu, interimarul face pe fata presiuni asupra justitiei, asupra Curtii Constitutionale, incalca drepturi fundamentale, cum ar fi cel la opinie, respectiv dreptul de a nu vota, si nu pastreaza echidistanta politica. Stenograme care au ajuns in presa au aratat ca Antonescu a participat la o sedinta a Partidului National Liberal.

Un comentariu semnat de ioana ene pe site-ul ziare.com il considera pe Crin Antonescu deja un „cadavru politic”. Indiferent de hotararea pe care o va lua Curtea Constitutionala privind referendumul din 29 iulie – validare sau invalidare a consultarii –, citam acum, „un politician care a calificat drept dusmani ai poporului aliatii occidentali ai Romaniei si a lansat un asemenea atac impotriva justitiei nu mai poate avea niciun viitor decat pentru o tara din afara lumii civilizate”.
Mircea Marian scrie in „Evenimentul zilei” despre forta extraordinara pe care o are televiziunea Antena 3, care, practic, face politica României. Jurnalistul sustine ca toate temele politice sunt lansate mai intai la Antena 3, apoi preluate, sa spunem, pe blogul lui Ion Iliescu, abia apoi devin declaratii ale presedintelui interimar (care nu a dat interviuri decat la Antena3). Victor Ponta, ca premier, este ultimul care se exprima. Problema este ca Dan Voiculescu pare sa aiba un plan de rezerva, acela de a scoate oamenii in strada daca Traian Băsescu revine la Cotroceni. Recent, ar fi avut loc o mica repetitie, crede Mircea Marian: intr-o comuna, satenii au fost asmutiti sa-i huiduiasca pe procurorii DNA veniti sa ancheteze suspiciuni de frauda electorala.

In acelasi cotidian, Mihail Neamtu, liderul Miscarii Noua Republica, acorda un interviu in care vorbeste despre proiectul unificarii dreptei. In toamna, formatiunile de dreapta vor constitui o alianta electorala, al carei scop principal ar trebui sa fie blocarea USL de a ajunge la guvernare. Neamtu insista pe aplicarea unor criterii de integritate in selectia candidatilor. Este de un optimism rezervat asupra viitoarelor negocieri, desi partenerii politici din acest proiect au inteles acum ca acesta e drumul. .
XS
SM
MD
LG