Linkuri accesibilitate

Fermierii au protestat şi spun că vor mai protesta


Producătorii cred că introducerea cotei unice a TVA în agricultură va sărăci şi bugetul de stat, şi pe agricultori.


În toată ţara, fermierii au protestat împotriva noii politici fiscale, care va intra în vigoare anul viitor şi care aduce o cotă unică de TVA pe produsele agricole de 20 la sută. Fermierii susţin că această măsură îi va duce pe mulţi producători în pragul falimentului. Guvernul, pe de altă parte, vede în cota unică o simplificare importantă a sistemului actual de taxe şi impozite. Despre protestele de astăzi şi ce ar putea urma relatează Alla Ceapai:

Pe traseul naţional care tranzitează satele Olăneşti, Tudora, Ermoclia şi Popeasca din raionul Ştefan Vodă, sute de agricultori au protestat mai bine de două ore. Asta am aflat de la preşedintele asociaţiei locale a agricultorilor Ion Olifir. Pentru a se face mai vizibili unii agricultori au venit cu tractoare, camioane, maşini agricole, alţii echipaţi cu sape, greble şi placarde cu inscripţii „Nu falimentaţi agricultura”şi „Jos politica fiscală nechibzuită”, spune Ion Olifir:

„Agricultorii cer una simplă şi bună. Să nu mărească impozitele pentru 2013, pentru că şi aşa este foarte greu anul. Cer ca să li se întoarcă accizele la combustibil, motorină. Cer ca să nu fie introdus impozitul pe venit, fiindcă de unde venit acum, când arde tot pământul. Nici un pic de ploaie nu a trecut în părţile noastre. Vrem doar să ne audă. Este prima acţiune de protest paşnic, noi nu blocăm nimic, stăm la margine de traseu cu acele dorinţe care am vrea să fie auzite.”

Europa Liberă: Cum credeţi că vor reacţiona autorităţile la aceste proteste?

Ion Olifir: „Noi am vorbit şi mai înainte cu autorităţile şi ne-au promis că vor fi luate în consideraţie anumite întrebări şi momente şi o să fie mai lent rezolvată această problemă, nu aşa brusc. Dar din cele vorbite au rămas toate într-o parte şi s-a votat în Parlament acea politică fiscală care a fost planificată dinainte şi nu a fost schimbat nici un punct. Mai sunt încă câteva luni până la anul viitor. deci pot fi încă schimbate anumite lucruri. Pentru a fost luată aşa brusc cotitura asta de impozitare aşa de dură.”

Ion Olifir crede că majorarea taxei pe valoare adăugată la producţia agricolă va lovi dur în ţăranul care nu va avea de unde să achite acest impozit statului. În consecinţă, investiţiile în agricultură se vor diminua, iar mai multe întreprinderi agricole vor falimenta. Opinie împărtăşită şi de către agricultorul din satul Copceac Serghei Lazarev:

„Noi creştem pâine şi nimic nu avem, 20 la sută vor să ne ia TVA. Şi zic că 12 la sută ne vor întoarce înapoi. Dar de ani de zile nu ne mai dau nici o copeică. Toate piesele în schimb se scumpesc, motorina se scumpeşte, îngrăşămintele minerale la fel se scumpesc, dar pâinea rămâne la acelaşi preţ. şi noi nu avem nici un venit, suntem în pierdere. De aceea noi am ieşit astăzi la protest ca să ne audă Guvernul, să ne audă domnul primul ministru, domnul Lupu şi să iei o măsură oarecare că noi nu avem putere deja.”

Aceleaşi revendicări le-au înaintat şi peste 300 de producători agricoli din raionul Căuşeni. Unul dintre ei, Dumitru Bocancea, se arată convins că introducerea cotei standard a TVA la producţia agricolă şi majorarea ei de la 8 la 20 la sută va sărăci atât bugetul de stat, cât şi agricultorul:

„Sistema asta de impozitare dublează suma impozitelor pe care le are un agricultor faţă de stat. Cu toate că ni se promite că 12 la sută din TVA va fi returnat. Dar toate astea se fac când este economie puternică şi când statul dispune de aşa posibilităţi. Dar probabil că s-a recurs la aceste schimbări nu din zile bune, dar pentru că statul nu are alte resurse financiare. Şi probabil dacă nu are, nu va avea nici posibilităţi de a returna aceste sume de bani.”

L-am întrebat pe directorul executiv al asociaţiei agricultorilor din Căuşeni, Nicolae Coroi, care ar fi compromisul rezonabil, astfel încât şi agricultorii să fie mulţumiţi, dar şi Guvernul să-şi îndeplinească angajamentul faţă de FMI:

„Noi am cerut să facem ca în Ucraina. Din 20 de procente TVA, 40 la sută să meargă la stat, iar 60 de procente să rămână pe loc, nu trebuie să le transferăm ca să ni le dea înapoi. Nici bugetul nu câștigă, dar numai noi o să umblăm pe drumuri. Acel care e plătitor de TVA o să fie nevoit să caute bani, să ia credite, dar credite lui nu o să i se ofere pentru că are datorii şi se vîră în datorii. O să fie economia tenebră mai mare, în buget o să vină mai puţini bani şi pierde, pierde ţara în primul rând.”

Deşi se arată conştienţi că trebuie să-şi aducă contribuţia la bugetul de stat prin achitarea impozitelor, agricultorii susţin că majorarea acestora în condiţiile de secetă din acest an ar fi o povară mult prea grea. Ei se arată hotărâți să continue protestele stradale, până ce vocea lor va fi auzită de către autorităţi şi va fi revizuită politica fiscală.
Previous Next

XS
SM
MD
LG