Linkuri accesibilitate

Măsurile prin care USL scade dramatic securitatea referendumului (Adevărul)


Tema plagiatului lui Victor Ponta rămâne de actualitate (Evenimentul Zilei).


Presedintele suspendat al României si-a schimbat pozitia: pana luni seara, a indemnat alegatorii sa se prezinte la referendumul de duminica, in care se va vota pentru sau impotriva demiterii sale. Traian Băsescu a cedat insa opiniei sustinatorilor sai politici si invita acum la boicotarea referendumului. Din regulile consultarii populare, Uniunea Social-Liberala, care detine majoritatea si asigura guvernarea in Romania, a scos recent multe masuri care asigurau impotriva fraudarii: cei care nu voteaza in localitatea de domiciliu sau care folosesc urna mobila nu mai sunt inregistrati pe liste separate in procesele verbale, acestea nu vor mai cuprinde nici macar numarul stampilelor care s-au folosit intr-o sectie de votare.

In aceste conditii, comentatorii de presa sunt unii de partea presedintelui, care ar fi indreptatit sa ceara boicotarea unui asemenea referendum, in timp ce altii il condamna pentru ca si-a schimbat peste noapte parerea. Cele doua atitudini se regasesc alaturate si in „Adevărul”, si in „Evenimentul zilei”.

Grigore Cartianu enumera in „Adevărul” masurile prin care USL scade dramatic securitatea scrutinului si spune ca astfel a oferit presedintelui suspendat argumente solide pentru chemarea la boicotarea referendumului. Ideea ca Basescu s-ar putea intoarce la Cotroceni lipsit de legitimitate I se pare insa absurda, pentru ca legitimitatea i-a fost data in 2009, prin cele 5, 2 milioane de voturi obtinute in alegerile prezidentiale. NU Basescu a convocat referendum pentru propria-i salvare, ci USL-ul a facut-o, ca sa-l demita, asa incat sunt datori sa indeplineasca regulile jocului pe care l-au declansat: sa aduca la vot 9,2 milioane de romani, mai spune Grigore Cartianu.

Tot in „Adevărul”, Ion M. Ionita arata ca ocolirea referendumului prin indemnul de a sta acasa adresat de Traian Basescu alegatorilor nu va rezolva criza. Societatea se va regasi dupa si mai polarizata, si mai fragmentata, si mai plina de ura. Cine pe cine va mai recunoaste ca autoritate de stat? este una dintre intrebarile nelinistite formulate de acest comentariu.
Si Gabriel Bejan, de la Romania libera, critica noua pozitie a lui Traian Basescu, care ar fi redevenit muritor odata cu chemarea la boicotarea scrutinului din 29 iulie. Democratia presupune o lupta dreapta, corecta, iar curajul face uneori minuni chiar si in politica, reaminteste comentatorul, care admite insa ca USL l-a suspendat pe presedinte pe motive neintemeiate si a dispus shimbari abuzive ale legilor in vigoare.

Pentru Mircea Marian, de la „Evenimentul zilei”, referendumul este deja o tema depasita, intrucat n-ar avea sanse sa fie validat printr-un numar suficient de votanti prezenti la urne. De actualitate este insa, spune jurnalistul, tema plagiatului lui Victor Ponta. Plagiatul este o fapta penala, el a fost recunoscut de comisia de etica a Universitatii Bucuresti si ar trebui pedepsit, reaminteste comentatorul.

Intre timp insa, USL pregateste actul urmator al strategiei de indepartare de la Cotroceni a lui Traian Basescu. Ruxandra Ion scrie in „România libera” despre intentia actualei puteri de a proceda la o noua suspendare, urmata de un nou referendum, in caz ca cel de duminica va fi invalidat prin neparticiparea alegatorilor.
XS
SM
MD
LG