Linkuri accesibilitate

„Reîntregirea ţării, nedorită de transnistreni” (Adevărul)


Cine îl va înlocui pe Mihai Poalelungi la CEDO? (Adevărul).


„Reîntregirea ţării, nedorită de transnistreni”, este titlul articolului din „Adevărul” despre sondajul sociologic realizat în premieră pe ambele maluri ale Nistrului de IMAS. Doar fiecare al şaselea locuitor din raioanele de est îşi vede nepoţii cetăţeni ai Republicii Moldova ca stat reîntregit cu Transnistria, precizează publicaţia. Despre cauza unei astfel de percepţii, analistul politic Oazu Nantoi este citat cu explicaţia că „mulţi locuitori din stânga Nistrului se văd într-o ţară reîntregită, dar Chişinăul nu consolidează acest segment”.

„Raiderii“ vor la conducerea BEM”, este un alt titlu din „Adevărul”, cu referire la Adunarea generală ordinară anuală a acţionarilor Băncii de Economii. Acţionarii minoritari au cerut una din cele două funcții-cheie de la Banca de Economii, de manager sau președinte al Consiliului, ne anunţă articolul. Dar, „adunarea nu a reuşit să adopte nicio decizie importantă, pentru că niciuna nu a întrunit votul majorităţii“. Rezultatele incerte ale Adunării acţionarilor nu semnifică însă că activitatea băncii va fi perturbată, a declarat pentru „Adevărul” Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains.

„Cine-l va înlocui pe Poalelungi?”, se mai întreabă „Adevărul”. Din articol aflăm că Judecătorul Moldovei la CEDO, Mihai Poalelungi, revine azi în ţară pentru a prelua atribuţiile de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie şi că din lista membrilor comisiei care il va alege pe inlocuitorul lui Poalelungi fac parte ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, secretarul general al Aparatului preşedintelui Ion Păduraru, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, viceministrul de Externe Natalia Gherman, preşedintele Uniunii Avocaţilor Gheorghe Amihalachioaie şi alţii.

Comentariul lui Constantin Tănase din „Timpul” sugerează ideea că premierul Filat l-ar izola pe preşedintele Timofti. Argumentul pe care se bazează editorialistul este faptul că preşedintele Timofti a fost... „plecat” la Bruxelles pe două zile, 26-27 aprilie, ca să nu poată participa nici la prezentarea raportului de activitate a Guvernului în Parlament, dar nici la Sărbătoarea Tricolorului. Pe timpul lui Snegur, Lucinschi şi Voronin, nu a fost niciun caz ca raportul de activitate a Guvernului să fie prezentat în Parlament fără participarea şefului statului, observă Tănase. „Cunoscând ambiţiile şi slăbiciunile premierului, am tot temeiul să bănuiesc că lui nicidecum nu poate să-i placă situaţia în care N. Timofti ar deveni o autoritate morală şi politică, eclipsându-l şi adumbrindu-i măreţia”, notează editorialistul de la „Timpul”.
XS
SM
MD
LG