Linkuri accesibilitate

Se clatină PDL? (Adevărul, ziare.com, România liberă)


Naţionalismul revine în Europa şi în România (revista 22)


In politica de la Bucuresti, toata lumea e cu ochii pe premierul Mihai Razvan Ungureanu si pe Partidul Democrat Liberal, principala forta din coalitia de guvernare. Inca de luni, se comenteaza despre razboiul care s-ar fi declansat intre premierul independent si PDL, pe tema fondurilor care ar trebuit sa ajunga, din fondul de rezerva al guvernului, in conturile unor primarii, asa cum s-a facut dintotdeauna inainte de alegeri sau inainte de votarea, la scor strans, a vreunei motiuni de cenzura. Astazi insa, ceea ce se comenteaza mult mai la cald este demisia prim-vicepresedintelui PDL Sorin Frunzaverde, care se duce – nici mai mult, nici mai putin – decat vicepresedinte la liberali, adica la opozitie.

Ion M. Ionita scrie in Adevarul ca aceasta demisie arata clar cum se prabuseste PDL sub povara propriilor erori. De ani de zile, acest partid ar fi condus de capi ai unor centre de interese. Interesele lor erau alimentate prin intermediul fostului premier Emil Boc, sugereaza comentatorul. Noul premier pare „mult mai putin dispus sa arunce cu banii”. Sorin Frunzaverde nu este singurul nemultumit si, poate, in curand, nici singurul plecat din PDL, spune de asemenea acest articol.

Mihai Chis, care scrie pentru site-ul Ziare.com, crede ca pierderea lui Frunzaverde e dura. Omul avea acces la informatia de prim rang a partidului. Cu ce stie, citam, „ar putea sa deranjeze serios ficatii multor activisti portocalii”.

„Calatorie sprancenata, Frunzaverde!” ii ureaza Cristian Campeanu, de la Romania libera. Si el adauga insa ca aceasta plecare poate antrena pierderea de catre PDL a puternicei organizatii de Caras-Severin si, deci, pierderea majoritatii in Senat. PDL ar trebui sa se gandeasca la un congres extraordinar, in care Emil Boc sa fie schimbat din functia de presedinte al partidului. EL n-ar trebui insa inlocuit cu alde Vasile Blaga, ci cu oameni de cu totul alta factura, din garnitura Monica Macovei, Cristian Preda sau Mihai Razvan Ungureanu, pe care, scrie Cristian Campeanu, PDL ar face bine sa-l cutreze intens.

In revista 22 poate fi citit un articol despre intoarcerea nationalismului. In Europa si in Romania. Autorul textului, Dan Tapalaga, arata cum dezechilibrul economic a pus in miscare “mitul nationalismului salvator” – ca in propunerea facuta de liderul francez Nicolas Sarkozy, ca toate contractele publice din spatiul european sa fie atribuite exclusiv companiilor europene. In Romania, Tapalaga considera ca semnalul cel mai clar de reinviere a nationalismului vine de la Ministerul Afacerilor Externe. Ca la un semn, diplomatia romaneasca se ocupa de soarta romanilor din jurul granitelor – intai cei din Serbia, acum cei din Bulgaria. Aceste subiecte sunt insa moneda de schimb in intelegeri politico-economico- strategice. N-ar fi de mirare, spune autorul articolului, sa se redeschida si povestea tezaurului Romaniei de la Moscova!
XS
SM
MD
LG