Linkuri accesibilitate

Proiectul regionalizării României (A. Mungiu-Pippidi/România liberă)


Consultări prezidențiale și prestații lamentabile (Evenimentul zilei).



Cotidianul Evenimentul zilei a selectat din presa moldoveana informatia ca Moscova nu l-ar mai vrea pe Igor Smirnov intre candidatii la viitoarele alegeri din Transnistria. Cu precizarea ca asemenea pozitii au mai fost vehiculate de publicatii rusesti – de aceasta data sursa citata este Kommersant – stirea sustine ca lui Smirnov si familiei sale I s-a fi promis protectie de catre autoritatile ruse, daca accepta retragerea din viata politica.

A doua zi de comentarii despre consultarile presedintelui roman Traian Basescu cu partidele politice. Mai precis, despre intrevederea cu liderii opozitiei, Victor Ponta si Crin Antonescu. Mircea Marian, de la Evenimentul zilei remarca prestatia lamentabila a celor doi, care ar fi ales circul in locul unei adevarate negocieri politice, dar si faptul ca au reusit sa-l surprinda pe seful statului, caruia i-au impus practic o noua tema politica: alegerile anticipate. Ca lideri ai opozitiei, Ponta si Antonescu nu ar face decat sa joace tactic: nu mai au de unde sa castige voturi, asa ca par decisi sa le conserve prin orice mijloace pe cele deja asigurate.

De pe urma intalnirii de alaltaieri, nu vor obtine insa decat o agravare a dezinteresului fata de politicieni si, poate, a exodului de oameni tineri si bine pregatiti, spre tari unde competenta este mai respectata, arata comentatorul. Pentru Mircea Marian, intalnirea de la Cotroceni a fost un „vodevil penibil”, care ii pune problema a ce va urma dupa plecarea lui Traian Basescu la finalul celui de-al doilea mandat. Potential inlocuitor, liberalul Crin Antonescu ar putea face din presedintie sediul unui nesfarsit talkshow, adica un fel de „Crin TV” sau de Antena 3.

In acelasi ziar, Vlad Nistor socoteste, dimpotriva, alegerile anticipate drept o tema prioritara. Motivul – pericolul destabilizarii economice, dupa modelul Greciei. Romania ar fi amenintata de incompetenta guvernului si de ineficienta deja banalizata a Parlamentului, unde alesii poporului sustin cu totul alte pozitii decat cele cu care au candidat.

In Romania libera, Alina Mungiu Pippidi demoleaza proiectul regionalizarii Romaniei rezumandu-i prevederile – asa cum au fost sustinute de PDL si de Traian Basescu – in stil Radio Erevan.

O alta propunere prezidentiala, cea de modificare a Constitutiei, este contestata implicit in comentariul semnat de Mircea Kivu. Analistul Romaniei libere considera ca scoaterea din legea suprema a acelui articol care pare sa apere averile potentialilor corupti este intr-adevar neintemeiata juridic, asa cum a stabilit recent Curtea Constitutionala. Cei mai multi comentatori de presa au vazut in aceasta barare a proiectului prezidential o obstructionare a programului anticoruptie.
XS
SM
MD
LG