Linkuri accesibilitate

Băsescu und die Beisammenwohnenden - Judit Ferencz


Transindex dedică (încă) un comentariu Solidarităţii Maghiare dintre preşedintele UDMR Markó Béla şi episcopul reformat Tőkés László, lider al organismului numit Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania: UDMR + CNMT= ? Nu-i o simplă adunare, precum arată comentatorul. Este o ecuaţie cu foarte multe necunoscute.

UDMR îl pune pe Tőkés în fruntea listei electorale la alegerile europarlamentare. Frumos gestul, dar nu prea convingător. Electoratul maghiar din România se împarte în două mari grupuri: susţinătorii consecvenţi ai UDMR şi cei care votează cu oricine care se declară alternativă la UDMR. Dacă UDMR cooptează duşmanul, ba defilează şi cu el în faţă, ce mai rămâne? Resemnare, eventual – conchide comentatorul portalului Transindex.

Szabadság comentează cea mai recentă vizită a preşedintelui Traian Băsescu în Secuime. Pare-se, zice el, că Băsescu a prins drag de secui. Niciodată până acum, un politician de vârf nu s-a arătat atât de interesat de problemele judeţelor Harghita şi Covasna. Dar ineditul situaţiei creează confuzii şi suspiciuni în rândul maghiarilor.

După Băsescu vin şi miniştri ai cabinetului Boc. Liderii administraţiilor locale din Harghita şi Covasna îi aşteaptă cu liste de priorităţi. Iar miniştrii fac promisiuni. Ministrul Transporturilor şi ministrul Dezvoltării rurale promit fonduri şi drumuri şi finalizarea tuturor proiectelor demarate. Toate astea fără a discrimina pozitiv Secuimea – informează Hargita Népe.

Erdélyi Riport publică un interviu cu deputatul UDMR Lakatos Péter, care face o caracterizare succintă a bugetului de stat, adoptat săptămâna aceasta: „Avem un buget ca-n poveşti. Ca-n poveşti de groază”.

În Allgemeine Deutsche Zeitung putem citi despre efecte sesizabile ale crizei economice. Vizibile sunt locurile libere în parcările marilor magazine, chiar şi la sfârşit de săptămână – remarcă autorul. Dar cum se arată criza din fotoliu, în faţa televizorului ? Păi acu’ două-trei luni puteai prepara cina în pauzele publicitare. Acum abia dacă mai timp să-ţi prepari o băutură.

Új Magyar Szó informează: poliţiştii orădeni vor participa la cursuri de limbă maghiară. Cursurile vor fi plătite de primăria oraşului. Viceprimarul orădean consideră că toate instituţiile statului ar trebui să finanţeze astfel de cursuri, având în vedere că aproape o treime din populaţia oraşului este vorbitoare de maghiară.

Krónika insistă pe subiectul schimbării prefecţilor şi a directorilor instituţiilor locale ale statului, în ciuda faptului că aceştia au obţinut funcţii pe bază de concurs, deci nu pot fi demişi fără motive temeinice. Ce face însă guvernul ? Schimbă prin hotărâri denumirile instituţiilor. Iar o instituţie cu nume nou-nouţ are nevoie şi de un nou lider.

În Allgemeine Deutsche Zeitung, un articol despre problemele legate de naţionalităţi, în vremurile în care aceste probleme nu existau oficial. Autorul povesteşte despre dilemele redactorilor fostului ziar „Neuer Weg”. În anii ’50, ei au fost nevoiţi să găsească un echivalent pentru expresia „naţionalităţi conlocuitoare”. Adjectivul le-a dat de furcă, s-au născut mai multe variante: „mitlebende”, „mitwohnende” şi, în final, pentru a sugera veritabila solidaritate dintre conlocuitorii României s-a ajuns la nefirescul „beisammenwohnend”.
XS
SM
MD
LG