Linkuri accesibilitate

Plagiat, sitcom, şantaj - Judit Ferencz


Dacă te gândeşti, nu scrie. Dacă scrii, nu semna. Dacă semnezi, nu te mira. Iată ce nu ştia premierul Tăriceanu, cel puţin în opinia comentatorului portalului Transindex. Caragiale ar putea-o acuza de plagiat pe fosta consilieră prezidenţială Elena Udrea care, iată, i-a furat subiectul, transpunându-l delicat în România secolului XXI. Sigur, sitcomul Elenei Udrea are mici hibe. Un cititor mai cârcotaş al scenariului s-ar putea întreba de ce anume se arhivează la Palatul Cotroceni bileţele scrise de mână, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă presupunem că premierul Tărcieanu a comis o faptă penală, preşedintele, care a reţinut corpul delict - a se înţelege: bileţelul - timp de doi ani, este părtaş la această faptă.

Şantaj ordinar şi încăierare între bande rivale – rezumă Népújság scandalul bileţelului. Un mic joc, nimic spectaculos – comentează cazul senatorul UDMR Puskás Bálint, citat de portalul Hirek.ro Game is over ! - susţine Szabadság. Şi nu este vorba despre jocul guvernului sau al guvernării. Ci despre jocul Alianţei D.A. de-a reprezentantul democratic al veritabilei schimbări.

Băsescu: aşa, da ! - exclamă admirativ Háromszék, nereferindu-se însă la alde bileţele, ci la politica naţională. Băsescu vizitează Ucraina şi le promite ucrainenilor vize gratuite. Băsescu ajunge în Republica Moldova şi iniţiază deschiderea a două noi reprezentanţe consulare… Pe când liderii administraţiei de la Budapesta iniţiază referendumuri şi taie fondurile destinate maghiarilor din afara ţării…

Dar Băsescu promite vize şi pentru sârbi. Atrăgându-le totuşi atenţia că vor beneficia de acest favor exclusiv dacă votează pentru forţele democratice la alegerile generale. Şi dacă rezolvă problema-Kosovo, ţinând cont de integritatea Serbiei şi de drepturile colective ale minorităţilor – aflăm din Hargita Népe.

Deşi strategia post-aderare este încă un subiect de dispută între partide, proiectele începute vor continua cu siguranţă. Printre acestea, construirea autostrăzii Bechtel, care urmează să lege Braşovul de Oradea până în 2012. Asta dacă totul merge strună şi nu se ivesc noi şi noi probleme. Cum ar fi cea a lipsei forţei de muncă. Firma americană caută acum 2.500 de muncitori – informează Allgemeine Deutsche Zeitung.

O ştire pentru nostalgici: Comisarul Moldovan revine. Regizat şi interpretat de acelaşi Sergiu Nicolaescu. Informaţia a apărut în Transindex, dar nu neapărat pentru a-i însenina pe fani. Ci pentru a arăta încă o dată: regizorul şi politicianul Sergiu Nicolaescu este în continuare favoritul celor care împart banii. Drept pentru care Comisarului Moldovan i s-a acordat un sprijin de peste jumătate de milion de euro.

Şi printre toate aceste picături, o declaraţie făcută de Markó Béla într-un interviu publicat în Erdélyi Riport: UDMR se va concentra asupra problemelor sociale, dar în special asupra problemelor pe care le întâmpină pensionarii. Mai mult, le sugerează şi partenerilor la guvernare să procedeze la fel. Căci nu prea au încotro. Degeaba îşi propun realizări măreţe: se deschide noua sesiune parlamentară şi se vor trezi că fac parte dintr-un guvern (tot mai) minoritar.
XS
SM
MD
LG